spot_img
spot_img
20.9 C
Paphos
Wednesday, September 22, 2021

Ο covid-19 “κτύπησε” και τον Πολιτισμό

spot_img
   

«Τα δόντια του» και στον τομέα του πολιτισμού έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού , με αποτέλεσμα περιορισμένες να είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην Πάφο. Ωστόσο κάποιες εκδηλώσεις, όπως καλές ταινίες κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και άλλα αρχίζουν από σήμερα να διοργανώνονται στην Πάφο μετά την παύση τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival – Λειτουργός του Δήμου Πάφου Στέλλα Σιέππη σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάπτυξης και κουλτούρας στοχεύει στην δημιουργία στην Πάφο μιας θεατρικής σκηνής.

   

Όπως είπε η κ. Σιέππη η θεατρική σκηνή θα φιλοξενεί εκτός από θεατρικές παραστάσεις και κάποια εργαστήρια για επαγγελματίες ηθοποιούς και μη επαγγελματίες. Ωστόσο συνέχισε, στόχος του Δήμου Πάφου είναι να εντάξει και την παιδική σκηνή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επίσης είπε, μια άλλη σκέψη, είναι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με την ΕΘΑΛ στην Λεμεσό για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων που να είναι συμπαραγωγή με τον Δ. Πάφου, καθώς και σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Αχιλλέα Γραμματικόπουλο να γίνονται κάποια εργαστήρια για ηθοποιούς.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Επιπρόσθετα η κ. Σιέππη ανέφερε πως με βάση τα ισχύοντα Διατάγματα, ακυρώνονται οι φετινές παραστάσεις της Όπερας που διοργανώνει η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου κάθε πρώτη Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμος Πάφου συνέχισε, εκφράζει τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι ωστόσο αναγκαία υπό τις περιστάσεις, προσθέτοντας πως η Τοπική Αρχή διαβεβαιώνει το κοινό ότι οι εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν κορυφαίους θεσμούς της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης, θα επανέλθουν και θα πραγματοποιηθούν κανονικά το 2021. Παράλληλα ανέφερε, πως βρίσκονται σε επαφή με άλλους οργανισμούς για να γίνει κάτι σε τοπικό επίπεδο όπως συναυλίες, κάποιες παραστάσεις θεατρικές, και άλλα.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην έναρξη του θερινού κινηματογράφου με κάποιες αξιόλογες ταινίες . Συγκεκριμένα είπε πως η Κυπριακή Ταινιοθήκη σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου οργανώνουν 6 προβολές ταινιών στο θερινό «Αττικόν» και αυτές οι προβολές θα γίνονται κάθε Τετάρτη από την 1η Ιουλίου ως την 5η Αυγούστου με εξαίρεση την τρίτη προβολή, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα είπε, θα προβληθούν 3 ταινίες σε ένα μικρό αφιέρωμα στον Γάλλο ηθοποιό Μισέλ Πικολί, που απεβίωσε πρόσφατα. Θα προβληθούν επίσης 2 ταινίες Κυπρίων σκηνοθετών και μια ταινία για τις φυλετικές διακρίσεις, θέμα που είναι επίκαιρο μετά τα γνωστά γεγονότα στην Αμερική.

Σύμφωνα με την κ. Σιέππη εξετάζεται και το ενδεχόμενο διοργάνωσης ποδηλατικών αγώνων πανευρωπαικής εμβέλειας οι οποίοι θα διεξάγονταν στην Ιταλία, αλλά λόγω του κορωνοϊού, όπως είπε, η Ομοσπονδία αποφάσισε να μην γίνουν εκεί και ζητήθηκε όπως η Πάφος αναλάβει αυτή την διοργάνωση. Η διοργάνωση των ποδηλατικών αγώνων, συνέχισε, για την οποία δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, μέχρι στιγμής θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Η Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival Στέλλα Σιέππη ανέφερε πως οι καλλιτέχνες και γενικά οι άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την παραγωγή και την πολιτιστική ανάπτυξη. Παρά ταύτα συνέχισε, οι μεγάλες εμπνεύσεις γεννιούνται σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.

Εκτίμησε πως η πολιτική του Κράτους δεν βοηθά αυτούς τους καλλιτέχνες , αυτούς τους ανθρώπους, τους παραγνωρίζει και γενικά δεν τους συμπεριλαμβάνει στα σχέδια και στην στρατηγική του. “Αυτό είναι ένα θέμα”, κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Στέλιος Σοφόκλης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως από σήμερα 1η Ιουλίου ξεκινά μια διαδικασία παρουσίασης κινηματογραφικών ταινιών θερινός κινηματογράφος στο Αττικόν την οποία διοργανώνει η Κυπριακή Ταινιοθήκη η οποία, όπως είπε, είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Αυτή η σειρά των παρουσιάσεων σημείωσε, γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου ο οποίος παραχωρεί δωρεάν τον χώρο του Αττικού και τη Στέγη Γραμμάτων Τεχνών, της οποίας είναι μέλος η Κυπριακή Ταινιοθήκη και στηρίζει αυτή την διαδικασία με διάφορους τρόπους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΔΣ του Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το ερχόμενο Σάββατο ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου παρουσιάζει στις 19:00 το βραβευμένο μυθιστόρημα του Σάββα Χριστοδούλου με τίτλο τη «Μέρα που πάγωσε ο ποταμός» στο ξενοδοχείο Almyra. Το βιβλίο συνέχισε, θα το παρουσιάσει ο εικαστικός, ακαδημαϊκός Σάββας Χριστοδουλίδης, η Πόπη Μουπαγιατζή επιμελήτρια εκδόσεων και ο συγγραφέας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηριάδης πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση μετά την covid- 19 εποχή, σημειώνοντας πως ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου έχει ακυρώσει άλλες εκδηλώσεις όπως είναι το Παλαμικό που αποτελεί την καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμή του Παλαμά αλλά και τα Ανθεστήρια.

Εξάλλου ο Θάνος Σαββίδης πρόεδρος της ΦΕΚ ( Τμήμα Πάφου) ανέφερε πως στις 10 Ιουλίου στις 20:30 το βράδυ, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου διοργανώνει εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσει φωτογραφίες του ο φωτογράφος Μιχάλης Κούλουμος από την Πάφο από το ταξίδι του στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαββίδης είπε πως το δίμηνο του κοινωνικού αποκλεισμού περιόρισε την δράση της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου- Τμήμα Πάφου σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας πως μεγάλες εκδηλώσεις που είχαν όπως ο φωτομαραθώνιος, το The Wall, και κάποιες άλλες παρουσιάσεις στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έχουν ανασταλεί. Ωστόσο παρατήρησε, με την επανέναρξη και τον περιορισμό των μέτρων ξεκινούν δειλά – δειλά την δράση τους κυρίως με την προκήρυξη κάποιων διαγωνισμών και δράσεων που προγραμματίζονται για το Φθινόπωρο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως η ΦΕΚ – Τμήμα Πάφου καταφέρει να επανέλθει στον κανονικό ρυθμό από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Επεσήμανε ωστόσο πως καθ` όλη την διάρκεια του εγκλεισμού η ΦΕΚ – Τμήμα Πάφου κάλεσε τα μέλη της να είναι παραγωγικά και να συνεχίσουν να παράγουν. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα μέλη τους είπε, δημιούργησαν ένα ένθετο φωτογραφιών την περίοδο του εγκλεισμού που θα παρουσιαστεί στο κοινό σε μεταγενέστερο στάδιο.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img