20.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Νεόφυτος Κωνσταντίνου: Η πανδημία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος Γονέων Προδημοτ. Εκπαίδευσης Πάφου

Το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού  ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νεόφυτο Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου που διατελεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Πόλεως και Επαρχίας Πάφου τα δύο τελευταία χρόνια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  ως Σύνδεσμος αλλά και στις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων.

Aπό πότε είστε πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου;

Διατελώ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Πόλεως και Επαρχίας Πάφου τα δύο τελευταία χρόνια.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου κ. Κωνσταντίνου ποια προβλήματα έχετε εντοπίσει;

Δυστυχώς τα προβλήματα που εντοπίσαμε και φέτος ως Ομοσπονδία είναι πολλά με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Διαχρονικά εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, όπως είναι η συντήρηση των κτηρίων, η αντικατάσταση των εξοπλισμών, η αγορά καινούργιων παιχνιδιών και αντικατάσταση των παλιών καθώς και ο εξωραϊσμός των αυλών. Φαίνεται ακόμη ότι από την πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της Πάφου, απουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι επιτρέπουν την αυτενέργεια των παιδιών ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ελκυστικό μαθησιακό περιβάλλον. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τα θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης της υγείας των παιδιών.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εντοπίσαμε ένα ακόμα πρόβλημα που προέκυψε από την αύξηση του ορίου ηλικίας εισδοχής των παιδιών στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Η αλλαγή αυτή, είχε ως αποτέλεσμα παιδιά κάτω των 4 ετών να μένουν εκτός των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και πολλοί γονείς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η Ομοσπονδία της Πάφου παρείχε στήριξη και καθοδήγηση σε όσα οργανωμένα σύνολα εξέφρασαν την επιθυμία να δημιουργήσουν Κοινοτικά Νηπιαγωγεία, ενώ ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του αναφαίρετου δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία προσπαθούμε να εξεύρουμε λύση στο ζήτημα αυτό.

Πόσα σχολεία προδημοτικής εκπαίδευσης διαθέτει η πόλη και επαρχία Πάφου

Στην πόλη της Πάφου υπάρχουν 11 νηπιαγωγεία και στη ύπαιθρο βρίσκονται άλλα 24 νηπιαγωγεία. Όλα στο σύνολο είναι 35. Υπάρχουν όμως και κοινοτικά νηπιαγωγεία τα οποία στο σύνολο τους είναι 9.

Πόσο σας έχει απασχολήσει το πρόβλημα της πανδημίας ;

Ποιος θα περίμενε ότι μετά από δύο χρόνια, η πανδημία του κορονοϊού θα εξακολουθούσε να κατέχει σημαντική θέση στην καθημερινότητα όλων μας. Οι περιορισμοί, τα μέτρα, οι εισηγήσεις του ΥΠΠΑΝ και τα πρωτόκολλα για διαχείριση της πανδημίας, μπορώ να πω, μας απασχόλησαν ιδιαίτερα.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας και εφόσον ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα, βασικό θέμα των τηλεδιασκέψεων μας ήταν η διαμόρφωση των θέσεων της Ομοσπονδίας για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιτυχή εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Ποιες οι εισηγήσεις σας επί του θέματος της πανδημίας ;

Μέλημα μας ήταν και είναι η προστασία των παιδιών από τον κορονοϊό και η απρόσκοπτη φοίτηση τους στο σχολείο. Θεωρούμε λοιπόν χρέος μας να κρατήσουμε το Δημόσιο Σχολείο ανοιχτό. Η δια ζώσης διδασκαλία και η παρουσία των μαθητών στο σχολείο, είναι πολύτιμη μιας και η φυσική τους παρουσία είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχοσυναισθηματική και γνωστικής τους ολοκλήρωση καθώς και για την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Είναι για αυτό το λόγο που από την αρχή της πανδημίας είχαμε καταθέσει, στο ΥΠΠΑΝ, γραπτώς τις προτάσεις της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, όσον αφορά την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες και την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Καταθέσαμε προτάσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με την συνδρομή επαγγελματιών επιστημόνων ψυχικής υγείας και ανάπτυξης των ηλικιών φοίτησης σε αυτά. Θα πρέπει να τονίσω ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εκδόθηκε για τα Νηπιαγωγεία, ήταν ένα δισέλιδο πρωτόκολλο σε συνέχεια του πρωτοκόλλου που αφορούσε τα Δημοτικά Σχολεία. Σε αυτά τα πρωτόκολλα δεν υπήρχε η επιστημονική συνδρομή παιδοψυχολόγων καθώς ετοιμάστηκε και θεσμοθετήθηκε από επιστήμονες επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους, ενώ δεν φαινόταν να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψιν η ηλικία των παιδιών του νηπιαγωγείου, αλλά και η παιχνιώδης φύση της διδασκαλίας τους.

Η δική μας θέση ήταν ότι το Νηπιαγωγείο πρέπει να έχει ξεχωριστό πρωτόκολλο από τα Δημοτικά, το οποίο να συνάδει με τις ηλικίες των παιδιών που φοιτούν σε αυτά, την ύλη των μαθημάτων, τις μεθόδους διδασκαλίας και τους εκπαιδευτικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα. Εισήγηση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας ήταν και η αύξηση των σχολικών βοηθών, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε άμεσα, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Παράλληλα, εισηγηθήκαμε την άμεση εμπλοκή ψυχολόγων και κοινωνιολόγων στη σχολική ζωή, τις συνεχείς απολυμάνσεις των κτιρίων και αιθουσών με χημικά κατάλληλα για τα παιδιά.

Εισηγηθήκαμε προτάσεις για τη φοίτηση των παιδιών που αφορούσαν διευκολύνσεις σε παράδοση και παραλαβή των παιδιών, τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλες τις αίθουσες και έλεγχο της θερμοκρασία των παιδιών κατά την είσοδο τους στο σχολείο. Ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς από παιδοψυχολόγους για το χειρισμό των παιδιών και να διδαχθούν στα παιδιά τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης μέσα από παραμύθια. Όσον αφορά τα διαλείμματα των μαθητών, πρόταση μας ήταν αυτά να γίνονται εκ περιτροπής για περιορισμό του αριθμού των προσώπων που θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ φροντίσαμε να χορηγηθούν στον κάθε μαθητή υλικά όπως χρωματιστά, πινέλα ζωγραφικής ή άλλα τα οποία μέχρι σήμερα ήταν κοινής χρήσης στην τάξη. Τέλος, ξεκάθαρη θέση μας ήταν και είναι η μη στοχοποίηση παιδιών ή οικογενειών που νόσησαν με κορονοϊό.

Ποιες ανησυχίες σας έχουν εκφράσει οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση;

Αν και τα παιδιά της προδημοτικής ηλικίας είναι μικρά οι έγνοιες των γονιών είναι μεγάλες. Για την ακρίβεια οι γονείς των παιδιών της προδημοτικής φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν την προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, την ομαλή τους ένταξη, τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους συνομηλίκους τους και τον σχολικό εκφοβισμό. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία των γονιών για θέματα ασφάλειας και προστασίας της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών τους, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να δείχνουν μεγάλη ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν τη μάθηση και την ετοιμότητα των παιδιών τους να φοιτήσουν στο δημοτικό.

Ποιες οι σχέσεις σας με το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας;

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ο κ. Δημητρης Μικελλίδης, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης και γενικότερα το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου βρίσκονται δίπλα στην Ομοσπονδία και στηρίζει της προσπάθειες μας για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Πάφου. Σε πολλές περιπτώσεις η βοήθεια τους ήταν καθοριστική και δοθείσας της ευκαιρίας θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημόσια για την αγαστή συνεργασία που έχουμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι, δυστυχώς τα προβλήματα, πολλές φορές, μας προλαβαίνουν και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε, έτσι δεν μας δίνεται περιθώριο για να εφαρμόσουμε πρακτικές πρόληψης τους, που αυτός θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη μου, πρωταρχικός μας στόχος. Ευελπιστώ ότι στο εγγύς μέλλον αυτό θα αλλάξει και θα μπορέσουμε να είμαστε μπροστά από τα προβλήματα!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ