20.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Ο “κλασικός” Μίκης Θεοδωράκης ,Ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή από τη Μ.Γεωργίου και τη Γ. Ζαχαριάδη

Με μια φωνή και ένα πιάνο στην σκηνή του Μαρκίδειου Θεάτρου, η Γεωργία Ζαχαριάδη (φωνή) και η Μαριάννα Γεωργίου (πιάνο) παρουσίασαν ένα ρεσιτάλ – αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, χτες το βράδυ  με διοργανωτή το Πολιτιστικό Χώρο Τεχνόπολις.
Οι δύο μουσικοί παρουσίασαν με ένα μοναδικό τρόπο,  ένα πρόγραμμα με έργα του Θεοδωράκη που εκτελούνται σπάνια, όπως τα Πρελούδια και η Μικρή Σουίτα για πιάνο, καθώς και δημοφιλή τραγούδια του συνθέτη από σημαντικές συλλογές όπως Επιτάφιος, Μαουντχάουζεν, Άξιον Εστί και Μικρές Κυκλάδες, με μια κλασική προσέγγιση, υπό την επιμέλεια του συνθέτη Κυριάκου Κώστα, ειδικά ενορχηστρωμένα για την συγκεκριμένη συναυλία.

Η μουσική πρόταση ολοκληρώθηκε με την εικαστική παρέμβαση μέσω μιας οπτικής παρουσίασης – visual representation, του εικαστικού Alexander Sebastian Ιγνατίου, ο οποίος ακολούθησε  την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη και την μετάφρασε  μέσα από την δική του καλλιτεχνική οπτική. Σημαντική ήταν και η συμβολή στην μουσική εκδήλωση του Κυριάκου Κώστα που τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την ορχηστρική μουσική και την μουσική θεάτρου.
Με αφετηρία το σεβασμό προς το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, οι τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, ανακαλύπτουν εκ νέου τη μουσική του σπουδαίου συνθέτη και την παρουσίασαν  στο κοινό μέσα από τη δική τους ματιά. 

Η Μαριάννα Γεωργίου που ασχολείται με το κλασσικό πιάνο , ανέφερε πως  είναι πιο κοντά στην σύγχρονη μουσική, ωστόσο μετά που απεβίωσε ο Μίκης Θεοδωράκης , άρχισε να ψάχνει τα κλασσικά κομμάτια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και πολλά άλλα συμφωνικά έργα. Έτσι συνέχισε,   ανακάλυψε τα “Πρελούδια” και  την “ μικρή σουίτα” που γράφτηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του … όταν ήταν αιχμάλωτος.  Στόχος μας, είπε η κ. Γεωργίου μετά το πέρας της εκδήλωσης ήταν  να δώσουμε κάτι καινούργιο στον κόσμο με λίγο διαφορετικό τρόπο.  Eκτίμησε επίσης πως ο κόσμος ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της μουσικής . 

Η Γεωργία Ζαχαριάδη  ανέφερε πως κοινή τους αρχή ήταν η αγάπη τους  για τον Μίκη Θεοδωράκη , το ότι  μεγάλωσαν  με τα τραγούδια του και  μελετούν τις μουσικές γνώσεις που πήρε από την εκπαίδευση του.   Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι στην Πάφο δεν στερούμαστε  από ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό.  Υπάρχει κατάρτιση συνέχισε, “υπάρχει ενδιαφέρον για άλλα είδη μουσικής και ειδικά σε παγκύπριο επίπεδο δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες”. Πρόσθεσε πως πολλά από τα συγκροτήματα που έχουμε στην Κύπρο διαπρέπουν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά ταύτα η Γεωργία σημείωσε πως ο πολιτισμός δεν έχει τη θέση που του αξίζει στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πάφο που αποτελεί μια μικρή επαρχία. Εξήρε επίσης την προσπάθεια των δύο κοριτσιών  της Μαρίνας Συμεωνίδου και της  Μαρκέλας Νεοκλέους του Τεχνόπολις σημειώνοντας πως ο χώρος αποτελεί “Φάρο” για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου .

Την εκδήλωση στήριξε το Πετρίδειο Ίδρυμα.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη , το Πετρίδειο Ίδρυμα ανταποκρίθηκε άμεσα σ’ αυτή την προσπάθεια προσφέροντας το χρηματικό ποσό που τους ζητήθηκε  .Όπως ανέφερε ο κ. Μαραθεύτης η μεγαλύτερη προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος είναι να πλουτίσει και να εξυψώσει το πνεύμα και τις ψυχές των συμπολιτών του. Να συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, να ανακουφίσει τον πόνο των συμπολιτών μας αλλά και να μεριμνήσει για την μόρφωση τους. Με αφετηρία το σεβασμό προς το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, οι τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, ανακαλύπτουν εκ νέου τη μουσική του σπουδαίου συνθέτη και την παρουσιάζουν στο κοινό μέσα από τη δική τους ματιά. Aυτό  σημείωσε ο κ. Μαραθεύτης δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Πετρίδειο Ίδρυμα. 

Η παραγωγή  έλαβε  όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ακολουθήθηκαν  όλοι οι κανόνες υγιεινής, για την προσωπική ασφάλεια και υγεία του κοινού .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

2.12.21

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ