15.9 C
Paphos
Saturday, February 24, 2024

Με τις Θεσμοφοριάζουσες ανοίγει αυλαία στην Πάφο το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Η ΕΘΑΛ ανοίγει σήμερα την αυλαία του Διεθνούς  Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου παρουσιάζοντας την 140η της παραγωγή με τις Θερμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Κωστή Κολώτα .

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, η υπόθεση στηρίζεται όταν οι  γυναίκες θέλοντας να ξεμπερδεύουν με τον Ευριπίδη, που τους διαβάλλει και κατηγορεί συνεχώς στα έργα του, αποφασίζουν να τον…εξοντώσουν.

Μοναδικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσει , είναι  ο Ευριπίδης να στείλει στη συγκέντρωση τους στη…παραλία, έναν δικό του άνθρωπο ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπισθεί. Τη δύσκολη αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο συγγενής του, Μνησίλοχος. ντυμένος γυναικεία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε ανακοίνωση του ο σκηνοθέτης Μηνάς Τίγκιλης αναφέρει πως για την γενιά του που είχε τη θεϊκή τύχη να παρακολουθήσει  στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, το Λυκαβηττό (αργότερα προστέθηκαν τα Νταμάρια και τα υπόλοιπα ανοιχτά αμφιθέατρα στις παρυφές της Αθήνας κ.α.), τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου,  αυτές αποτελούν παρακαταθήκες, που τους  σημάδεψαν και ίσως τους στοίχειωσαν. Ακολούθησε και ο Ευαγγελάτος με το Αμφιθέατρο στη δεκαετία του ’80. Με Τους Βατράχους και την Ειρήνη, αναφέρει, προσθέτοντας και  δυο έξοχες διαπραγματεύσεις αριστοφανικής κωμωδίας από τον Θ.Ο.Κ.- σε σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη (Όρνιθες) και του Νίκου Χαραλάμπους (Βάτραχοι).

“ Στη φετινή μας διαπραγμάτευση- πρώτη ουσιαστικά- αριστοφανικής κωμωδίας στο φιλόξενο κοίλον του Κουρίου κ.α-, ως ακολουθίας της απόπειράς μας να διαβάσουμε με ένα ριζοσπαστικό τρόπο προηγουμένως την αρχαία τραγωδία (Φιλοκτήτης, 2014), προστρέχουμε στο… μιούζικ χωλ, μεταφέρουμε τη δράση, τη συνάθροιση των Γυναικών από το Ναό… σε μια αμμουδιά, σε μια πλαζ, κάπου κοντά στον Εναέριο του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού σε μια άλλη εποχή, πρόσφατη αλλά «παλαιά»”, προσθέτει ο σκηνοθέτης.

Η όψη, τα ενδύματα, οι ήχοι, το ..λίκνισμα των ηρωίδων και των  ηρώων της κωμωδίας του Αριστοφάνη που επιστρέφει στη σκηνή στη μετάφραση του Κώστη Κολώτα, 20 χρόνια μετά το παρθενικό της ανέβασμα στη Κύπρο, από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με το Σωτήρη Μουστάκα στο ρόλο του Μνησίλοχου, υπηρετούν αυτή την μεταφορά,συνεχίζει οσκηνοθέτης ,ενώ παραδέχεται πως πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κατάβαση η αποψινή εμπειρία με αφορμή τις 140 πρεμιέρες του Θεάτρου.

Καταλήγοντας ωστόσο αναφέρει  πως ποτέ  δεν είναι επικίνδυνο στις μέρες μας να κάνεις θέατρο.

Συντελεστές στην παράσταση είναι η μετάφραση Κωστής Κολώτας, σκηνοθεσία Μηνάς Τίγκιλης, βοηθός σκηνοθέτη Θεοδώρα Βήχα,σκηνικά / Κοστούμια Λάκης Γενεθλής, μουσική σύνθεση και διδασκαλία Δημήτρης Ζαχαρίου, χορογραφίες  Λάμπρος Λάμπρου, βοηθός Χορογράφος Έλενα Γαβριήλ, σχεδιασμοί Φωτισμών  Παναγιώτης Μανούσης, πρωταγωνιστούν Κώστας Βήχας (Μνησίλοχος), Παναγιώτης Λάρκου (Ευριπίδης), Φίλιππος Σοφιανός (Αγάθωνας), Ευτύχιος Πουλλαίδης (Κλεισθένης), Μαρίνος-Ρωμαίος Καλότυχος (Θεράπων Αγάθωνα/ Τοξότης).

Στο χορό οι  Μέλανη Στέλιου (Κηρύκαινα), Πάολα Χατζηλαμπρή, Ήβη Νικολαΐδου και Θέμις Ππολού, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Έλενα Χειλέτη, Βαρβάρα Χριστοφή, Στέφανη Μαυροκορδάτου και  Έλενα Γαβριήλ.

Συμμετέχει η Δέσποινα Παναγή.

Οι παραστάσεις θα συνοδεύονται από Αγγλικούς και Ρωσικούς υπέρτιτλους

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ