28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΜΝΗΜΕΙΟ 200 χρ. ΕΕ: Όλες οι λεπτομέρειες και το σκεπτικό πίσω από την πρόταση που κέρδισε τον διαγωνισμό

Ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό έργο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αναμένεται να κοσμεί τον Δημόσιο Κήπο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αν κρίνουμε από το αναλυτικό αποτέλεσμα και κυρίως το σκεπτικό πίσω από την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο και την οποία παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά και αναλυτικά το PafosPress.com.

Να υπενθυμίσουμε ότι το γραφείο μελετητών που πήρε το πρώτο βραβείο είναι των Λαμπριανού Κουτσόλαμπρος αρχιτέκτονες Ε.Π.Ε., γλύπτης του έργου θα είναι ο Αρσέντη Λισενκόβ, την εικαστική επιμέλεια έχει η Κατερίνα Φουκαρά ενώ συνεργατής της ομάδας είναι ο Ευγένιος Ζίγκας.

Αναλυτικά το σκεπτικό πίσω από την πρόταση

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το μνημείο είναι ένας λόφος, ένα κύμα που αποτυπώνει ελεύθερα την ιστορία με τα πάνω της και τα κάτω της, τις επιτυχίες και τις ήττες. Ένα κύμα που σταματά σε μια ολοκλήρωση του αγώνα του 1821 με μια Νίκη, μια μορφή με τα μαλλιά της να κάνει ο άνεμος σημαία με σταυρό, όπως όλες οι Ελληνικές σημαίες έκτοτε. Μια μορφή που θυμίζει το ακρόπρωρο του ιστιοφόρου, σαν τη γοργόνα που συνόδευε τα ταξίδια των ναυτικών.

Η κατάθεση των στεφανιών για την 25η Μαρτίου θα γίνεται στην πλατεία Σολωμού και το μνημείο, ενώ η προτομή του ποιητή θα  παραμερίσει και θα στραφεί προς το σύμβολο του αγώνα που του ενέπνευσε τον Ύμνο προς την Ελευθερία.

Μικρές πινακίδες με κωδικούς QR θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να περιηγηθεί από το κινητό του στους μεγάλους θριάμβους αλλά και τις διχόνοιες και τις αποτυχίες, αλλά κυρίως θα ιστορεί τον επικό αγώνα των Ελλήνων στο πρώτο εθνικό ξεσήκωμα της σύγχρονης ιστορίας τους, τον πρώτο επιτυχημένο εθνικό αγώνα στα χρόνια του Μέττερνιχ και των μεγάλων δυνάμεων. Θα ιστορεί ακόμα την απίστευτη ανθεκτικότητα των ξεσηκωμένων στην  σκληρή αντιπαράθεση με τη μεγάλη αυτοκρατορία της εποχής. Τα παιδιά θα μπορούν να σκαρφαλώνουν και να παίζουν πάνω στους όγκους από πέτρα, κάνοντας το μνημείο φιλικό, προσιτό και ελκυστικό, ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλύτεροι θα ενημερώνονται για το μεγάλο έπος. Η φιλοδοξία είναι να γίνει ένα δημοφιλές σημείο αναφοράς για την πόλη, οργανικό μέρος του κήπου και του γεμάτου ιστορία κέντρου της Πάφου

ΤΟ ΚΥΜΑ

Στην αέναη πορεία της η ιστορία ταλαντώνεται ανάμεσα στην πρόοδο και το πισωγύρισμα, την άνοδο και την κατάθλιψη, τη μέχρι θανάτου προσήλωση στο στόχο και τον αποπροσανατολισμό, μέχρι τη σημαντική στιγμή της επιτυχίας του στόχου που φωτίζει το δρόμο με το θρίαμβό της .

Το 1821 είναι η αρχή της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έγινε την εποχή των εθνικών αφυπνίσεων, η πρώτη επιτυχημένη εθνική παλιγγενεσία, καρπός του πνεύματος της Αμερικάνικης και της Γαλλικής επανάστασης, των κηρυγμάτων του διαφωτισμού και της αντίδρασης στην καταπίεση.

Η πρόταση για το μνημείο ακολουθά αυτή την πορεία. Ένα στερεό διασπασμένο σε εποχές, στιγμές και ανθρώπους έως την κορύφωση του θριάμβου. Ανεβαίνει όταν ο αγώνας αρχίζει , κατεβαίνει μαζί με το φρόνημα και την αποτυχία, αγωνίζεται σκληρά και γίνεται θρύλος μέσα απο την έξοδο του Μεσολογγίου και την καταστροφή. Εμφύλιοι και διχόνοια ανακατωμένοι με τον ηρωισμό και τον θρίαμβο. Παγκόσμια συστράτευση για τα τελικά βήματα ολοκλήρωσης. Όλα αποτυπώνονται επάνω στις καμπύλες της πέτρας.

Η διακριτική διαδρομή μέσα από το μνημείο είναι καμπύλη ώστε να μην ακυρωθεί η συνολικότητα των σχημάτων με διαμπερείς θεάσεις.

Ένα μνημείο προσιτό, φιλικό σε όλους, το σκαλωτό σχήμα έχει αναπάντεχες χρήσεις. Τα παιδιά μπορούν να σκαρφαλώσουν, να αναπαυθούν ή να κρυφτούν στο περιβάλλον που δημιουργείται.

Ένα μάθημα ιστορίας και μια εμπειρία γιο τον επισκέπτη. QR codes σε καθορισμένα σημεία βοηθούν στην ανάγνωση των συμβολισμών και την παρακολούθηση της πορείας, εμπειρία για τα σχολεία, τους επισκέπτες και τους πολίτες.

‘Ενα δέντρο που διασώζεται και ενσωματώνεται στο μνημείο δίνει το μήνυμα ότι τη φύση δεν την θυσιάζουμε ούτε και για ένα εθνικό θρίαμβο.

Φτιαγμένο από στρώσεις τοπικής πέτρας πάχους δέκα εκατοστών, ίδιας με τα νεοκλασικά του κέντρου, δημιουργεί με το κλιμακωτό της σχήμα την αίσθηση λόφων και μορφωμάτων του Μεσογειακού τοπίου.

Ταυτόχρονα, ιστορεί την εποποιία του αγώνα. Βαθιές χαράδρες τεμαχίζουν το τοπίο σε μικρότερα πιο ευανάγνωστα τμήματα. Το καθένα μια στιγμή, ένας τόπος, ένας άνθρωπος.

Μια μικρή μονοκοντυλιά από ανοξέιδωτο χάλυβα στην αρχή του μνημείου θυμίζει τους πρωτοπόρους διαφωτιστές, τη Φιλική Εταιρία και τον οραματιστή της παγκόσμιας ελευθερίας Ρήγα Φερραίο.

Η νίκη έχει μια ρωμαλέα κλασική μορφή που σχίζει σαν ακρόπλωρο τα εμπόδια του μέλλοντος με τα μαλλιά  να ανεμίζουν τα εθνικά ιδανικά και τα σύμβολά του 1821.  

Το άγαλμα του Διονύσιου Σολωμού μετακινείται στη Βόρεια πλευρά της πλατείας με το μέτωπό στραμμένο προς το κέντρο της πλατείας και θέα προς νέο μνημείο του 1821 που τον ενέπνευσε να γράψει τον εθνικό ύμνο.

Η πλατεία αποκτά την απαραίτητη διάταξη για την κατάθεση στεφανιών κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ