Μόνο με πράξεις πατάσσεται η διαφθορά [του Αντώνη Φωτίου]

Μέσα από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η ηλεκτρονική εφημερίδα Cyprus Times αναδεικνύεται εκ νέου το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο. 

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα;» οι 3,479 ερωτηθέντες αξιολόγησαν την διαφθορά ως το πρώτο θέμα που τους απασχολεί, εν μέσω πανδημίας. Το ποσοστό ξεπερνά το 50%, συγκεκριμένα το 56,48% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι η διαφθορά στον τόπο είναι το ζήτημα που τους απασχολεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Ακολουθεί το Κυπριακό με ποσοστό 22,80% και  η πανδημία με ποσοστό 14,31%. Κανένα από αυτά απάντησαν οι υπόλοιποι σε ποσοστό 6,41%.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι στην ηλικιακή ομάδα 18-30, 486 απάντησαν ότι προβληματίζονται περισσότερο για την διαφθορά , 199 για το Κυπριακό, 112 για την πανδημία και 69 για άλλα ζητήματα. Στην ηλικιακή ομάδα 31-45 όπου εμφανίζονται και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, 840 κατατάσσουν πρώτο θέμα την διαφθορά, 229 το Κυπριακό, 216 την πανδημία και 107 άλλα ζητήματα. Στην ηλικιακή ομάδα 46-60 492 ψήφισαν ότι κατατάσσουν πρώτο θέμα προβληματισμού την διαφθορά, 215 το Κυπριακό, 126 την πανδημία και 40 άλλα ζητήματα. Διαφοροποίηση σε σχέση με την πρωτιά στα ζητήματα που απασχολούν καταγράφεται μόνο στην ηλικιακή ομάδα 61-75, όπου κατατάσσεται ως πρώτο το Κυπριακό με 150 ψήφους. 147 ψήφισαν ότι τους απασχολεί η διαφθορά, 44 η πανδημία και 7 άλλα ζητήματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο Κυπριακό, είναι παγκόσμιο. Στην χώρα μας ωστόσο οφείλουμε να την «διαγράψουμε» από τον χάρτη του δημόσιου βίου.  Και για να την ξεριζώσουμε οφείλουμε να θεσπίσουμε ακόμη αυστηρότερη νομοθεσία, ακόμη πιο αυστηρές ποινές.

Προτείνω τον αναγκαστικό έλεγχο των οικονομικών όλων των κρατικών αξιωματούχων , βουλευτών και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης από ανεξάρτητη αρχή. Το πόθεν έσχες δεν είναι αρκετό. Η επιτροπή θα έχει την ευχέρεια ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων και των μεταβολών όχι μόνο των αξιωματούχων αυτών αλλά και των συγγενικών τους προσώπων μέχρι πρώτου βαθμού . Αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τον τόπο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε κάθε έλεγχο.

Support Local Business
Translate »