25.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Με προμετωπίδα την εργασιακή εκμετάλλευση

Λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής, υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία δικαιώνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εν μια νυκτί το 2013 μετατράπηκαν σε αυτοεργοδοτούμενους, χάνοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα. Όπως επεσήμαναν τα κόμματα τα οποία ψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της απόκρυψης της σχέσης εργοδότη- εργοδοτουμένου», κάτι το οποίο διαπιστώθηκε και από το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ΔΙΚΑΙΩΣΕ όλους εμάς που δουλεύουμε υπό το απαράδεκτο καθεστώς της ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Το Διοικητικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει τη θέση των συνδέσμων μας και των συντεχνιών που μας εκπροσωπούν ότι το Υπουργείο Εργασίας χωρίς επαρκή έρευνα και τεκμηρίωση, κατά παράβαση της νομολογίας ονόμασε τους ως τότε μισθωτούς εργαζομένους στα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ σε αυτοεργοδοτούμενους, αφαιρώντας τους κάθε εργασιακό δικαίωμα και υποβαθμίζοντας τους από προσοντούχους εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ορθά διαπίστωσε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που ορίζουν τη σχέση εργοδότη και εργοδοτουμένου, η εργασία αυτή «βαφτίζεται» από το αρμόδιο Υπουργείο ως ΑΓΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με αποτέλεσμα να καταβάλλουμε τις διπλάσιες εισφορές στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να μην έχουμε δικαίωμα στο ανεργιακό επίδομα και στο επίδομα ασθενείας, τη στιγμή που το ΥΠΠΑΝ καθορίζει το πότε και το πώς θα δουλέψουμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση της χρήσης της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα για την επόμενη σχολική χρονιά είναι ορατός ο κίνδυνος το αρμόδιο Υπουργείο να αντικαταστήσει τις μόνιμες ή με σύμβαση θέσεις εργασίας στη Δημοτική Εκπαίδευση που αφορούν στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση ελληνικών στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, με ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή αναλώσιμους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικούς μιας χρήσης, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος ετοιμάζεται να αναπέμψει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη βουλή και η οποία βάζει τέλος σε μια μεγάλη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ. Αυτό το γεγονός ίσως και να εξηγεί τη στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Οι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ περνούν δύσκολα εργασιακά και οικονομικά και επειδή στα δύσκολα ΟΝΤΩΣ μετρούν οι πράξεις αναμένουμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, όπως δεσμεύτηκε με επίσημη ανακοίνωσή της ότι θα κάνει τον Μάρτιο του 2018, και τη νομοθεσία της Βουλής. Είναι καιρός να σταματήσει η κατάφορη αδικία εις βάρος μας, να αναγνωρίσει το αυτονόητο ότι δηλαδή η σχέση των εκπαιδευτικών των Ολοήμερων, ΚΙΕ, Μουσικών Σχολείων και άλλων και του ΥΠΠΑΝ είναι σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου και συνεπώς δεν μπορούμε να θεωρούμαστε αυτοτελώς εργαζόμενοι. Είναι καιρός να δώσετε στα σχολεία και στα παιδιά μας εκπαιδευτικούς με αξιοπρέπεια, εκπαιδευτικούς με εργασιακή σταθερότητα, με εργασιακά δικαιώματα, εκπαιδευτικούς που θα τους σέβεστε πρωτίστως εσείς και θα αναγνωρίζετε το σημαντικό έργο που επιτελούν.

Είναι καιρός να αποδείξετε με πράξεις αν ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ή αν Η ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Σεργίδου Νέλλη

Πρώην Εκπαιδευτικός υπό το καθεστώς της Αγοράς Υπηρεσιών

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ