17.9 C
Paphos
Saturday, April 1, 2023

Μεταμόσχευσαν σε άλλο ασθενή το ήπαρ του Παναγιώτη- Δεν είχαν αναισθησιολόγο

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην Ελλάδα, με αφορμή την ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Το μόσχευμα πήγε στην Ελλάδα από την Κύπρο, μετά την απόφαση της οικογένειας του αδικοχαμένου ΣΥΟΠ Παναγιώτη Γιαννιού, να δωρίσουν τα όργανά του.

Το περιστατικό για το οποίο ζητείται εισαγγελική παρέμβαση, συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε μονάδα όπου διενεργούνται οι μεταμοσχεύσεις.

«Να παρέμβει ΤΩΡΑ εισαγγελέας για τις μεταμοσχεύσεις που χάνονται!» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ επισημαίνοντας πως «μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παρέμβαση για το θέμα έκανε μέσω της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι γνωστό και καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί άμεσα.

Αναφορικά με το θέμα της μεταμόσχευσης του ήπατος σε λήπτη στη Θεσσαλονίκη είπε ότι λόγω του ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος, το μόσχευμα το έλαβε άλλος συμβατός ασθενής στο νοσοκομείο Λαϊκό.

«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», επισήμανε η κ. Γκάγκα δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ αναφέρει πως:

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία.

• Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν!

• Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό!

«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειες μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ.

«Συγκεκριμένα, στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Μάλιστα αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο».

Καταγγελία για αυτό το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος:

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν σ/κ. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, τις ΥΠΕ. και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα για τις μεταμοσχεύσεις:

1. Άμεση νομοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό από το Ίδρυμα Ωνάση και εκπονήθηκε στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, από την ερευνητική ομάδα των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων κ. Ηλία Μόσιαλου και κ. Βασίλη Παπαλόη.

2. Στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποστελέχωση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω λόγω και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού έμπειρων χειρουργών Μεταμοσχευτών.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Lifo.gr

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ