22.9 C
Paphos
Tuesday, April 2, 2024

Μύθοι της Κύπρου. Το κυνηγητό της Ρήγαινας και του Διγενή στον Ακάμα (pics)

Με αφορμή την τοποθέτηση του γλυπτού της Γιώτας Ιωαννίδου με τη μορφή της Ρήγαινας στο Λατσί αλλά και όλα όσα συνοδεύουν τη μυθική αυτή προσωπικότητα και τη σχέση της με τον Διγενή κάναμε μια βόλτα στο διαδίκτυο για να ψάξουμε και να σας παρουσιάσουμε την ιστορία πίσω από τους θρύλους που αφορούν τη Βασίλισσα.

Η πηγή του bigcyprus.com.cy/ όπως πάντα πλήρως ενημερωτική και αξιόπιστη γράφει τα ακόλουθα:

Η Ρήγαινα ήταν πονηρή και γρήγορη κι ο Διγενής δεν μπορούσε να την πιάσει. Κρυβόταν μάλιστα τόσο καλά ….

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κοντά στο ακρωτήριο του Ακάμαντα, 10 χλμ. δυτικά του Νέου Χωρίου Πάφου και των περίφημων Λουτρών της Αφροδίτης, υψώνεται το βουνό της Ρήγαινας. Στους πρόποδες αυτού του βουνού βρίσκεται ο πύργος της Ρήγαινας και κοντά του τα εκκλησάκια του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Κόνωνος και τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγ. Επιφανίου.

Παλαία βασιλική – Πύργος της Ρήγαινας

Σύμφωνα με το θρύλο, σε αυτό το βουνό παίξανε κάποτε κρυφτό η Ρήγαινα κι ο Διγενής Ακρίτας. Η Ρήγαινα ήταν πονηρή και γρήγορη κι ο Διγενής δεν μπορούσε να την πιάσει. Κρυβόταν μάλιστα τόσο καλά που ο Διγενής ψάχνοντάς τη έπαιρνε λάθος δρόμο. Έτσι κάποια στιγμή το παιχνίδι τους σανταλώθηκε, μπερδεύτηκε πολύ. Κι ο τόπος εκεί ονομάστηκε Σανταλιές.

Η Ρήγαινα βγήκε από την κρυψώνα της κι άρχισε να ψάχνει εκείνη να τον βρει. Ξάφνου διασταυρώθηκαν κοντά σε μια βρυσούλα. Κι ο τόπος ονομάστηκε Σταυροπηγή. Η Ρήγαινα όμως πάλι του ξέφυγε του Διγενή. Η ώρα πέρασε κι άρχισε να νυχτώνει. Κάποια στιγμή ό Διγενής σα να είδε κοντά του τη Ρήγαινα όμως δεν μπόρεσε να την πιάσει γιατί ήταν σκοτεινά. Κι ο τόπος εκεί ονομάστηκε Σκοτεινή.

εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Το παιχνίδι συνεχίστηκε μέσα στη νύχτα. Ο Διγενής κι η Ρήγαινα δεν έβλεπαν πια αλλά άκουγαν τα βήματά τους μέσα στο δάσος. Σε κάποιο από τα βουνά η Ρήγαινα έφτασε πάλι κοντά στο Διγενή, όμως ξανά δεν μπόρεσε να την πιάσει γιατί το σκοτάδι ήταν πηχτό, σαν πίσσα. Και το βουνό από τότε ονομάστηκε Πίσσουρος. Ώσπου τα χαράματα ο Διγενής τα κατάφερε και έπιασε τη Ρήγαινα κι εκείνη δεν μπόρεσε πια να του ξεφύγει. Κι έσμιξαν οι δυο τους και φιλήθηκαν. Και ο τόπος ονομάστηκε Σμιγιές.

εκδρομικός χώρος Σμιγιές
εκκλησία Αγίου Κόνωνα
η θέα από το βουνό της Ρήγαινας

Αν θέλετε να επισκεφτείτε αυτούς τους τόπους του θρύλου καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ψηλό αυτοκίνητο γιατί οι δρόμοι είναι κακοί. Αν ξέρετε κάποιον ντόπιο που να μπορεί να σας καθοδηγήσει, τότε είναι ακόμα καλύτερα. Και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας προμήθειες γιατί ο μόνος οργανωμένος χώρος της περιοχής βρίσκεται στις Σμιγιές. Η θέα όμως από το ψηλό βουνό της Ρήγαινας θα σας αποζημιώσει για όλη την ταλαιπωρία.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ