Νικόλας Λιασίδης: “Το σύμπλεγμά μας θα ειναι το πιο βιώσιμο παγκύπρια έστω και αν μείναμε εκτός Δήμου”

0
401

Μια συνέντευξη εφ’ολης της ύλης παραχώρησε στο PafosPress ο κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης. Ο πρόεδρος του ΚΣ Χλώρακας μίλησε για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως αυτή επηρεάζει τη Χλώρακα, αναφέρθηκε στο θέμα της γκετοποίησης και την επόμενη ημέρα αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει και πως ο ίδιος οραματίζεται την Χλώρακα.

Ο κ. Λιασίδης αναφέρθηκε επίσης στον Ακρίτα και την προοπτική η ομάδα της Χλώρακας να αγωνίζεται του χρόνου στην Ά κατηγορία. Διαβάστε αναλυτικά τι μας δήλωσε;

Πως είδατε τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η ανάγκη για την μεταρρυθμιση στη Τοπική Αυτοδιοικηση ήταν δεδομένη και οπωσδήποτε χαιρετίζω τη ψήφιση του νομοσχεδίου μετα απο 10 χρονια συζητήσεων. Σίγουρα ως νέος άνθρωπος επιθυμώ ο τόπος μου να πηγαίνει μπροστά και να εξυπηρετείτε πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και να κερδίζει η κοινωνία μεσα απο τις μεταρρυθμίσεις. Στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Πάφου, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπομενα απο τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων που πληρώθηκαν απο το κράτος. Δεν λήφθηκε υποψιν απο τη Βουλή το οτι αυτη η μελέτη πέρασε μεσα απο διαβούλευση και συζητήσεις 3 χρόνων οπου ειχαμε την ευκαιρία ως εμπλεκομενα μερη να εκφράσουμε τις απόψεις μας μέν αλλα με τρόπο που να μην αλλαξουμε την φιλοσοφία και τους στοχους της μεταρρυθμισης. Μέσα σε 15 μέρες καταστρατηγηθηκαν οι σκοποί, οι στόχοι και οι προβλεπομενες διαδικασιες που πρέπει να τηρούνται για να γίνει μια σημαντική μεταρρυθμιση. Συμφωνήσαμε να ενταχθούμε στο Δήμο Δυτικής Πάφου διοτι κατανοησαμε το σκοπό της μεταρρυθμισης αν και δεν μας ενθουσίαζε στην αρχή αυτή η ιδέα.
Τελικά μετα την ψηφιση του νομοσχεδίου απο τη Βουλή ανατράπηκε η δημιουργία Δήμου Δυτικής Πάφου και ετσι μπήκαμε σε ενα ευελικτο σύμπλεγμα κοινοτητων με δυο αλλες όμορες κοινότητες το οποίο θα ειναι το πιο βιώσιμο παγκύπρια και κοιτάζουμε με αισιοδοξία την επομενη μέρα.

Πόσο σας απογοητεύει η εξέλιξη;

Οι εκλεγμένοι αλλα και οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα πρέπει να καταλάβουν οτι πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας και οχι το αντίθετο δηλαδή να προσαρμοζεται όλη η χώρα στις ανάγκες του καθενός. Ειναι για αυτό το λόγο που ως εκλεγμένος επέλεξα το κοινό καλό και συμφέρον και υποστήριξα τον Δήμο Δυτικής Πάφου αφού κατανόησα τους σκοπούς και τους στόχους της μεταρρυθμισης.

Απο εκει και περα δεν μας απογοητευει αυτή η εξελιξη διότι σαν Χλώρακα μπαίνουμε σε ενα βιώσιμο και λειτουργικό σχήμα που θα υπάρχουν μόνο 3 τοπικές αρχές, διατηρούμε το όνομα και την τοπική αρχή μας ως μια ιστορική κοινότητα και έχουμε σημαντικά έσοδα και μικρή γεωγραφική έκταση να συντηρούμε κατι που μας δίνει την ευκαιρεία να εκτελούμε και να σχεδιάζουμε έργα αλλα και να προσφερουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες μας. Όσον αφορά τις εξουσίες που θα έχουμε σαν αρχές ειναι σχεδόν ίδιες με τους Δήμους αφου οι Δήμοι δεν θα ειναι πλέον οικοδομικές αρχές. Οπως γνωρίζεται οι σημαντικές εξουσίες και η ουσιαστική τοπική αυτοδιοικηση θα ασκείτε πλέον απο το νεοσύστατο Επαρχιακό Συμβούλιο.

Πως προχωράει η Χλώρακα;

Η Χλώρακα προχωρά με ένα νέο πλάνο και ενα φιλοδοξο στρατηγικο σχεδιασμό. Το επόμενο διάστημα θα συναντηθούμε με τα Κ.Σ. Εμπας και Λεμπας για να δούμε ακριβώς ποιοι ειναι οι στοχοι και οι συνεργειες που θα επιδιωξουμε για να παμε μπροστά.

Θα βλέπατε στο μέλλον μια συγχώνευση με την Πάφο;

Σε 10-15 χρονια θα ξαναγίνει μεταρρυθμιση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως έγινε και στην Ελλάδα και αναμενεται οτι θα γινουν μεγαλύτερες συγχωνευσεις. Μεχρι τότε βλέπουμε.

Τι αλλάζει στους σχεδιασμούς και την ανάπτυξη της Χλώρακας;

Η Χλώρακα πλέον θα κοιτάξει να επιλύσει καποια χρόνια προβλήματα απο κοινού με τις κοινοτητες Έμπας και Λέμπας αξιολογωντας προτεραιότητες. Αναφέρω καποια παραδειγματα: Θα πρεπει να εξετασθουν οι επιλογές για να γίνει ενα περιφερειακό κοιμητήριο ή αν βρεθούν άλλες απο κοινού λύσεις. Ίσως να πρέπεί να ενωθούν οι Σχολικές Εφορείες. Η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσίων περνα μεσα απο την επαρκή στελέχωση του συμπλέγματος με νέο προσωπικό για να μπορεί να ανταπεξελθει στις νεες απαιτήσεις. Και ασφαλώς να εκτελέσουμε κοινά υπερτοπικά έργα που θα ανεβάσουν επιπεδο τις κοινοτητες μας.

Πως ονειρεύεστε τη Χλώρακα;

Η Χλώρακα ειναι η 3η μεγαλυτερη σε πληθυσμό τοπική αρχή στην Επαρχία. Ειναι μια ιστορική κοινότητα, που βρίσκεται σε μια ομορφη τοποθεσιά με ενα υπεροχο αμφιθεατρικό μαγευτικο τοπιο. Πιστευω όμως οτι αξίζει περισσότερα και πρέπει να δουλέψουμε σαν τοπική αρχή για το καλυτερο. Οι βελτιώσεις και τα εργα που εκτελούμε θα μετατρέψουν την Χλώρακα σε ενα πιο ελκυστικο προορισμό για ντοπιους και ξένους αλλα και σε ένα πιο ζωντανο αστικο χώρο με ταυτότητα για τους κατοικους. Ονειρευομαι μια Χλώρακα ευημερούσα, πράσινη, σύγχρονη, μια Χλώρακα πολιτιστικά και κοινωνικά δυναμική και ενεργή, μια Χλώρακα που να προσφέρει εμπειρίες στους ξενους αλλα και τους κατοίκους της.

Έχουν ξεπεραστεί τα γνωστά θέματα με την γκετοποιηση?

Στην Χλώρακα ζούν και εργάζονται κάτοικοι 25 διαφορετικών εθνικοτήτων. Ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτούς διαθέτουν και ακινητες ιδιοκτησίες. Τους αγκαλιάζουμε και τους βοηθάμε όλους. Η Χλώρακα επίσης διαθέτει 5.500 υποστατικά εκ των οποίων τα 2000 ειναι ενοικιαζόμενα αρα αναποφευκτα οι κάτοικοι σε αυτα αλλάζουν ανα χρονικά διαστήματα. Αντιδράσαμε στις συνθήκες γκετοποίησης που δημιούργησαν οι διακινητές και ορισμένοι επιρρεπείς στην παραβατικότητα. Η Χλώρακα όμως άλλαξε ρότα τους τελευταίους μήνες και αυτο γινετε αισθητό αφού πλέον δεν υπάρχουν γκέτο.

Υπάρχει επίσης αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων και οικιών στην Χλώρακα κυρίως απο Γερμανούς πολίτες και Βορειοευρωπαίους που θέλουν να εγκατασταθούν στη Κοινότητα. Έχει ξεπεραστεί πλήρως ενα σχετικό μουδιασμα που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο στη ζήτηση για ενοικιάσεις λόγω των γνωστών γεγονότων. Παράλληλα αρχισαν να εγκαθιστανται Ουκρανοί απο την περιοχή της Μαριούπολης οι οποίοι ειχαν συγγενείς στην Χλώρακα. Αναμένεται επίσης αυξημένο τουριστικό ρευμα το Καλοκαίρι και πιστευουμε οτι τα ξενοδοχεία της Χλώρακας που διαθέτουν ολα μαζί 5.500 κλίνες θα αγγίξουν τις πληρότητες του 2019.

Δυο λόγια και για τον Ακρίτα που πάει για άνοδο.

Ο Ακρίτας Χλώρακας ειναι το ιστορικότερο σωματείο της Πάφου. Κλείνει φέτος 51 χρόνια ζωής και ειναι μία απο τις 5 ομάδες που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα Β κατηγορίας στη Κύπρο.

Όλες οι παραδοσιακές ομάδες της Β κατηγορίας έχουν ανέβει έστω και μία φορά στη Α κατηγορία εκτός απο τον Ακρίτα. Τώρα ήρθε η σειρά του και αυτό ειναι ενα υπέροχο δώρο για τα 50χρονα της ομάδας που δεν τα γιορτάσαμε το 2021 λόγω του κορονοιού. Ο Ακρίτας μεγάλωσε γενιές νέων αθλητων στην Χλώρακα και γαλούχησε την νεολαία μακρύα απο τα ναρκωτικά και τις κακοτοπιές. Η φετινή πορεία ας γίνει η απαρχή για να ερθουν νέοι και παλιοι κοντά στην ομάδα και στον αθλητισμό.

Ως Κ.Σ.Χλώρακας σχεδιάζουμε την ανακαίνιση του κοινοτικού σταδιου Χλώρακας για να έχουμε σε 2 χρόνια συγχρονες εγκαταστάσεις για να μπορεί η ομάδα να παίζει στη φυσική της έδρα αξιοπρεπώς οπως της αρμόζει. Επι τη ευκαιρεία θα ηθελα να συγχαρώ την διοίκηση, το προσωπικό και τους παικτες της ομάδας για την φετινή πορεία και ευχομαι στους εναπομείναντες αγώνες η ομάδα να εξασφαλίσει και μαθηματικά την άνοδο.