12.9 C
Paphos
Monday, February 6, 2023

Με πορεία οι φετινές εκδηλώσεις Μακαρίου στην Παναγιά 

Στην εκτίμηση ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο αγώνας της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνεχής και άοκνος μέχρις ότου επιτευχθεί η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού , προέβη ο Υπουργός Μεταφορών  Επικοινωνιών  και Έργων Γιάννης Καρούσος στο  εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ στην Παναγιά που εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών κ. Σταύρο Μιχαήλ. 

Στο πλαίσιο αυτό είπε, το όραμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για διασφάλιση της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό χρέος που καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Η ανάδειξη της Κύπρου σε σύγχρονο κράτος ειρηνικής συμβίωσης,  με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων , κυρίαρχο και ανεξάρτητο. Απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων , αποτελεί τη μέγιστη τιμή για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, συμπλήρωσε.

Είτε κάποιος διαφωνεί είτε συμφωνεί με τις επιλογές  και την πορεία που ακολούθησε ο Μακάριος είπε ο κ. Καρούσος , ένα είναι αναντίλεκτο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπήρξε πάντοτε αγωνιστής της ειρήνης στην Κύπρο, και της δικαίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Είναι εξάλλου ανέφερε, χαρακτηριστικό το κάλεσμα του ιδίου , για να καταβληθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες προσπάθειες, έτσι ώστε με κάθε μέσο που διαθέτουμε να διασφαλίσουμε την φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Δυστυχώς συνέχισε, για 47 χρόνια ολόκληρος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες , Αρμένιοι, και Λατίνοι βιώνει τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του 36% εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως για 47 και πλέον χρόνια βιώνουμε τις επιπτώσεις της συνειδητής τουρκικής πολιτικής για τη δημογραφική αλλοίωση.

Δυστυχώς αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Καρούσος παρά την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει, αλλά και οι προκάτοχοι του επέδειξαν, με μοναδικό σκοπό την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη στάση της  Τουρκίας. 

Μια στάση, όπως είπε, που παραβιάζει κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και θέτει προσκόμματα στην επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών προόδου και ευημερίας , σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αρχές και ιδεώδη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νόμιμων πολιτών της χώρας. Εγκαταλείποντας πρόσθεσε, τη βάση λύσης που καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και προτάσσοντας υπέρμετρες αξιώσεις, η Τουρκία εμμένει στη διαχρονική στόχευση της για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αποσκοπώντας στη διαιώνιση της παρουσίας των στρατευμάτων κατοχής και των αναχρονιστικών εγγυήσεων , αλλά και τον πλήρη έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας.   Μια αδιαλλαξία, όπως είπε, που αποτυπώνεται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκία που θέτουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους και των θαλάσσιων ζωνών της , με την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Εξάλλου ο  Κώστας Χριστοδούλου, πρόεδρος ιστορικού πολιτιστικού κέντρου Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς σε ομιλία του τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανήκει στην κατηγορία των σπάνιων παγκοσμίως ιστορικών μορφών που με το έργο και την προσφορά τους χάραξαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας τους.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών  Σταύρος Μιχαήλ ηγήθηκε της φετινής  πορείας Μακαρίου  που έγινε σήμερα στην γενέτειρα του εθνάρχη Μακαρίου στην Παναγιά. Τις εκδηλώσεις οργάνωσε και φέτος το ιστορικό , πολιτιστικό κέντρο Μακαριου Γ’ Παναγιάς ,  σήμερα ημέρα της ονομαστικής του γιορτής. Προηγήθηκε εκκλησιαστικό μνημόσυνο στην Ιερά μονή Παναγίας Χρυσορογιάτισας  του οποίου  προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Η φετινή  εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τρισάγιο στην ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Μακαρίου που τέλεσε ο επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ