16.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

Μη βιώσιμο το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων εκτιμά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου  

To  θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων απασχολεί έντονα τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου. 

Σε διάσκεψη τύπου που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στο παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Πάφου   ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Σάββας Ζανούππας χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό καθ’ ότι είπε, προυπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου είναι η καταβολή της εισφοράς στο Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων. Ως εκ τούτου συνέχισε, εάν κάποιος δικηγόρος δεν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά των 40 ευρώ η οποία σιωπηρά καταβάλλεται στο τέλος κάθε χρόνο για όλο το το ποσό των480 ευρώ , τότε δεν του δίνεται το δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα του. Πρόσθεσε πως το ζήτημα αυτό, δηλαδή της σύνδεσης της πάγιας εισφοράς προς το Ταμείο και κατά πόσο αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το Άρθρο 25 του Συντάγματος, απασχόλησε το Συμβούλιο του Ταμείου από την άνοιξη του 2021. Προς το σκοπό αυτή συνέχισε,ζητήθηκε γνωμάτευση τον τον δικηγόρο Ανδρέα Αγγελίδη, η οποία δόθηκε στις 16.6.21 , σύμφωνα με την οποία τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας .  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου  το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου έχει “κουράσει”,  κατά την έκφραση του λέγοντας πως ο χρόνος της ευγένειας και της σύνεσης έχει δυστυχώς τελειώσει,  προσθέτοντας πως θα πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος.  

Εκτίμησε επίσης πως έφτασε η στιγμή να λεχτούν δημοσίως τα πράγματα ως έχουν και να ενημερωθούν τόσο οι 400 δικηγόροι της Πάφου αλλά και οι υπόλοιποι 4.500 δικηγόροι των άλλων επαρχιών για την εικόνα του Ταμείου αλλά και τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.  

Ο κ. Ζανούππας σημείωσε πως σε διάφορες συναντήσεις που έγιναν από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και σήμερα,  προκρίθηκε ότι από την στιγμή που το Ταμείο δεν μπορεί να αποδώσει –πληρώσει αυτά που υπόσχεται , θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της μετατροπής του σε Ταμείο Προνοίας.   

Η φιλοσοφία είπε ήταν να κρατηθούν κάποια χρήματα για τους  υφιστάμενους συνταξιούχους – δικαιούχους και να υπόλοιπα να διαμοιραστούν –πιστωθούν σε ατομικές μερίδες των υπολοίπων εν ενεργεία δικηγόρων βάσει των μηνών υπηρεσίας το οποίο σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται σε 63,00 ευρώ ανά μήνα.  

Τα χρήματα αυτά πλέον που θα προστεθούν από την επαγγελματική δραστηριότητα του κάθε δικηγόρου θα είναι διαθέσιμα σε αυτόν όταν αυτός δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί . 

Πρόσθεσε επίσης πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου , εισηγείται  την διάλυση του Ταμείου και τον διαμοιρασμό των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου με τρόπο δίκαιο.  

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου σημείωσε πως το ποσό που αναλογεί στους υφιστάμενους συνταξιούχους μαζί με τους εξαρτώμενους/ δικαιούχους ανέρχεται στις 28600000,00. Επίσης τόνισε πως υπάρχεουν 2.856 μη ενεργοί δικηγόροι με μέσο όρο τα 5 χρόνια υπηρεσίας. Επειδή συνέχισε, αυτοί οι 2.856 κατέβαλαν το ετήσιο ποσό των 480 ευρώ εκτιμήσε πως εάντους το ζητήσουν θα πρέπει να τους επιστραφεί. Εάνείπε « κάνουμε πολαπλασσιασμό του 2856 Χ 480 ευρώ Χ 5 χρόνια μας δίνει τον αριθμό 6.854400,00» προσθέτοντας πως σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι 4583 ενεργοί δικηγόροι με μέσο όρο υπηρεσίας τα 12 χρόνια που δικαιούνται τα 480 ευρώ που κατέβλαν κάθε χρόνο υπηρεσίας τους. Εάν συνέχισε κάνουμε τον πολλαπλασιασμό 4500 Χ 480 ευρώ Χ 12 χρόνια μας δίνει τον αριθμό 25920000,00. 

Ο κ. Ζανούππας εξήγησε πως έχουμε 29 εκατομμύρια για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, 7 εκατομμύρια για τους ανενεργούς δικηγόρους και 26 εκατομ. για τους εν ενεργεία δικηγόρους.  

Επεσήμανε  πως η νέα γενιά δέχεται τέτοια πίεση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Απευθύνθηκε τέλος και στον Έφορο ενώ διερωτήθηκε γιατί αυτός κωλυσιεργεί να πάρει αποφάσεις και γιατί δεν απαντά στις επιστολές του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου .  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ