Μέτρα στήριξης για την μητρότητα – Κυπρος, έτος 2025


Οι άδειες μητρότητας για τις μανούλες είναι δεδομένο πως στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητες. Όσες extra μέρες και αν δώσουν για κάθε νέο παιδί (1,2,3,4 μωρά κτλ ) , τίποτα δεν είναι αρκετό και δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και κυρίως σκανδιναβικές . Κατέχουμε πρωτιά στο λιγοστό χρονικό διαστήμα που καθόμαστε με τα παιδιά μας αφού γεννήσουμε , αυτό είναι λυπηρό.

Ας μιλήσουμε τώρα για τα αυτονόητα: Ενα μωράκι που έρχεται στον κόσμο μας, είναι ότι πιο αγνό, ότι πιο ιερό και συνεπώς, το κάθε μωρό έχει τις ανάγκες του , χρειάζεται τον χρόνο του να μεγαλώσει, έχει τις ευαισθησίες του. Χρειάζεται την αγκαλιά της μαμάς του, την ζεστασιά της και την ασφάλεια του σπιτιού του.

Η κάθε μαμα, είτε γέννησε για πρώτη φορά, δευτερη , τρίτη φορα κτλ χρειάζεται τον χρόνο της να συνέλθει, να ανναρώσει να επανέλθει ο οργανισμός της , το σώμα της, η ψυχοσύνθεση της , χρειάζεται χρόνο να συνηθίσει, να συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα, να βρεί τους ρυθμούς της , τα πατήματα της, να συγκροτήσει τις σκέψεις της για το νέο πρόγραμμα μαζί με το μωράκι της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακόμη χρειάζεται το αυτονόητο ,ΝΑ ΧΑΡΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ , ΚΑΘΕ ΓΈΝΝΑ της ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΓΚΡΗΤΗ! Χρειάζεται ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ το μωράκι της οσο αυτή ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΧΟΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, χωρίς να κάνει σκέψεις οτι θα ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΟΥΧΙΑ ΤΗΣ και εν τελη να διακόψει το ταξίδι του θηλασμού .

Η νέα μαμά της Κύπρου πρέπει να απολαμβάνει το μωράκι της, ΧΩΡΙΣ ΝΑ να την διακατέχει η θλίψη του αυριο, δεν πρέπει να αγχώνεται οτι θα ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΣΤΙΓΜΕΣ απο το μωράκι της. Επιπλέον χρειάζεται χρόνο, χωρίς να στεναχωριέται οτι το ιερό και πολύ ευαίσθητο βρεφακι της , πρέπει σύντομα να χωθεί σε ενα σταθμό με άλλα τόσα παιδιά και να νοσήσει 20 φορες με δεκάδες ιούς και λοιμώξεις. Στην Κύπρο γενικα είμαστε για γέλια , για κλάματα στα επιδόματα , στις άδειες μητροτητας , στα μέτρα στήριξης νέων μαμάδων , οικογενειων κτλ .

Τα κίνητρα μόνο ΜΗΔΕΝ, ΑΝΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ Τα ΟΝΟΜΑΣΩ . Οι όποιες κυβερνήσεις μας , δίνουν μηδέν κίνητρα στα ζευγάρια για τεκνοποίηση. Κατα τά άλλα καθε τόσο κρούουν το θεμα της υπογεννητικότητας στην Κυπρο . Και σας ρωτώ,

-Πως να μην υπάρχει υπογεννητικότητα απο τους πολίτες της Κύπρου; Κάποτε δίνατε και μιά προίκα νεογέννητου και αυτή με χίλια ζόρια αφου επρεπε να εγκριθεί κατόπιν εκατόν αδιάκριτων ερωτήσεων απο τους λειτουργούς του πόστου. Γιατί να υπάρχουν διακρίσεις και εκπτώσεις στην μητρότητα στην υγεία, στην παιδεία και σε τόσους άλους τομείς στην Κύπρο; Ποιά ειναι τα κίνητρα για να παραμείνουν και να ευδοκιμήσουν οικονομικά οι νέοι ώστε να νοιώθουν ασφάλεια για να τεκνοποιήσουν;

Δυστυχώς Στην Κύπρο του 2025 υπάρχουν μόνο λόγια , λόγια, λόγια και τεράστια ανασφάλεια. Ας μην σχολιάσουμε τις τελευταίες «μικρές και άκυρες» διαφοροποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα θέματα μητρότητας. Οι κυβερνήσεις Ας ΜΗΝ φημίζονται και ας ΜΗΝ καυχιούνται για τις όποιες αλλαγες κάνανε.

Να σχολιάσω και Το επίδομα τέκνου; Ειναι ελάχιστο και δεν καλύπτει καμία ανάγκη. Άσε που συνεχώς διαφοροποιείται και εναλλάσσεται το ποσό , αφού βλέπεις μπορεί να έχεις γραμμένο πάνω σου ενα σπίτι με εκατόν θυσίες που κοπίασες να μπεις σε δάνειο να αποκτήσεις για να ζήσεις μέσα, ή τυγχάνει να έχεις ένα χωραφάκι η ένα σπίτι το οποίο κοπίασαν οι γονείς σου να χτίσουν .

Αυτο για το κράτος μας σημαίνει οτι όποιος κατέχει κατι απο αυτά , είναι πλούσιος; Ειναι οικονομικά ευκατάστατος; Δεν έχει ανάγκες η οικογένεια και τα παιδιά του;; Δώστε επιτέλους ενα σταθερό και αξιοπρεπές ποσό για ένα παιδί για δύο για τρία για τέσσερα για πέντε παιδιά , αξιοπρεπές ποσά για όσα παιδιά γουστάρει να έχει ο καθένας απο εμάς! Γιατί δηλαδή να συμβιβαζόμαστε και να λέμε: – « ααα έκαναν αυτή την διαφοροποίηση ας ειναι έστω.

Αα έκαναν αυτό και αυτό,ας ειναι και αυτη η αλλαγή στο επίδομα η στο χρόνο που θα παραμείνουμε με τα μωρά μας;;;;;»» Γιατι Κύριοι , γιατι να συμβιβαζομαστε»»;;; Αναρωτήθηκατε μια οικογένεια πως τα βγάζει πέρα την σήμερον ήμερα;; Αναρωτηθήκατε πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι νομιμοι πολίτες και υπηκόοι της χώρας μας;;; Μπορειτε να ρωτήσετε μία προς μία τις νέες οικογένεις με νεογέννητα και μικρά παιδάκια.

Μπορείτε ακόμα να με ρωτήσετε και εμένα ,μάνα τριών παιδιών, πεντάμελής οικογένεια εν έτη 2025 στην Κύπρο, οικογένειες προς εξαφάνιση. Προφανώς και δεν ειχα κανένα κίνητρο ή οικονομικό όφελος απο την κυβέρνηση για να αποφασισω να μεγαλώσω τον αριθμό της οικογένειας μου και προφανώς ήξερα οτι όλα τα μέτρα στήριξης τους είναι μηδαμινά ! Εκτός απο τρίτεκνη μαμά, είμαι μαία στο επάγγελμα, υποστηρίζω τον θεσμό της οικογένειας,της τεκνοποίησης , ενθαρρύνω ζευγάρια και προωθώ τις γεννήσεις απο αγάπη στον ιερό κλάδο μαιευτικής που υπηρετώ .

Μεσα απο το επάγγελμα μου ως κοινοτική μαία του Γεσυ, προετοιμάζω τις έγκυμονούσες και τα ζευγάρια για την πιο ευτυχισμένη και ευλογημένη ημέρα της ζωής τους. Ζώ μπροστα στα μάτια μου το θάυμα της ζωής ξανά και ξανά . Παρέχω μεταγεννητική υποστήριξη στην περίοδο της λοχείας στην νέα μαμά .

Προσφέρω καθοδήγηση , προώθηση θηλασμου , φροντίδα μαμάς και νεογέννητου . Είμαι δίπλα στις νέες μανούλες στα νεογνά τους και στις ανάγκες τους για να γίνει όσο πιο ομαλότερη η μετάβαση στην γλυκιά μητρότητα ! Απο την προετοιμασία γονεικότητας που προσφέρω ,προσλαμβάνω καθημερινά μεσα απο την επαφή μου και την δράση μου, διάφορα δεδομένα και συναισθήματα ανασφάλειας , δυσαρέσκειας αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών. Βλέπω και ξέρω απο πρώτο χέρι τις άναγκες των οικογενειών με παιδιά και πραγματικά δεν δέχομαι απο το κράτος να πανηγυρίζει για καμία «νίκη» που να αφορά σε νέα WOW δεδομένα για μέτρα στήριξης στη μητρότητα. Όσο μπορώ λοιπόν , θα είμαι η φωνή για όλες αυτές τις μαμάδες.

Μαζί τους , ευχομαι η φωνή μας να γίνει δυνατότερη και τόσο ισχυρή ώστε μια και καλή να αλλάξουν τα κακώς έχοντα δεδομένα και να νοιώθουμε επιτέλους περήφανοι πολίτες της χώρας μας , μαζί και τα παιδία μας, οι αυριανοί πολίτες της Κύπρου μας.

Μαριαλενα Παυλάρα

Εγγεγραμμένη Μαία BSc , MSc

Μαμά X 3

Μαιευτικές υπηρεσίες «Mamita to be»

Support Local Business