Είναι διαπιστωμένο πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Επίσης διαπιστωμένο είναι το γεγονός πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας, αφού συνεισφέρουν δραστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Δυστυχώς κάθε φορά που εξασκούνται πιέσεις στην Κυπριακή οικονομία, είτε λόγω εξωγενών παραγόντων είτε λόγω εσωτερικών δεδομένων που κλονίζουν την Κυπριακή οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται άμεσα το πλήγμα.
Το 2013 μια κρίση σε οργανισμούς με συστημική επίδραση στην Κυπριακή οικονομία προκάλεσε τεράστιες πιέσεις και αναταράξεις σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου με την απώλεια τόσο ρευστότητας όσο και αποθεματικών. Μερικά χρόνια μετά και εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid 19, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου, ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριοποίησης, δέχονται ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.
Το κράτος οφείλει να στηρίξει έμπρακτα με στοχευμένα μέτρα. Χρειάζεται μέσω μιας σωστά διαμορφωμένης στρατηγικής να ενισχύσει τόσο μέσω φοροελαφρύνσεων αλλά και μέσω της δυνατότητας ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η λύση δεν είναι ο περαιτέρω δανεισμός των ήδη υπερχρεωμένων μικρομεσαίων. Ακόμη και αν αυτός ο δανεισμός αφορά χαμηλότοκα δάνεια και πάλι αφορά δανεισμό από την πλευρά μιας επιχείρησης με την ανάγκη εξασφάλισης, καταβολής δόσεων κτλ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου χρειάζονται να ανασάνουν για να επιβιώσουν και όχι περισσότερα οικονομικά δεσμά.
Παναγιώτης Α. Βορκάς, Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου