20.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Μην παρενοχλείτε τις χελώνες – Θα το “πληρώσετε” ακριβά… κυριολεκτικά

Το καλοκαίρι τα νερά της Κύπρου φιλοξενούν δύο από τα εφτά είδη θαλάσσιων χελώνων στον κόσμο, την Καρέτα (Caretta caretta) και την Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο καλεί το κοινό να ακολουθεί τις υποδείξεις και τις συμβουλές του, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να αποφευχθεί η όχληση και η πρόκληση διαταραχής και άγχους των οργανισμών και να μην επηρεάζεται η φυσική συμπεριφορά τους.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Αλιείας, και τα δύο είδη χελώνας είναι θεαματικά και εμβληματικά και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής τους, τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Με αφορμή πρόσφατες σχετικές καταγγελίες για περιστατικά παρενόχλησης θαλάσσιων χελωνών σε παράκτιες τουριστικές περιοχές, το Τμήμα Αλιείας ενημερώνει το κοινό, και κυρίως τους χειριστές/ιδιοκτήτες τουριστικών ακτοπλοϊκών σκαφών και χρήστες θαλάσσιων αθλημάτων (watersports) και ταχύπλοων σκαφών, ότι σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015, απαγορεύεται η εκ προθέσεως παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Προσθέτει ότι η παρενόχληση περιλαμβάνει και την προσφορά/παροχή φαγητού για δελεασμό των θαλάσσιων χελωνών, ώστε να ληφθούν φωτογραφίες ή για κολύμπι σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Άτομο που προβαίνει σε παράβαση των διατάξεων του Νόμου είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 ετών ή σε χρηματική ποινή μέχρι €17.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επομένως, το Τμήμα Αλιείας καλεί το κοινό να παρατηρεί τις χελώνες από απόσταση, να μην τις παρενοχλεί ή αγγίζει, καθώς αυτό ενδεχομένως να τις διαταράξει, δημιουργώντας τους άγχος και να προκαλέσει την αντίδραση τους. Επιπλέον, αναφέρει ότι οι χελώνες δεν πρέπει να ταΐζονται, καθώς αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους.

«Άστε τα ζώα να αποφασίσουν πόσο κοντά θέλουν να είστε. Εάν δείτε σημάδια διαταραχής (όπως ξαφνικές κινήσεις), τότε θα πρέπει να σταματήσετε την προσέγγιση σας ή/και να απομακρυνθείτε», αναφέρει το Τμήμα Αλιείας, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ή/και οργανισμών ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

Σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών από τις 7:30 μέχρι τις 15:00, στα σταθερά τηλέφωνα: Λευκωσία 22807853, Λάρνακα 24304294 και 24422888, Αμμόχωστος 23834172, Λεμεσός 25306800 και 25306804 και Πάφος 26821680.

Εκτός ωρών εργασίας, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα υπηρεσιακά τηλέφωνα: Λάρνακα 99489645, Αμμόχωστος 99489643, Λεμεσός 99489651, Πάφος 99489642.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ