19.9 C
Paphos
Monday, April 15, 2024

Ο Δήμος Πάφου να δώσει απλόχερα στην Τοπική Κοινωνία [του Φίλιππου Θ. Φιλίππου]

Κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά ανησυχία, επικρατεί έντονα ένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κυριαρχεί η ανεργία με τραγικές συνέπειες σε όλα τα νοικοκυριά. Είναι γεγονός ότι έχει καταβαραθρωθεί το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων πολιτών της επαρχίας μας, με πρωτόγνωρες περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων, παράλληλα με αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων. Με πλήρη εκμετάλλευση από το κεφάλαιο σε πρωτόγνωρα επίπεδα που οδηγεί καθημερινά στο κοινωνικό περιθώριο αρκετούς συμπολίτες μας και στερεί την ελπίδα απ’ όλους, κυρίως όμως από τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, της πόλης μας. Γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της κατάργησης των σχέσεων εργασίας: Απολύσεις, απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των ωραρίων, προγράμματα κουπονιών, εξευτελιστικά επιδόματα πείνας, ανεργία, φτώχεια, μαρασμός και εξαθλίωση, μετανάστευση νέων, κατεστραμμένα νοικοκυριά και όνειρα, κυριαρχούν πλέον στη ζωή όλων μας.

Επιπλέον, τα διαδοχικά και χωρίς λογική διατάγματα επιβολής κλεισίματος & ανοίγματος των επιχειρήσεων- τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας μεν, τοξικά και δυστυχώς μοιραία για τη βιωσιμότητα της οικονομίας δε- έχουν διαλύσει κάθε προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος σμικραίνει και οι τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο. Ο Δήμος Πάφου δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί απαθής όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ως Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και δυναμικά, για να ανατρέψουμε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επιβάλλεται να υπάρξουν τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα αυτά και να δώσουν θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται άμεσα αλλαγής νοοτροπίας, σκέψης και κατεύθυνσης της πολιτικής του Δήμου. Αυτή η πανδημία και οι τραγικές συνέπειες της θα πρέπει να μας διδάξει και να μας δυναμώσει για να στραφούμε προς την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να δημιουργήσουμε και να πορευτούμε με ένα άλλο μοντέλο. Μια νέα κουλτούρα. Να ανατρέψουμε τα δεδομένα και να κερδίσουμε ξανά ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια για όλους μας. Χωρίς να χάσουμε τους στόχους μας. Χωρίς να αλλάξουμε τη στρατηγική μας. Να συνεχίσουμε να κάνουμε έργα, να εμπλουτίσουμε το πράσινο, να επενδύσουμε στον πολιτισμό, να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα για όλους, να κινηθούμε προς την έξυπνη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει ως Δήμος Πάφου. Αλλά, πάνω από όλα να θέσουμε ως κέντρο της πολιτικής μας, τον απλό άνθρωπο. Τον συμπολίτη μας, τα παιδιά μας, τον νέο, τον άνεργο, τον απλό πολίτη που το έχει ανάγκη.

Χρέος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου αυτή τη στιγμή είναι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης, το οποίο με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα, θα δώσει λύσεις στα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και προοπτική και ελπίδα στην Παφίτικη κοινωνία. Χρέος μας, είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να σηκώσουμε τα μανίκια και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να σταθούμε εμπόδιο στην αδικία και να θωρακίσουμε και τον τελευταίο συνάνθρωπό μας.

Σε αυτή την πορεία δεν χωρούν ούτε δικαιολογίες του τύπου «Μα δεν είναι δουλειά του Δήμου αυτά», ούτε «Δεν υπάρχουν έσοδα για κοινωνική πολιτική». Να βρούμε τους τρόπους. Να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Να μειώσουμε ή να καταργήσουμε τέλη και φόρους. Να μειώσουμε ή να καταργήσουμε ενοίκια. Να μειώσουμε ή να καταργήσουμε εισπρακτικά τέλη. Να δώσουμε αντισταθμιστικά οφέλη σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν συμπολίτες μας και θα συνδράμουν αποτελεσματικά στην μείωση της ανεργίας. Να δημιουργήσουμε τμήμα επαγγελματικού προσανατολισμού σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Να απορροφήσουμε κονδύλια και να εργοδοτήσουμε άνεργους. Να χρηματοδοτήσουμε νέα προγράμματα και νέες επιχειρήσεις. Να εκπαιδεύσουμε κόσμο για να βρίσκει πιο εύκολα δουλειά έχοντας προσόντα. Να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν και να δραστηριοποιηθούν νέες επιχειρήσεις στην πόλη μας. Να δώσουμε κίνητρα. Μειώσεις ή κατάργηση σε εταιρικούς φόρους. Να βρούμε τους τρόπους πριν να είναι αργά. Να δράσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία του τόπου να ανακάμψει και κάθε νοικοκυριό να μπορεί να επιβιώσει.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, χρέος μας είναι ο απλός πολίτης και η Πόλη μας να βγουν νικητές σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από το δρόμο της πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων μας στο ύψιστο αγαθό που είναι η εργασία. Μέσα από την ισότητα, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στα δημοκρατικά, εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε να βγούμε μπροστά, να καταθέσουμε προτάσεις, να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναπτύξουμε δράσεις που θα δημιουργήσουν προοπτική για ανάπτυξη και ευημερία.

Στην επόμενη ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώ απαραίτητα να εγγραφεί θέμα για όλα τα πιο πάνω και να παρθούν αποφάσεις. Πως ως Δήμος Πάφου θα βοηθήσουμε την κάθε επιχείρηση και το κάθε νοικοκυριό να ανακάμψει. Ήδη έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις από όλες τις δημοτικές ομάδες μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων, ήρθε η ώρα Δήμος Πάφου να στηρίξει όσο ποτέ άλλοτε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δίκαια και απλόχερα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε πίσω όσα περισσότερα μπορούμε. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Ο Δήμος Πάφου οφείλει να βγει μπροστά και να κερδίσει και αυτή την μάχη. Για την Πάφο, Για τους συμπολίτες μας.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ