12.9 C
Paphos
Wednesday, December 7, 2022

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: “Ο αγώνας ενάντια στη μάστιγα των εξαρτήσεων είναι κοινός και δεν σταματά”

Το μήνυμα ότι ενόσω εξακολουθούν να ταλανίζονται οικογένειες από τη μάστιγα των εξαρτήσεων, ο αγώνας μας είναι κοινός και δεν σταματά, έστειλε το Σάββατο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ναι στη Ζωή» σε ξενοδοχείο στον Κόλπο των Κοραλλίων, στην Πάφο που διεξήχθη εις μνήμη του Μιχαλάκη Λεπτού.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ως Κυβέρνηση “προβήκαμε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πεδίο των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών”. Μεταξύ άλλων, συνέχισε, διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, το οποίο μετεξελίχθηκε στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Η αρμοδιότητα της Αρχής εκτείνεται πέραν του πεδίου της χρήσης παράνομων και στο πεδίο της χρήσης νόμιμων ουσιών και στο πεδίο της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ανέφερε.

Η Αρχή συνέχισε, ως ο ανώτατος πλέον συντονιστικός φορέας για τη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής πολιτικής στον τομέα των εξαρτήσεων, έχει διαμορφώσει, όπως είπε, την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων την επταετία 2021- 2028 και έχει την ευθύνη της προώθησης της παρακολούθησης της αξιολόγησης και του ελέγχου της εφαρμογής της. Πρόσθεσε πως βασικός πυλώνας της Στρατηγικής είναι η αντιμετώπιση της χρήσης και της εξάρτησης ως ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά στη σφαίρα της ποινικής δικαιοσύνης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτή η νέα προσέγγιση είναι σημαντική για τις προοπτικές επιτυχίας, είπε και πρόσθεσε πως για να πετύχουμε, θα πρέπει όλοι μαζί, Κυβέρνηση, οργανωμένα σύνολα και φορείς, αλλά και ο κάθε ένας προσωπικά να συμβάλουμε από το δικό του μετερίζι.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Διοικητής της ΥΚΑΝ Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΥΚΑΝ είναι η υπηρεσία που απορροφά τους αρνητικούς κραδασμούς αυτού του φαινομένου των εξαρτήσεων, εξηγώντας πως έχουν δει ανθρώπους να πεθαίνουν, ανθρώπους με στερητικό σύνδρομο και γονείς να σπαράζουν με λυγμούς για τα παιδιά τους.

Για αυτό, συνέχισε, μαζί, χέρι-χέρι, πρωτίστως οι γονείς μέσα από την διαπαιδαγώγηση πρέπει να έχουν μια ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Οι γονείς συνέχισε είναι οι πρώτοι που θα μπορούν να ανιχνεύσουν αν ένα παιδί έχει πάρει τον κακό δρόμο.
Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας ο Α΄Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης του Επαρχιακού Γραφείου Πάφου Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε πως το Σωματείο «Ναι στη Ζωή» έχει ήδη επιδείξει πλούσιο έργο όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, τις διαλέξεις σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και σε μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Η πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου «Ναι στη Ζωή» Δρ Στέλλα Θέμη – Σπύρου ανέφερε πως ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε δράση και να καταλάβουμε ότι η “πολιτική του καναπέ είναι το ίδιο ένοχη με αυτούς τους λίγους που τα κάνουν πλακάκια με τους εμπόρους για χρηματικό όφελος”. Εμείς, συνέχισε, έχουμε καθήκον να φτάσουμε πρώτοι στα παιδιά μας, να τους δώσουμε σωστή πληροφόρηση και να τα προστατέψουμε από την παραπληροφόρηση που υφίστανται.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου απηύθυνε και ο ψυχίατρος Δρ. Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόληψη της εξάρτησης από την πρώιμη και παιδική ηλικία είναι το πλέον σημαντικό έργο της κοινωνίας μας.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου έγινε βράβευση των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και Λεμεσού που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής ο οποίος προκηρύχθηκε από το Σωματείο με θέμα “Ζωγραφίζω ένα κόσμο χωρίς εξαρτήσεις”. Στον χώρο επίσης φιλοξενήθηκε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των παιδιών.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ