22.9 C
Paphos
Monday, April 15, 2024

Ο δικηγόρος Στέλιος Πολεμίτης μιλάει για την γνωριμία του με το ζεύγος Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη

 

Πετρίδειο Ίδρυμα – Συνέντευξη Δικηγόρου Στέλιου Πολεμίτη για την γνωριμία του με το ζεύγος Πετρίδη   

Ο γνωστός Δικηγόρος Στέλιος Πολεμίτης σε συνέντευξη του αναφέρεται στην γνωριμία του με το ζεύγος Πετρίδη που ξεκίνησε από  τις αρχές της δεκαετίας του 90. Ο μακαριστός Χριστόδουλος Πετρίδης, όπως είπε, ο κ. Πολεμίτης , του είχε εκμυστηρευτεί, ότι είχε τάξει σκοπό της ζωής του την δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος.   Ήταν είπε  ένας πραγματικός ευεργέτης που αρκέστηκε  ο ίδιος στα λίγα και έδωσε  πολλά στους συνανθρώπους του. Ακολούθως αναφέρθηκε και στον χαρακτήρα του  Χριστόδουλου Πετρίδη λέγοντας πως  διακρίνονταν για την  δυναμικότητα, την εξυπνάδα του, τα φιλάνθρωπα αισθήματα του και την θρησκευτική του πίστη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από πότε ξεκίνησε η γνωριμία σας κ. Πολεμίτη με το ζεύγος Πετρίδη;  Τον Χριστόδουλο Πετρίδη γνώρισα πριν από πολλά χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 90 . Ο ίδιος είχε επισκεφθεί το δικηγορικό γραφείο μου για νομικές συμβουλές σε διάφορες υποθέσεις κυρίως για δικαιώματα κληρονομικής διαδοχής. Διαπίστωσα ότι ήταν άνθρωπος έξυπνος , δυναμικός, δραστήριος ,αλλά ταυτόχρονα πολύ ευσυγκίνητος με φιλάνθρωπα αισθήματα και με βαθιά θρησκευτική πίστη .

 Σύμφωνα με πληροφορίες μας  οι μακαριστοί Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη, τόσο εσάς όσο και την σύζυγο σας  Μηλίτσα, σας έβλεπαν σαν παιδιά τους…Πως οικοδομήθηκε αυτή η σχέση…  

Πολύ σύντομα κέρδισα την εμπιστοσύνη του και αυτός κέρδισε την εκτίμηση την δική μου και τον σεβασμό μου. Δημιουργήθηκε μεταξύ μας ένας πολύ φιλικός και οικογενειακός δεσμός μακριά από οποιοδήποτε επαγγελματικό συμφέρον εκ μέρους μου. Τόσο ο Χριστόδουλος Πετρίδης όσο και η σύζυγος του Μαρία μας θεωρούσαν και εμένα και την γυναίκα μου Μηλίτσα δικούς τους ανθρώπους διότι ουδέποτε επιδιώξαμε προσωπικό όφελος από αυτούς. Συχνές ήσαν οι επισκέψεις μας στο σπίτι τους που βρισκόταν στο οικόπεδο που έχει ανεγερθεί το Πετρίδειο Μέγαρο .

 Ίδρυση Πετριδείου Ιδρύματος πως ξεκίνησε  … αποτέλεσε όραμα τους . Σας είχε μιλήσει ;   

Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε τάξει σαν σκοπό της ζωής του την δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος . Πρέπει να πω ότι μου έκανε εντύπωση η προσωπικότητα του και η έντονη επιθυμία του να δωρίσει ολόκληρη την περιουσία του, κινητή και ακίνητη στο ίδρυμα. Είχε μάλιστα την αγωνία να γίνει αυτό κατορθωτό πριν αποδημήσει εις Κύριον.

Έχουμε ενημερωθεί πως ενδιαφέρθηκαν να βαφτίσουν την κόρη σας με το όνομα Μαρία… Αγαπούσαν τα παιδιά ;  

Το παράπονο και η πικρία του ζεύγους Πετρίδη ήταν ότι δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδιά. Πρέπει στο σημείο αυτό να ομολογήσω ότι μας πρότειναν να βαφτίσουν την κόρη μας, να την ονομάσουν Μαρία και να την προικοδοτήσουν με αρκετή περιουσία. ´Ηταν η μοναδική φορά νομίζω που τους στεναχωρήσαμε και τους απογοητεύσαμε διότι ήδη είχαμε υποσχεθεί στον πρώτο κουμπάρο του γάμου μας την βάφτιση της κόρης μας.

Τι ήταν αυτό που τους διέκρινε… Ποια τα ενδιαφέροντα τους… Ο Χριστόδουλος Πετρίδης ήταν από τους ανθρώπους που αρκέστηκε στα λίγα και έδινε πολλά στους συνανθρώπους του;  

 Θυμούμαι ότι εκείνο που διέκρινε το ζεύγος Πετρίδη ήταν η βαθιά θρησκευτική πίστη, η βοήθεια σε πάσχοντες και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας αλλά και η λιτότητα στον τρόπο ζωής τους .Όντως ο Χριστόδουλος Πετρίδης αρκέστηκε στα λίγα για τον εαυτό του για να προσφέρει πολλά στον συνάνθρωπο του και πάντοτε αθόρυβα. Είχε σαν γνώμονα την ευαγγελική ρήση «μη γνωτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Απέφευγε πάντα την επίδειξη παρά το γεγονός ότι ήταν πλούσια η προσφορά του εν ζωή και ουδέποτε επιδίωξε ανταλλάγματα η έστω ένα ευχαριστώ από όσους είχε ευεργετήσει.

 Σας είχαν ποτέ αναφέρει για την ζωή τους στην Αφρική  στο Τζιπουτί και πως ήταν αυτή; 

Ο Χριστόδουλος Πετρίδης είχε μεταναστεύσει στα νιάτα του σε κάποια χώρα της Αφρικήςστο Τζιπουτί  αναζητώντας την τύχη του. Εργάστηκε σκληρά για να εξοικονομήσει χρήματα με όνειρο να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο. Τον θυμούμαι να μου περιγράφει τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετώπισε , τον ανελέητο ανταγωνισμό από άλλους και τις προσπάθειες τους για επαγγελματική του εξόντωση . Τα κατάφερε όμως με την βαθιά πίστη του στον Θεό και την τίμια εργασία του που αναγνωρίστηκε από τους πελάτες του . Ασχολήθηκε όπως μου ανάφερε επαγγελματικά με την κατασκευή αναψυκτικών και πωλούσε με γνώμονα όχι το εύκολο κέρδος αλλά έχοντας κατά νούν την ρήση «εν τη καταναλώσει το κέρδος» . Η τιμιότητα και η εξυπνάδα του σε συνδυασμό με την σκληρή εργασία και τον λιτό τρόπο ζωής του τον βοήθησαν και πέτυχε επαγγελματικά στην ξενιτιά.

 Τι σας ελέγαν για την πόλη της Πάφου; 

Την δεκαετία του 60 επέστρεψε στην Κύπρο αφού εν τω μεταξύ νυμφεύτηκε την Μαρία από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Πάφο. Όραμα και σκοπός ζωής του μ. Χριστόδουλου υπήρξε η δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος στην Πάφο. Μέχρι όμως την ίδρυση του και την προικοδότηση του με όλη την περιουσία του κινητή και ακίνητη, είχε ήδη ευεργετήσει πολλούς συνανθρώπους μας έχοντες ανάγκη . Είχε ακόμη προβεί σε αρκετές δωρεές. Εξ οσων μπορώ να θυμηθώ την ανέγερση της μικρής εκκλησίας της Παναγίας της Θεραπεύτριας στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου , την σημαντική προσφορά του στο Πετρίδειο Νηπιαγωγείο, την αγορά του αξονικού τομογράφου και άλλων ιατρικών μηχανημάτων για το Πετρίδειο Διαγνωστικό Κέντρο του νοσοκομείου Πάφου. Και άλλες πολλές δωρεές σε εκκλησίες όπως την κατασκευή του Παντοκράτορα στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα .

 Το ζεύγος Πετρίδη συνεχίζει και μετά θάνατο το φιλανθρωπικό του έργου πως θα χαρακτηρίζατε αυτή την προσφορά τους στην πόλη της Πάφου και στους ανθρώπους της…   

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι η προσφορά του Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη στην Πάφο είναι τεράστια . Δεν είναι πολλοί που τολμούν να αφήνουν ολόκληρη περιουσία κάποιων εκατομμυρίων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα με μοναδικό αντάλλαγμα την υποχρέωση του ιδρύματος να φροντίζει να είναι αναμμένο το καντήλι στον τάφο τους .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ