23.9 C
Paphos
Friday, September 29, 2023

Νατάσα Μιχαηλίδου και Έναυσμα: Προσπαθώντας για ένα κόσμο καλύτερο   

Το ίδρυμα υποτροφιών «ENAVSMA» που στηρίζει τους φοιτητές για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους συνεχίζει τη δράση του. Η σύσταση του ιδρύματος, το οποίο λειτουργούσε αρχικά ως κοινό ταμείο υποτροφιών, έγινε το 2018, βασισμένη στο όραμα του ιδρυτή του Ομίλου, του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος θεωρούσε τη γνώση και τη μάθηση ως τα καλύτερα εφόδια για την εξέλιξη της κοινωνίας.

Αυτό το όραμα μετουσίωσε σε πράξη η οικογένεια Μιχαηλίδη, για να αγκαλιαστεί στη συνέχεια από το Round Table 7 Πάφου, στο γενικό πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών στήριξης της τοπικής κοινότητας.

Η Νατάσα Μιχαηλίδου Πελετιέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο PafosPress  μιλάει για τις δράσεις του ιδρύματος υποτροφιών «ENAVSMA» που αποτελεί δημιούργημα της συνεργασίας δύο οργανισμών, του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts και του Round Table 7 Πάφου. Οι κοινές αξίες και στόχοι των δύο οργανισμών συνέβαλαν ανέφερε στη δημιουργία του ιδρύματος, το οποίο παρέχει υποτροφίες μεταπτυχιακού επιπέδου σε φοιτητές και φοιτήτριες, που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

– To Enavsma Foundation αποτελεί τη μετεξέλιξη και ανεξαρτητοποίηση του κοινού ταμείου υποτροφιών Thanos Hotels &Resorts και Round Table 7 Πάφου, γιατί “Έnavsma”;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μετά από 5 χρόνια αποφασίσαμε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Έπειτα από την αναζήτηση ονόματος που θα περίκλειε τις αξίες και το σκοπό του Ταμείου Υποτροφιών, επιλέχθηκε η εγγραφή νέας νομικής οντότητας, υπό τη μορφή ιδρύματος και καταλήξαμε στην ελληνική λέξη «έναυσμα» που σημαίνει, ερέθισμα, αφορμή, κίνητρο. Στόχος και αποστολή του ENAVSMA FOUNDATION είναι να δίνει το έναυσμα σε όλο και περισσότερους Κύπριους νέους να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποτελέσουν τους ηγέτες και πρωτοπόρους του αύριο.

Tι σημαίνει για εσάς για τη ψυχή σας κ. Μιχαηλίδου το να μπορέσει ένας νέος να μεταβεί για σπουδές με την στήριξη του ιδρύματος σας;

Όπως χαρακτηριστικά λέω, η ωραιότερη και πιο συγκινητική στιγμή είναι όταν ανακοινώνουμε στα άτομα που επιλέγηκαν τη στήριξη που θα τους παρέχουμε. Σίγουρα νιώθω μια ηθική ικανοποίηση αλλά κυρίως χαρά, που με αυτό τον τρόπο, θα στηρίξουμε τα όνειρα νέων ανθρώπων και θα είμαστε δίπλα τους στο ακαδημαϊκό τους ταξίδι.

© Constantinos Larkos

– Ποιος σας έδωσε το έναυσμα για αυτή την προσπάθεια της ίδρυσης του ταμείου υποτροφιών και πότε ξεκίνησε;

Η στενή συνεργασία με το Round Table 7 Πάφου που ξεκίνησε το 2017 στην καμπάνια τους Access City που αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ. Αντιληφθήκαμε ότι είχαμε κοινούς στόχους για κοινωνική στήριξη και προσφορά στην τοπική κοινωνία και έτσι το 2018, αποφασίσαμε από κοινού αυτό τον ξεχωριστό σκοπό, τη χορήγηση υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών σε άριστους φοιτητές που διαμένουν στην επαρχία Πάφου.

– “Συνοδοιπόροι”στην προσπάθεια σας φορείς, εταιρείες και οργανισμοί… υπάρχει η αναμενόμενη ευαισθητοποίηση στον πόνο της διπλανής πόρτας; Ποιες οι εκτιμήσεις σας στο θέμα της προσφοράς και με βάση τις χορηγίες που λαμβάνετε…Yπάρχει ελπίδα για έναν … καλύτερο κόσμο;….

Υπάρχει ευαισθητοποίηση τόσο από φορείς, εταιρείες, οργανισμούς όσο και άτομα. Αλλά όσο επεκτείνουμε τις δράσεις μας, τόσο περισσότερους «συνοδοιπόρους» χρειαζόμαστε. Θα έλεγα ότι η συνεργασία των δύο οργανισμών, του ομίλου εταιρειών μας και του Round Table 7 Πάφου, αποτελεί καλή πρακτική και γι’ αυτό μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν. Εμείς προσπαθούμε με όλο μας το είναι να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο! Και τι πιο όμορφο από την επένδυση στη γνώση και στα ταλέντα των νέων μας…

– Μετά την πανδημία τα οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών αυξήθηκαν… κάποιοι δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές ή κάποιες άλλες οικογένειες διακόπτουν τις σπουδές των παιδιών τους… Έχουν περιέλθει στην αντίληψη σας πολλές τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις … είναι πολλές στην Πάφο;

Σε όλες τις πόλεις πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν ανάγκες στήριξης, άλλοτε περισσότερες και άλλοτε λιγότερες. Αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της χώρας γενικότερα, ενώ η πανδημία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Επίσης παρατήρησα ότι η αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας επηρέασε αρκετούς νέους, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να προχωρήσουν με μεταπτυχιακές σπουδές αν δεν είχαν λάβει υποτροφία. Γι’ αυτό χαίρομαι που οι νέοι που στηρίζουμε έχουν επιλέξει για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

– Ποιο το πλάνο δράσεως του Ιδρύματος σας εντός του 2023; Mιλήστε μας λίγο για τις δράσεις του διημέρου 6-7 Μαϊου… Με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν αυτές ;

Για το 2023 έχουμε καταρτίσει ένα βασικό πλάνο πέντε κύριων εκδηλώσεων, ακολουθώντας την επιτυχία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Μετά τα 3 προηγούμενα sold out Gala Dinner-Party, με καλεσμένους στα δύο τελευταία τον Στέφανο Κορκολή και τους ONIRAMΑ, προγραμματίζουμε να κλείσουμε το 2023 και τις δράσεις μας με ένα μεγάλο Gala Dinner-Party στο Ballroom του Annabelle Hotel. Στόχος του Gala Dinner-Party είναι αφενός η στήριξη του Ιδρύματος Enavsma, ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων στην Πάφο και αφετέρου η προώθηση των δράσεων μας προς τον επιχειρηματικό κόσμο μαζί με ένα μίνι απολογισμό. Επιλέον, το Φεστιβάλ Access City Πάφου προγραμματίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο και αποτελεί τη μετεξέλιξη της περσινής δράσης του Round Table 7 Πάφου και της Ημέρας Γνωριμίας με τα Παραθλήματα. Στόχος να κτίσουμε στην περσινή επιτυχία και να καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη διοργάνωση με δύο ξεχωριστούς βραχίονες:

Α. Τον Αθλητικό, που αφορά βιωματικές δράσεις παραθλημάτων και αθλημάτων του δρόμου σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για τον παραθλητισμό αλλά και των street sports και την ίδια στιγμή, ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης των ΑμεΑ στον αθλητισμό και

Β. Τον Εκπαιδευτικό, με την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη αλλά και «ξεχωριστών» παραμυθιών για παιδιά.

Ένα διήμερο γεμάτο δράσεις για τη διαφορετικότητα, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ισότητα για μικρούς και μεγάλους. Η ίδια εκδήλωση προγραμματίζεται να ταξιδέψει στη Λευκωσία στις 21 Μάϊου με παρόμοιο πρόγραμμα. Πέραν των πιο πάνω, προγραμματίζουμε ακόμα δύο εκδηλώσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία με καλεσμένους εγνωσμένους Κύπριους και Έλληνες επιστήμονες και/ή νέους επιστήμονες με επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις για να εμπνεύσουν τους νέους μας και να μοιραστούν τα μυστικά της επιτυχίας τους με το κυπριακό κοινό. Γι’ αυτές να αναμένετε νέα το επόμενο διάστημα.

– Η μάθηση και η γνώση σημαντικά εφόδια ζωής … Το σχόλιο σας…

Ο πατέρας μου και ιδρυτής του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts, Αλέκος Μιχαηλίδης, είχε και ο ίδιος σπουδάσει με υποτροφία. Mετά την τουρκική εισβολή και αφού είχε χάσει τα πάντα, έλεγε: «Μπορεί να τα χάσεις όλα, αλλά τη γνώση δεν μπορεί να σου την πάρει κανείς». Το Ίδρυμα αποτελεί φόρο τιμής στον μακαριστό Αλέκο Μιχαηλίδη και αποδεικνύει αυτό που λέτε.

Eίναι εφικτή η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών;

Γι΄αυτό εργαζόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε. Χρόνο με το χρόνο να έχουμε την οικονομική ευρωστία και να στηρίζουμε όλο και περισσότερους νέους.

– Οι υποτροφίες δίδονται σε νέους εντός της Πάφου ή και εκτός;

Μέχρι τώρα οι υποτροφίες αφορούσαν νέους που διέμεναν στην Πάφο. Από φέτος προγραμματίζουμε να επεκταθούμε παγκύπρια, χωρίς να ξεχνάμε την Πάφο και από που ξεκινήσαμε. Η Πάφος θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα και θα σας ενημερώσουμε με το νέο κύκλο αιτήσεων που αναμένεται στο τέλος του μήνα.

– Ποια τα μελλοντικά σας πλάνα;

Το ίδρυμα είναι ένας ζωντανός, δυναμικός, καθαρά ανθρωποκεντρικός οργανισμός που επενδύει στη γνώση και εμπνέει. Η επέκταση του ιδρύματος σε παγκύπρια βάση και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ετησίως, έχουν ως σκοπό να μάθει ακόμη περισσότερος κόσμος για την προσπάθεια μας και να στηρίξει το Ταμείο Υποτροφιών αλλά και τους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Πιστεύουμε στις δυνατότητες των νέων οι οποίοι έχουν λάβει την υποτροφία μας και παρακολουθούμε την εξέλιξη στην καριέρα τους μετά από την αποφοίτηση τους. Και είμαστε πολύ περήφανοι. Στην πορεία, και καθώς το ίδρυμα επεκτείνεται, θα είναι μεγάλη χαρά να στηρίξουμε τους απόφοιτους στην καριέρα τους, είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Όπως λέει και το μότο μας: «Δίνουμε έναυσμα στα όνειρά σας!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ