20.9 C
Paphos
Thursday, February 29, 2024

Μήπως ήρθε η ώρα του δρόμου Χλώρακας – Κισσόνεργας – Πέγειας; Καθυστέρηση δεκαετιών (ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ)

Ο δρόμος όπως είναι σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ δεν παρέχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου – πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσαν διάφορες εξελίξεις που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό και φυσικά η μία μετά την άλλη, με τον τρόπο της, “έδειχνε” ότι ίσως ήρθε η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες γύρω από το θέμα να ασχοληθούν σοβαρά με την προώθηση της κατασκευής του δρόμου Χλώρακας – Κισσόνεργας – Πέγειας.

Το πρώτο “σημάδι” που άνοιξε και τον… “χορό της συζήτησης” ήταν η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου, ότι δηλαδή εγκρίθηκε η πρόταση την οποία υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την υλοποίησή του, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος. Αμέσως, όπως ήταν επόμενο, στην Πάφο άρχισαν οι συγκρίσεις και φυσικά το πρώτο έργο που τέθηκε στο τραπέζι ήταν η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, η οποία συζητείται εδώ και δεκαετίες. Πριν όμως καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της πιο πάνω ανακοίνωσης ήρθε μια νέα, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, ότι τελικά κατακυρώνεται οριστικά και δίχως ενστάσεις η διαδικασία προκήρυξης της κατασκευής του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Των δυο αυτών γεγονότων ακολούθησαν οι υπογραφές για τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και η επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, στην Πάφο, την περασμένη Πέμπτη, στη μονάδα Αφαλάτωσης, όπου, εκτός από την επιθεώρηση του έργου, που σχεδόν ολοκληρώνεται, του δόθηκε και η ευκαιρία να αναφερθεί στα έργα που η Κυβέρνηση προωθεί για την Πάφο, διασκεδάζοντας έτσι και τις εντυπώσεις ότι η δυτικότερη Επαρχία του νησιού πιθανόν να αδικείται. Ο Υπουργός, μάλιστα, αν και δεν ήταν θέμα του δικού του χαρτοφυλακίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των λεωφόρων «Ευαγόρα Παλληκαρίδη», «Ελλάδος», «Γεωργίου Γρίβα – Διγενή» και «Νεοφύτου Νικολαΐδη» στον Δήμο Πάφου, κόστους 9,5 εκ. ευρώ, στη δεύτερη φάση των έργων βελτίωσης της Λεωφόρου «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’» στον Δήμο Γεροσκήπου, κόστους 4,5 εκ. ευρώ, καθώς και στη Λεωφόρο «Μιχαλάκη Κυπριανού», στον Δήμο Πέγειας, κόστους 2 εκ. ευρώ.

Όλα αυτά τον τελευταίο καιρό στην Πάφο αντικρίζονται από τρεις διαφορετικές σκοπιές. Πρώτον, όσοι βλέπουν αντιπολιτευτικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντικρίζουν τις κινήσεις αυτές ως προεκλογικά τεχνάσματα, δεύτερο, όσοι ανήκουν στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο τις βλέπουν ως κινήσεις ενδιαφέροντος και ουσίας, και, τρίτο, όσοι δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ως κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν είτε έτσι είτε αλλιώς την Πάφο να πάει ακόμη πιο μπροστά. Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, και με την ευκαιρία που τώρα “η μπίλια γυρίζει”, αρκετοί είναι εκείνοι που πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν δράσεις και να ανακινήσουν το θέμα της κατασκευής του δρόμου Χλώρακας – Λέμπας – Κισσόνεργας – Πέγειας.

Όταν μάλιστα σε αυτήν τη συζήτηση μπήκε και ο ίδιος ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής, Λίνος Τσοκκάς, ο οποίος αρθρογράφησε για το θέμα αλλά είχε και συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο για τον δρόμο, τότε πάει να πει ότι είναι καλή, ίσως η καλύτερη χρονική ευκαιρία, να επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο, να συζητηθεί και να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα το κάνουν κάποια στιγμή να ωριμάσει. Ας μη γελιόμαστε, άλλωστε, όσο καθυστερεί να ανοίξει η συζήτηση γύρω από ένα τέτοιο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, τόσο αυτό εδραιώνεται “ως καταχωνιασμένο στα συρτάρια” κάποιου Υπουργείου, όπως έγινε και με την περίπτωση της Μαρίνας Πάφου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Το PafosPress πιστό και σταθερό στην υπηρεσία των πολιτών, μέσα από τα ρεπορτάζ του και αναδεικνύοντας σε τακτική εβδομαδιαία βάση τέτοια τοπικά ζητήματα σε όλες τις Επαρχίες, επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, βοηθώντας να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές ενός έργου, που με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει την Πάφο.

Πρώτος ο κ. Λίνος Τσοκκάς, ο οποίος χαρακτήρισε τον δρόμο ως «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής που χρειάζεται η Πάφος και επιβάλλεται η έγκριση και υλοποίησή του χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η ανακατασκευή και η ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου Κισσόνεργας – Χλώρακας μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων θα συμβάλει στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ο δρόμος όπως είναι σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ δεν παρέχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου – πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον δρόμο, αφενός λόγω του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και λόγω της κακής ποιότητας του δρόμου, με ελλιπή φωτισμό, έλλειψη πεζοδρομίων, έχασαν τη ζωή τους πέραν των δέκα συνανθρώπων μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα έναν 39χρονο, που παρασύρθηκε από όχημα στην περιοχή Πότιμα, αφού ελλείψει πεζοδρομίου περπατούσε δίπλα από τον δρόμο.

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, που επαναδιεκδικεί την εκλογή του, ο οποίος με δηλώσεις στη “Σ” ανέφερε: Με έχει ενημερώσει η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας ότι έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων και θα διαβιβαστούν στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για τα κατασκευαστικά Σχέδια, ούτως ώστε να υπάρξει ωρίμανση του Έργου και να είναι έτοιμο για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ως Πρόεδρος της Ε/πής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής, έχω θέσει σε προτεραιότητα τον σημαντικότατο αυτό οδικό άξονα, ο οποίος θα ενώνει τις τουριστικές περιοχές Κάτω Πάφου με τις περιοχές Χλώρακας, Κισσόνεργας, Κόλπου των Κοραλλίων – Αγίου Γεωργίου και Δήμου Πέγειας. Θα συμβάλει επίσης στην προώθηση της εκτέλεσης της Μαρίνας στα Πότιμα, του άλλου σημαντικού έργου υποδομής, το οποίο μαζί με τη δημιουργία στην ίδια τοποθεσία χώρου ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων θα θέσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη κρουαζιερόπλοιων την Επαρχία μας με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα. Είναι για πολλοστή φορά που καλούμε την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει επιτέλους μετά από εννέα σχεδόν συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης σε έργα και πράξεις προς όφελος της Περιφέρειας και ειδικότερα της Επαρχίας της Πάφου».

Διαχρονική πίεση και από το ΕΒΕ

Το ΕΒΕ Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γιώργο Μάη, «έχει θέσει για την Πάφο στις προτεραιότητές του τέσσερα έργα υπερτοπικής σημασίας, ανάμεσά τους φυσικά και ο συγκεκριμένος δρόμος. Αν και από τον καιρό που άρχισε η συζήτηση, είπε, πριν από σχεδόν 15 χρόνια, άλλαξαν κάποια δεδομένα και κανονισμοί που διέπουν την κατασκευή δρόμων, όπως γεωμετρικά στοιχεία που αφορούν ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους κ.ο.κ., ξεπεράσαμε και αυτό το εμπόδιο αφού αφαιρέθηκε μια λωρίδα πρασίνου στο πλάι δίνοντας έτσι περισσότερο πλάτος σε πεζούς και ποδηλάτες.

“Όπως είναι τα δεδομένα σήμερα και από τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας εκείνο που χρειάζεται είναι επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου λόγω και των αλλαγών που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου από αναπτύξεις στην περιοχή. Αναμένεται επίσης να συμπληρωθούν οι δυο μελέτες που αφορούν τον δρόμο, η μία για τον ήχο και η άλλη για το περιβάλλον, τις οποίες ζήτησαν τα Δημόσια Έργα από ιδιώτες μελετητές. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δυστυχώς αρκετό δρόμο να διανύσουμε, αφού χρειάζεται επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου του δρόμου για να μπορέσει να προχωρήσει ακολούθως και η εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά δεν θα την εγκαταλείψουμε, αντιθέτως θα την παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, για να μπορέσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί να γίνει προσφοροδότηση του έργου».

Η άποψη των Τοπικών Αρχών

Το PafosPress επικοινώνησε και με τις τρεις μεγαλύτερες Αρχές της περιοχής, τον Δήμαρχο Πέγειας και τους προέδρους των Κ.Σ. Χλώρακας και Κισσόνεργας. Ο Δήμαρχος Πέγειας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα του θέματος. «Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή στο Υπ. Συγκοινωνιών την πρόθεσή μας να πληρώσουμε τα κατασκευαστικά σχέδια και όλα τα έξοδα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε παρά μόνο ελάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα προωθηθεί, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, ο συγκεκριμένος δρόμος περνάει μέσα από χαλίτικη γη, κάτι που κάνει το έργο των υπηρεσιακών και της Κυβέρνησης ακόμη ευκολότερο, αφού αποφεύγονται πρόσθετες καθυστερήσεις». Ο Δήμαρχος της Πέγειας δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την Πάφο επαρχία που τυγχάνει δυσμενούς αντιμετώπισης σε σχέση με άλλες επαρχίες του νησιού. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Μαρίνα της Πάφου.

Την ίδια πρόθεση για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια εξέφρασε και η Χλώρακα, ανέφερε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Νικόλας Λιασίδης. Πρόκειται για την κύρια τουριστική αρτηρία της Πάφου μετά την παραλιακή περιοχή της Κάτω Πάφου, εξυπηρετεί τις ανάγκες του μισού πληθυσμού της Επαρχίας, έχει στο μήκος αυτού του δρόμου 35 ξενοδοχειακές μονάδες και πολλές εκατοντάδες τουριστικά καταλύματα με χιλιάδες κλίνες και παρόλα αυτά ο δρόμος έχει τα χάλια του. Εκτός από την ανάπτυξη, ο κ. Λιασίδης έθεσε και θέμα ασφάλειας αφού διαπιστώνεται καθημερινά το φαινόμενο οι τουρίστες να διακινούνται στα χώματα και στα αγκάθια, για να πάνε είτε στον χώρο που διαμένουν είτε σε κάποια παραλία είτε για φαγητό. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και όλα αυτά σε συνδυασμό υποβαθμίζουν τόσο το τουριστικό προϊόν όσο και την εμπορική αξία της περιοχής.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος δρόμος υπάρχει αυτήν τη στιγμή μόνο στα χαρτιά, ανέφερε με τη σειρά του ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας, Γεώργιος Στυλιανού. Ο σχεδιασμός σήμερα φτάνει μέχρι τη συμβολή της Χρήστου Κκέλη με τη λεωφόρο Χρυσονέρας, αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν προχωρεί. Σε κάποιο βαθμό όλο αυτό υποβαθμίστηκε από το κεντρικό κράτος γιατί έχει διασυνδεθεί φαίνεται και με την κατασκευή της Μαρίνας στα Πότιμα. Η κατασκευή του δρόμου πρέπει να διαχωριστεί από την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου έργου. Η Μαρίνα δεν προβλέπεται να τελειώσει τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτό δεν μπορεί να κρατάει την περιοχή πίσω επειδή υπάρχει αυτή η διασύνδεση.

Πως τοποθετούνται οι επιχειρηματίες και επηρεαζόμενοι της περιοχής;

Επειδή χρόνια τώρα μπούχτισαν από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια οι επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες της περιοχής τοποθετούνται για το θέμα. Μέσα από τις δικές τους παρεμβάσεις είναι πέραν από εμφανές ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και επιτέλους χρειάζονται δράσεις για να προχωρήσει το ζήτημα του δρόμου και να βγει από το τέλμα.

Ο Ανδρέας Κάιζερ, συνιδιοκτήτης χώρου τέλεσης εκδηλώσεων στην Λέμπα μιλώντας στο PafosPress είναι ξεκάθαρος. Η περιοχή μας είναι παραμελημένη. Ένας δρόμος και μια Μαρίνα συζητούνται για δεκαετίες και κρατάνε την περιοχή καθηλωμένη. Αν σήμερα η Δυτική πλευρά της επαρχίας έχει την ανάπτυξη που έχει, μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν αν είχε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και μια Μαρίνα; Ο κόσμος θα είχε περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικά, περισσότεροι νέοι θα επέλεγαν αυτές τις περιοχές για να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν , οι δουλείες θα ήταν πιο βιώσιμες και όλα θα έμοιαζαν διαφορετικά. Στην περιοχή μας, από τα σύνορα της Πάφου μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας υπάρχει η μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα, η καλύτερη παραλία της Πάφου είναι εδώ, δεκάδες ξενοδοχεία, επαύλεις, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις και έχουμε ένα δρόμο που είναι δίχως πεζοδρόμια, δίχως φωτισμό και δίχως ασφάλεια. Είναι ντροπή για την Πάφο αυτή η κατάσταση.

Ο Νικόλας Θεοδωσίου εκ μέρους οικογενειακής ξενοδοχειακής μονάδας δηλώνει αγανακτισμένος. Κουραστήκαμε τόσα χρόνια στην κοροϊδία. Δεν γίνεται να διασυνδέουν τα πάντα με τη Μαρίνα και για την Μαρίνα δεν έχουν ακόμη εδώ και τριάντα χρόνια προχωρήσει τα πράγματα ενώ σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αναζήτηση γραφείου για να συντάξη τους όρους του συμβολαίου προκήρυξης. Είμαστε απογοητευμένοι, η περιοχή μας στερείται σημαντικών έργων υποδομής τα οποία μειώνουν και το βιωτικό επίπεδο των όσων διαμένουν γύρω από αυτή, προκαλούν ταλαιπωρία, καθυστέρηση και φυσικά δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο θα αλλάξει η ποιότητα ζωής των κατοίκων, πόσο θα αναπτερωθεί το επιχειρίν και πόσο θα προοδεύσει η Δυτική Πάφος με ένα τέτοιο έργο υποδομής. Βαρεθήκαμε να ακούμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, πολιτικοί, υποψήφιοι και κυβερνήσεις πάνε και έρχονται αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πρόσφατα έκαναν ένα σωρό εξαγγελίες, έκριναν τον δρόμο για την Ευρύχου ως πρωταρχικής σημασίας, ανακοίνωσαν τον δρόμο Πάφου- Πόλης εξαγγέλλουν ένα σωρό πράγματα και εδώ ένα ρυθμιστικό σχέδιο και τα κατασκευαστικά έργα κάνουν πάνω από 15 χρόνια να γίνουν, απαράδεκτα πράγματα.

Ο Αντρέας Χρυσοστόμου ιδιοκτήτης περιπτέρου στην περιοχή Πότιμα της Κισσόνεργας μιλώντας στο PafosPress αναφέρει ότι λόγω της παρουσίας του στην περιοχή διαπιστώνει διαρκώς τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σωστού οδικού δικτύου. Πέραν από την ταλαιπωρία των ντόπιων, σημειώνει, με την έλλειψη των απαιτούμενων υποδομών κινδυνεύουν και οι πεζοί ενώ με ένα τροχαίο στην περιοχή δημιουργείται ολόκληρο κομφούζιο με ουρές αυτοκινήτων. Σημαντική είναι και η ασφάλεια του κόσμου προσθέτει αφού δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον δρόμο που δεν έχει πεζοδρόμια, φωτισμό και πολλά άλλα θρηνήσαμε πάρα πολλά θύματα.

Ο Στέφανος Μανώλη, ιδιοκτήτης χώρου εστίασης- κέντρου αναψυχής στην περιοχή Χλώρακας αναφέρει “Ο σχεδιασμός του δρόμου και κυρίως η υλοποίηση του επρεπε να γίνει χθες όχι ακόμη να περιμένουμε. Ηδη αργησε πολυ. Η αναπτυξη και τα εργα στη δυτικη Παφο εχουν αρχισει εδω και 30 χρονια. Ο υφιστάμενος δρόμος σχεδιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορια το 1982. Απο τοτε εχουν αλλαξει πολλά. Ο Δημος Πεγειας ηταν μια μικρη κοινοτητα τοτε των 1000-1200 κατοικων και η Κισσονεργα και Χλωρακα των 800-1000 κατοικων. Μια επισκεψη στο τμημα πολεοδομιας θα πεισει οτι οι αριθμοι αναπτυξης των πιο πανω περιοχων δεν συναδουν πλέον με το υφιστάμενο οδικο δίκτυο εν ετει 2021 και η καθημερινη ταλαιπωρια ολων εμας που ζουμε στην περιοχη μεγαλη. Επισης η πιο όμορφη παραλια της δυτικης Παφου (η θάλασσα και η αμμουδια της παραλιας του Κολπου των Κοραλλιων) βρισκεται εκει , οπου καθε χρονο δεχεται εκατομμύρια επισκεπτες , ντοπιους και ξένους. Ο παραλιακος δρομος που συνδεει αυτη τη μεγαλη τουριστικη περιοχη με την υπολοιπη Παφο και ισως μια μερα με το αεροδρομιο δεν διαθετει τον καταλληλο φωτισμο αλλα ουτε και πεζοδρομια για την εξυπηρετηση των τοσων πολιτων και τουριστων. Η αναγκαιότητα του εργου δεν πρεπει να καθυστερησει. Επισης η υλοποίηση του δρομου πρεπει να συνδεθει αμεσα και με την αναπτυξη της Μαρινας των Ποτιμων καθως επισης και την ολοκληρωση του δρομου συνδεσης με το αεροδρομιο αλλα και το δυτικο παρακαμπτηριο δρομο Παφου που βρίσκεται εδω και πολλα χρονια στα συρταρια των αρμοδιων αξιωματούχων. Σκεφτείται αυτό τον δρόμο ως φυσική εξέλιξη της περιοχής Τάφοι των Βασιλέων, κάπως έτσι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο δρόμος για να αναπτυχθεί όλη η περιοχή.

*Αρχισυντάκτης PafosPress

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ