21.9 C
Paphos
Wednesday, September 27, 2023

Μουσική εκδήλωση του μουσικοσυνθέτη Α. Αρτέμη « είδαν τα μάτια μου τον έρωτα» 

Στον πολυχώρο Λόγου και Τέχνης «Ροές» στη Λευκωσία της πρώην ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου, ανάμεσα σε ένα εκλεκτό ακροατήριο γνωστών δημιουργών από όλο το φάσμα των γραμμάτων και των τεχνών, ο συνθέτης Ανδρέας Αρτέμης παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 16ης Σεπτεμβρίου με συνεργάτες/τιδες του,την παράσταση: «Είδαν τα μάτια μου τον Έρωτα». 

Η μουσική πρόταση του συνθέτη περιλάμβανε επιλογές από ερωτικά ποιητικά του τραγούδια σε στίχους γνωστών ποιητών από την Ελλάδα και Κύπρο, που έχει δισκογραφήσει την τελευταία εισοσαετία, όπως “Το παραμύθι ενός ραγισμένου έρωτα” του Μενέλαου Λουντέμη, “Πάθος”της Μυρτιώτισσας , “Ήμουνα δάκρυ”  σε στίχους δικούς του, “Κοχύλια είχες τα δάκτυλα”  σε στίχους Ντ. Κουμπάτη, “Μαυροθαλασσίτισσα” του Γ. Δροσίνη, “Ούλλα Χαλάλιν του,” των  Μ. Βιολάρη και Α. Γρηγορίου, “Κοντά σoυ” της Μαρίας Πολυδούρη , “Ελπίδες Πολύχρωμες” σε στίχους του Ανδρέα Αρτέμη , “Χάρτινο του φεγγαράκι”  ( Μ. Χατζιδάκι- Ν. Γκάτσος)  και άλλα.   

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως ανέφερε ο μουσικοσυνθέτης σαν αθεράπευτα ρομαντικός δημιουργός στην αντιποιητική εποχή μας, που ασχολείται με την λόγια μουσική,  πιστεύει πως «μόνο ο έρωτας ίσως τελικά, μπορεί να μας επαναφέρει ή να μας απογειώσει σε καιρούς σκληρότητας και παράνοιας»,  προσθέτοντας πως  «η μουσική είναι ένα μυστήριο. Υπήρξε, και παραμένει, συστατικό κάθε γνωστού πολιτισμού στη γη». Πρόσθεσε πως η υψηλή μουσικοποιητική τέχνη μπορεί να μην είναι για τους πολλούς, ωστόσο δεν χάνουμε ποτέ τις ελπίδες μας. 

Η σκέψη των παρευρισκόμενων , ατόμων του πνεύματος, ταξίδεψε  μέσα από τα σπλάχνα της μουσικής και την μουσική πανδαισία του Ανδρέα Αρτέμη  και των συναργατών του.  

Ο Ανδρέας Αρτέμης που έχει θέσει σε κυκλοφορία μέχρι σήμερα, 23 ψηφιακούς δίσκους (2000-2022)και συχνά βρίσκεται σε διαρκή διάθεση «εξόδου», από τη βάρβαρη καθημερινότητα, σημείωσε ότι: «ο Έρωτας και η Αγάπη μπορούν να μας επαναφέρουν στην τάξη και την ηρεμία..». 

Επίσης συμπλήρωσε πως στη συγκεκριμένη παράσταση κοσμούν και λατρεμένα δημιουργήματα κι άλλων συνθετών, τραγούδια που αγαπήθηκαν, με στόχο να θυμηθούμε, τα παλιά. 

Τον συνθέτη πλαισίωναν: Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Άννα Ιορδάνους, Εύη Ζορπίδου, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, Γιώργος Σοφοκλέους (στις απαγγελίες) και Κική Περικλέους (στις αφηγήσεις).  Ο Γιώργος Σοφοκλέους απήγγειλε τα ποιήματα “ Ερωτικό Σονέτο”του Πάμπλο Νερούδα, “Αυτό το αστέρι”του Τ. Λειβαδίτη, και το “Μονόγραμμα ”του Οδυσσέα Ελύτη. 

Σημειώνεται πως ο Ανδρέας Αρτέμης έχει δώσει πολλές εντός και εκτός Κύπρου πολυμορφικές παραστάσεις συναυλίες που επιλέγει ο ίδιος , ερμηνευτές, μουσικούς , ηθοποιούς, ενίοτε και χορευτές, συνδιάζοντας την ανάδειξη του ελληνικού λόγου μέσα από την μουσική και την ερμηνεία ποιητικών τραγουδιών.Απαριθμεί εδώ και τριανταπέντε χρόνια, ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων στον Κυπριακό και Ελλαδικό χώρο, και στο εξωτερικό με δικές του συνθέσεις, είτε ερμηνεύοντας άλλων συνθετών έργα, ως σολίστας, σε εκδηλώσεις – ρεσιτάλ ερμηνείας, με στόχο πάντα την ανάδειξη της μελοποιημένης ποίησης. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ