13.9 C
Paphos
Wednesday, December 4, 2024

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, κ. Γιώργο Κουτσίδη

Στην εκτίμηση ότι η αύξηση του πληθυσμού στην επαρχία Πάφου επέφερε το ορατό πια πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα εκπαιδευτήριά της, προέβη ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης. Ο κ. Κουτσίδης ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δίνεται να αναφερθεί πρωτίστως σε θέματα σύγχρονα που άπτονται των ιδιαίτερων συνθηκών, λόγω της πανδημίας τις οποίες καλείται το σχολείο και ο εκπαιδευτικός κόσμος να αντιμετωπίσει αλλά και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια της Πάφου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ενημέρωσε επίσης τους συμπολίτες μας , για τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης διαφόρων θεμάτων, σχετικών με την ορθή λειτουργία των σχολείων καθώς και για τις ποικίλες πνευματικές δράσεις που αναλήφθηκαν με δική του πρωτοβουλία για την προώθηση του πολιτισμού στην πόλη μας με ενεργό συμμετοχή των μαθητών στις περισσότερες απ΄ αυτές. Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως κύριο μέλημα και όραμα μου είπε, “είναι η παροχή σωστής παιδείας στα παιδιά μας σε χώρους ευημερίας και προόδου, επιδιώκοντας πάντα να έχω την αρωγή και τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων”.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το μέτρο test to stay

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το μέτρο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με γνώμονα την πιο ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, κρίθηκε απαραίτητη η λήψη περαιτέρω προστατευτικών μέτρων στις σχολικές μονάδες, με στόχο τα σχολεία να παραμείνουν αφενός σε λειτουργία και αφετέρου να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορονοϊού, χωρίς παράλληλα να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στόχος του μέτρου αυτού από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε ήταν να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες δυσλειτουργίας των σχολείων, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία COVID-19, με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές στις σχολικές μονάδες και στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μαθητές επαφές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλονται στο «Test to stay» εξετάζονται καθημερινά για εφτά μέρες, μέσω των rapid test που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες λειτουργούν σε σχολικές μονάδες και έτσι μπορούν να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους.

Όσα παιδιά επαφές δεν επιθυμούν να υποβάλλονται στο «Test to stay», καθώς είναι προαιρετικό, πρέπει να βρίσκονται περιορισμένα στο σπίτι τους, αφού ισχύει το πρωτόκολλο για τις επαφές, με βάση το οποίο πρέπει να είναι υπό περιορισμό για δέκα μέρες. Αποδέσμευση νωρίτερα από δέκα μέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η μέρα, από την επαφή ή αργότερα, με έξοδα που θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Θεωρήσαμε, εφαρμόζοντας το μέτρο αυτό, ότι θα είναι ένα δυνατό εργαλείο για να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοικτά, με την πλειοψηφία των μαθητών να παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία.

Η εφαρμογή του επαναξιολογείται καθημερινά και γίνονται προσπάθειες να ελαχιστοποιούνται οι τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν.

Σε ποιους μαθητές απευθύνεται αυτό το μέτρο;

Το μέτρο αυτό απευθύνεται σε μαθητές που θα αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού covid-19 και που δηλώθηκαν εντός του σχολείου όπως αυτές καθορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο διέπει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, δηλαδή 2 μέτρα απόσταση από όλες τις κατευθύνσεις του θετικού περιστατικού, εντός της σχολικής αίθουσας, στο διάλειμμα, κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών και κατά τη μεταφορά με ιδιωτικό όχημα.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια της επαρχίας Πάφου (στεγαστικό και υπερπληθυσμός);

Είναι γενικά παραδεκτό πως η αύξηση του πληθυσμού στην επαρχία μας επέφερε το ορατό πια πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα εκπαιδευτήριά της. Μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στην Πάφο και επομένως, πολλοί είναι οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία που φοιτούν στα Γυμνάσια της πόλης μας. Επιπρόσθετα, ανά πάσα στιγμή, νέες ροές μαθητών καταφθάνουν με αποτέλεσμα να ανατρέπεται συνεχώς η στελέχωση των σχολείων. Ως επακόλουθο, αυτού του φαινομένου, είναι η δημιουργία στεγαστικών προβλημάτων σε πολλά από τα σχολεία της πόλης μας και ιδιαίτερα στα Γυμνάσια.

Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να δώσουμε τα πιο κάτω στοιχεία:

Υπάρχει υπερπληθυσμός μαθητών στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου, στο Γυμνάσιο Αγ. Θεοδώρου, στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Γεροσκήπου, καταδεικνύοντας περίτρανα το μέγεθος του προβλήματος και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου Γυμνασίου στα βόρεια της Επαρχίας μας.

Α. Στο Γυμνάσιο Αγ. Θεοδώρου, μετά τη μετατροπή των γραφείων της Σχολικής Εφορείας Πάφου σε αίθουσες διδασκαλίας, το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Β. Στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου αναμένεται η ανέγερση τεσσάρων νέων αιθουσών, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και ταυτόχρονα να μετακινηθούν και οι τέσσερεις λυόμενες αίθουσες.

Γ. Στο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο υπάρχει οξύτατο πρόβλημα και υπερβολικά μεγάλη ζήτηση από γονείς για εγγραφή των παιδιών τους στο συγκεκριμένο σχολείο.

Δ. Στο Γυμνάσιο Γεροσκήπου αναμένεται να γίνει αντισεισμική αναβάθμιση και ανέγερση νέων αιθουσών.

Ε. Στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ έχουν γίνει εισηγήσεις και θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών. Επίσης, το πρόβλημα διογκώνεται περισσότερο με τους μαθητές της Α’ Λυκείου που δεν εξασφαλίζουν θέση στην Τεχνική Εκπαίδευση και επιστρέφουν πίσω στο Λύκειο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα υπερπληθυσμού και στελέχωσης της σχολικής μονάδας.

Όσον αφορά το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο, το πρόβλημα θα επιλυθεί με την πρόταση που υλοποιείται από το Υπ. Παιδείας σε τρεις φάσεις. Βρισκόμαστε στην Α’ φάση όπου ανεγείρεται το νέο Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον κηδεμόνα Τ/Κ Υπηρεσιών. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν γύρω στον ερχόμενο Μάιο.

Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΑΑΝ για μελέτη της μετατροπής του υφιστάμενου Α’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου, ώστε να στεγάσει τον μαθητικό πληθυσμό του Ζ’ Δημοτικού, το οποίο με τις ανάλογες μετατροπές θα καταστεί κατάλληλο για στέγαση των μαθητών του Νικολαїδείου Γυμνάσιου που υπολογίζεται να λειτουργήσει τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Επίσης, μετά και από ενέργειες του Επαρχιακού Γραφείου, έχει προωθηθεί το στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνασίου Απ. Παύλου και έχει ξεκινήσει προμελέτη από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΝ για ανέγερση στο σχολείο τεσσάρων νέων αιθουσών διδασκαλίας αλλά και μονάδας ειδικής εκπαίδευσης.

Στο κτηριακό δυναμικό του Γυμνασίου Αγ. Θεοδώρου, αυτή τη βδομάδα έχουν προστεθεί ακόμα τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, αφού όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μετά την αποχώρηση της Σχολικής Εφορείας, οι χώροι όπου στεγαζόταν, έχουν παραχωρηθεί στο σχολείο και με τις κατάλληλες μετατροπές θα αποτελούν πλέον αίθουσες διδασκαλίας.

Το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα λόγω υπερπληθυσμού. Γίνονται διάφορες ενέργειες προς τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΑΑΝ για υλοποίηση της μελέτης που έγινε παλαιότερα για επέκταση και παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι γίνονται πολλές προσπάθειες, τόσο προσωπικές όσο και από το ΥΠΑΑΝ, για επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και προκύπτουν από την αύξηση του πληθυσμού των μαθητών, παρόλη τη στενότητα των οικονομικών πόρων του κράτους.

Δύσκολη η χρονιά που διανύουμε;

Πώς θα τη χαρακτηρίζατε; Τη χρονιά που διανύουμε θα τη χαρακτήριζα χρονιά προκλήσεων, όπου μέσα από την πανδημία καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη στερηθεί κανένα παιδί τα αγαθά της εκπαίδευσης αλλά, παράλληλα, να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα παρέχοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία της μάθησης και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, διασφαλίζοντας τη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Η πανδημία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι η τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά που ταλανίζει, μαζί με όλη την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Σίγουρα έχουν κουραστεί τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί με την εφαρμογή των μέτρων κατά του covid19, όπως γενικά και με τους περιορισμούς που υπάρχουν ευρύτερα στην κοινωνία.

Αρκετοί μαθητές δείχνουν σημάδια αποσυντονισμού και δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν στην τάξη. Το ΥΠΑΝ προσπαθεί με διάφορες δράσεις να παρέχει άμεσα κάθε δυνατή βοήθεια.

Λειτουργούμε εν μέσω πανδημίας και βρισκόμαστε σε εγρήγορση αλλά η εμπειρία που αποκομίσαμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πλεονέκτημα θεωρείται και η εμπειρία που εκπαιδευτικοί και μαθητές αποκόμισαν από τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή της στη διαδικασία της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης. Παρόλα τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς της, το «διαδικτυακό σχολείο» δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης επαφή και επικοινωνία, εντούτοις είναι μια διαδικασία μάθησης που ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και που αναμφίβολα θα συνεχιστεί δυναμικά και στο μέλλον, καθώς ερχόμαστε πια αντιμέτωποι με νέες εκπαιδευτικές προκλήσεις που ούτε μπορούμε αλλά ούτε έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε. Η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στον τομέα της τηλεκπαίδευσης θα είναι πια πολύτιμα εργαλεία στον επίπονο αγώνα της κατάκτησης γνώσεων. Η τηλεκπαίδευση είναι τελικά ένας καινούριος τρόπος διδασκαλίας και μάθησης που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτή την περίοδο καταθέτουν Ψυχή και οφείλουμε ως κοινωνία να το αναγνωρίσουμε. Τα μηνύματα που η εκπαιδευτική κοινότητα περνά αυτή την περίοδο στη νέα γενιά και στην ευρύτερη κοινωνία είναι πολύτιμα.

Ποια η σχέση με την ΟΕΛΜΕΚ Πάφου και την Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης;

Τόσο με την ΟΕΛΜΕΚ όσο και με τους Οργανωμένους Γονείς η σχέση μας είναι παραγωγική και συνεργατική. Ούτως ή άλλως κοινοί είναι οι αγώνες και κοινές οι προσπάθειες και σίγουρα απώτερος στόχος μας είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια πιστεύω και λειτουργούμε έχοντας πάντα γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Έγιναν οι πρώτες συναντήσεις αρχές της σχολικής χρονιάς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση και συναντίληψη όσον αφορά τη διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν.

Πιστεύω ότι υπάρχει μία αγαστή συνεργασία μεταξύ του Επαρχιακού Γραφείου και της Επαρχιακής Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ, μια συνεργασία που θα πρέπει να ενδυναμωθεί περισσότερο για βελτίωση της εκπαίδευσης γενικότερα αφού ο ρόλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΟΕΛΜΕΚ, πρέπει να είναι υποστηρικτικός και σε κάποιο βαθμό συμβουλευτικός, για να μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων της Πάφου.

Με την Ομοσπονδία Γονέων αναπτύξαμε μια σωστή και αμφίδρομη σχέση που οδηγεί σε μια αγαστή συνεργασία, με αποτέλεσμα να επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Ο ρόλος των γονιών πιστεύουμε πως πρέπει να είναι καθαρά συμβουλευτικός ενώ θεωρούμε τη σχέση θεμελιώδους σημασίας και αναπόσπαστο μέρος της σχολικής πρακτικής αφού ο σκοπός μας είναι κοινός και αφορά στην πρόοδο και στην ολοκληρωμένη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Και οι δύο πλευρές συνήθως επιθυμούμε το ίδιο: μια παραγωγική σχέση μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών και για αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε σε συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας δημιουργικής σχέσης μεταξύ σχολείου και οικογένειας.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Επαρχιακό Γραφείο επιδιώκει πάντοτε να έχει τη θετική συμβολή όλων των φορέων, γνωρίζοντας καλά ότι η επιτυχία για να επιτευχθεί χρειάζεται συλλογική προσπάθεια αλλά και κατανόηση για τις οποιεσδήποτε δυσκολίες που τυχόν αναφύονται και κυρίως κατά τα δύο τελευταία χρόνια με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Υπάρχουν καθηγητές διαφόρων ταχυτήτων;

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καθηγητές διαφόρων ταχυτήτων αλλά καθηγητές με διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης των μαθητών.

Το Επαρχιακό Γραφείο και το ΥΠΠΑΝ γενικότερα επεμβαίνει διακριτικά, όταν πέσει στην αντίληψή του ότι κάποιος εκπαιδευτικός δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του όσο θα έπρεπε, για να βοηθήσει στη βελτίωση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού.

Σίγουρα αυτό που χρειάζεται για να βοηθιούνται οι συγκεκριμένοι, είναι περισσότερη συνεργασία μεταξύ σχολείου, μαθητών και γονιών. Αναντίλεκτα, χρειάζεται άμεσα να εφαρμοστεί το νέο σχέδιο αξιολόγησης το οποίο συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Είναι καιρός να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεραστούν όλες οι διαφωνίες και να εφαρμοστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Βία και Παραβατικότητα στα σχολεία της Επαρχίας μας;

Για την έξαρση της βίας και παραβατικότητας η οποία δυστυχώς παρατηρείται στα σχολεία μας ως επακόλουθο των νέων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών αλλά και για την αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού έχει στελεχωθεί το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας με Λειτουργούς της ΟΑΠ (Ομάδα Άμεσης Ασφάλειας) επιφορτισμένους με το καθήκον να επεμβαίνουν σε περιστατικά βίας και παραβατικότητας.

Η ΟΑΠ σε συνεργασία με άλλους εμπλεκομένους φορείς όπως οι ΥΣΕΑ (Υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής), ΥΕΨ (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας), ΥΨΥΠΕ (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων), ΥΚΕ (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας) καταρτίζουν Εναλλακτικό Πρόγραμμα για την όσο γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περιστατικά που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των ίδιων των παιδιών τα οποία παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά όσο και των συμμαθητών/τριών τους αλλά και των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, οι λειτουργοί της ΟΑΠ παρεμβαίνουν σε προβλήματα υψηλού κινδύνου και ενδοσχολικής βίας με παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις βανδαλισμών, βιαιοπραγιών, επιθετικότητας, άρνηση συμμόρφωσης στους κανονισμούς και υποδείξεις του σχολείου, μη οριοθετημένων μαθητών, περιστατικών εκφοβισμού, καθώς και άλλων σοβαρών κρίσεων. Φέτος στην επαρχία μας με τον τρόπο αυτό στηρίζονται 25 περίπου μαθητές σε έξι σχολεία.

Έναρξη Συνεργασίας Επαρχιακού Γραφείου Παιδεία, Εκπαιδευτηρίων της Πάφου και Πανεπιστημίου «Νεάπολις» σε ένα κοινό εγχείρημα Πιστεύοντας πως η ενεργός συμμετοχή κυρίως των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών σε πνευματικές εκδηλώσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση του πολιτισμού, προχωρήσαμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Νεάπολις» και συγκεκριμένα με το τμήμα Ιστορίας και τον επικεφαλή Καθηγητή κ. Γιώργο Γιωργή για την από κοινού διοργάνωση τέτοιων δράσεων.

Ομάδες μαθητών θα εποπτεύονται τόσο από τους διδάσκοντες καθηγητές όσο και από Πανεπιστημιακούς στην προσπάθειά τους να εμβαθύνουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να ανακαλύπτουν τη γνώση, μαθαίνοντας παράλληλα να ερευνούν και να καταγράφουν τα πορίσματα της έρευνάς τους με επιστημονικό τρόπο.

Κάποιες δράσεις που προγραμματίζονται μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας είναι ημερίδα για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη, εκδήλωση για τον αθλητή Στέλιο Κυριακίδη με συμμετοχή των δύο Αθλητικών Σχολείων της επαρχίας μας, της κοινότητας Στατού- Αγίου Φωτίου και του τμήματος αθλητικών σπουδών του πανεπιστημίου UCLand και επιμορφωτικά σεμινάρια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για καθηγητές που διδάσκουν ιστορία στη Μέση Εκπαίδευση.

Τα προγράμματα αυτά, που με δική μας πρωτοβουλία αναλήφθηκαν, θα αποτελέσουν την απαρχή για μια ανανεωτική πρόταση στην καθημερινότητα των σχολείων μας και μία δημιουργική διαδικασία με στόχο την καλλιέργεια της αισθητικής αντίληψης, της έκφρασης, της κατανόησης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη, την προώθηση αλλά και παραγωγή στοιχείων πολιτισμού.

Σεμινάρια και εκδηλώσεις που έγιναν ή προγραμματίζονται να γίνουν από το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου και την εμπλοκή άλλων φορέων σχετικά με σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Το Γραφείο μας, μέσω της Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έχει οργανώσει διάλεξη για καθηγητές με θέμα: «Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τον εαυτό και το σώμα τους», την οποία έκανε ο καθηγητής του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου «Νεάπολις» κ. Μάριος Αργυρίδης καθώς και Βραδιά Επαγγελματικού Προσανατολισμού με θέμα: «Σπουδάζω στο εξωτερικό» με συμμετοχή εκπροσώπων από τις πρεσβείες της Γαλλίας, Γερμανίας, Τσεχίας και Ολλανδίας.

Τον Μάρτη προγραμματίζεται μια καινούρια δράση με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Γονέων Πάφου η οποία θα περιλαμβάνει διάλεξη για γονείς με θέμα την «Ψυχική Ανθεκτικότητα» από τον Λειτουργό του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ) κ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Προσπάθεια, επίσης, γίνεται να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Eures, Euroquidance και Alma για μαθητές 15-18 χρονών.

Μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας θα γίνει παρουσίαση των προγραμμάτων αυτών στους Διευθυντές των Εκπαιδευτηρίων της Πάφου, θα υπάρξει συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας στην Έκθεση «Σπουδάζω στην Κύπρο» την οποία θα διοργανώσει το Επαρχιακό Γραφείο Πάφου τον Απρίλη και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις καθηγητών ΣΕΑ σε χώρες που εκπροσωπούνται από το πρόγραμμα Euroquidance.

Προγραμματίζεται επίσης συνέδριο με συντονιστή και τρεις ομιλητές για τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μετά την πανδημία. Τον Απρίλη προγραμματίζεται και η έκθεση που αναφέρθηκε πιο πάνω με θέμα: «Σπουδάζω στην Κύπρο» και με συμμετοχή Κυπριακών Πανεπιστημίων και Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ειπωθεί;

Θα θέλαμε τα τοπικά ΜΜΕ της Επαρχίας μας να παρουσιάζουν και τις επιτυχίες των μαθητών των σχολείων της Επαρχίας μας όχι μόνο ατυχή γεγονότα.

Θα ήταν καλό επίσης να καθιερωθεί χώρος ανακοινώσεων στις εφημερίδες, στις οποίες τα σχολεία να μπορούν να αναφέρουν κάθε εβδομάδα τις επιτυχίες τους όταν και εφόσον αυτές υπάρχουν.

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, ο κ. Κουτσίδης είπεπως η επόμενη μέρα για την εκπαίδευση αλλάζει και είναι δεδομένο ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις.

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι καίρια και αυτό που χρειάζεται είναι ανέφερε, η εμπλοκή όλων των φορέων χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής για να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα της εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που επίσης αλλάζει, ώστε να ανοίξουν νέοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, με έμφαση στην αλληλεπίδραση, στη δημιουργικότητα και στην κριτική σκέψη των μαθητών.

Για τον σκοπό αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από μέρους του και από όλη την οντότητα του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες μάθησης των παιδιών μας εκσυγχρονίζοντας το εκπαιδευτικό μας σύστημά αλλά και τους τρόπους διδασκαλίας για εκπαιδευτική ευημερία.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν την κοινωνία για τα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, αφού κοινός στόχων όλων των φορέων είναι ο διάλογος για έναν πιο παραγωγικό, πιο παιδαγωγικό και πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Εξάλλου, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό ζήτημα που να μην επηρεάζει με κάποιο τρόπο και το κοινωνικό γίγνεσθαι, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ