Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με κύριο σκοπό τη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις δράσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων υπέγραψαν σήμερα το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Παντελής Σκλιάς, η Αντιπρόσωπος στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Katja Saha, ο κοινωνιολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Universitas, Νίκος Περιστιάνης, ο Sebastian Rich, διακεκριμένος φωτογράφος του οποίου έκθεση με θέμα τους πρόσφυγες φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και η Mary Chojnowski, συντονίστρια της εθελοντικής οργάνωσης Learning Refugee με έδρα την Πάφο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπόλις, Παντελής Σκλιάς, ανέφερε πως η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου είναι μια πολύ σημαντική πράξη για την Πανεπιστημιακή κοινότητα του Νεάπολις αλλά και την ίδια την πόλη της Πάφου. Πέραν το ότι είναι το αποκορύφωμα μιας μακράς προσπάθειας ανάμεσα στις δυο πλευρές αποτελεί, είπε ο κ. Σκλιάς, την αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως σεμιναρίων προσφυγικού δικαίου, παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε πρόσφυγες, διεπαφή φοιτητών με πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας και πολλά ακόμα, με στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Katja Saha ανέφερε πως η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική για την Αρμοστεία αφού μέσα από τέτοιες ενέργειες δημιουργούνται μακροπρόθεσμα οι προϋποθέσεις για ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την έκθεση φωτογραφίας του Sebastian Rich η οποία, όπως είπε, αποτελεί ευκαιρία για να μας φέρει σε άμεση επαφή με την ίδια τη ζωή των προσφύγων και τις δυσκολίες που περνάνε, πέραν και πάνω από στατιστικές και αριθμούς.
Η προσφορά των εθελοντών, συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντική και μας δημιουργεί έμπνευση. Όλη αυτή η δράση αναδεικνύει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να εργαστεί πιο σκληρά για τα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων. Στην Κύπρο, κατέληξε, η συνεργασία αυτή με το Νεάπολις είναι μια τρανή απόδειξη πως η κοινωνία και οργανισμοί, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διεθνούς προσπάθειας για προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Ο Νίκος Περιστιάνης κοινωνιολόγος και Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas, καταπιάστηκε στην παρέμβασή του στο κεφάλαιο “γυναίκα-πρόσφυγας” με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μίλησε κυρίως για τις συνθήκες που σήμερα οι γυναίκες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι σε δομές φιλοξενίας προσφύγων το ποσοστό των γυναικών είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Οι γυναίκες από την ώρα που δυστυχώς δημιουργείται η ανάγκη των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τον τόπο τους μέχρι να γίνουν πρόσφυγες τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους άνδρες. Πολλές φορές αναγκάζονται να μείνουν πίσω στην πατρίδα τους, αναγκάζονται να περιμένουν για να προστατεύσουν παιδιά και ηλικιωμένους ή την οικογένεια τους που έμεινε πίσω. Οι γυναίκες πολλές φορές στους χώρους υποδοχής προσφύγων, είπε ο κ. Περιστιάνης, αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, να πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή να εξωθούνται ακόμη και στην πορνεία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας Ασφάλεια» (Fleeing to Safety) του Sebastian Rich, βραβευμένου φωτογράφου ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής έχει καλύψει τους μεγαλύτερους πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 από την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas. Περιλαμβάνει φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και παγκοσμίως, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich.
Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, ανέφερε ο ίδιος ο φωτογράφος, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και με την ευκαιρία αυτή γυναίκες πρόσφυγες μαζί με εθελοντικές οργανώσεις στην Πάφο έκθεσαν είδη χειροτεχνίας και άλλα καλλιτεχνήματα στους παρευρισκόμενους αλλά και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η Mary Chojnowski, συντονίστρια του Learning Refugee, μιας εθελοντικής οργάνωσης με έδρα την Πάφο που δραστηριοποιείται από το 2016. Η κυρία Chojnowski ανέφερε πως προσπάθεια της οργάνωσης είναι να στηριχθούν οι πρόσφυγες, κυρίως τα παιδιά, οι γυναίκες αλλά και οι οικογένειές τους. Σήμερα, είπε, στέκομαι ενώπιον σας και ζητάω βοήθεια και ενίσχυση με τη συμμετοχή νέων εθελοντών στην προσπάθειάς μας. Οι συνθήκες στην κυπριακή κοινωνία δεν είναι εύκολες, είπε, σημειώνοντας πως ως Οργανισμός το Learning Refugee με αρκετή ενέργεια και πολύ χρόνο προσπαθεί να στηρίξει τους πρόσφυγες με διάφορα προγράμματα όπως εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας αλλά και άλλες δραστηριότητες όμως το εθελοντικό αυτό σώμα χρειάζεται περισσότερα χέρια.
Η έκθεση φωτογραφίας, σε επιμέλεια της Κατερίνας Χατζηστυλλή, θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφος από σήμερα 8 Μαρτίου και για έναν μήνα.