35.7 C
Paphos
Tuesday, June 25, 2024

Με όπλο και… κινητό η εξόρμηση των κυνηγών την Κυριακή- Όλες οι πληροφορίες

H Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε ανακοίνωση καλεί τους κυνηγούς που θα εξορμήσουν την Κυριακή 20/8/2023, «να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου, να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν και να υπενθυμίσει ότι, η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης θα δοθεί στην Υπηρεσία μας η δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων, τα στοιχεία δεν θα τυγχάνουν αμφισβήτησης ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν όπλο για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Κύπρο».

Σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy διευκρινίζεται ότι:

Η ταχύτητα σκοτώνει

• Η εφαρμογή Artemis Cy θα πρέπει να ενημερωθεί (update) για να εμφανιστεί το νέο μενού.

• Η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών και των φοινικοπερίστερων, για κάθε ένα πτηνό που θηρεύεται, θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Κανονισμός ΠΔΚ».

• Για όλα τα υπόλοιπα θηράματα η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Θηράματα». Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.

Κυνηγοί που δεν έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy (δηλ. δεν έχουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο), μπορούν να επικοινωνούν με άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, που θα έχει πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy, για να καταγράφει όλα τα πιο πάνω, με τα δικά τους απαιτούμενα στοιχεία δηλ. το πρόσωπο που θα καταγράφει την κάρπωση, θα πρέπει να εισέρχεται στην εφαρμογή ως κυνηγός και να αναγράφει τον αριθμό της άδειας κυνηγίου και τον αριθμό της ταυτότητας του προσώπου που του το ζήτησε.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε  και αν είναι νεαρά (Ν) ή ενήλικα (Ε).

Παράδειγμα γραπτού μηνύματος

ΑΔΤ 000000 Φάσα 1 Ν ή Ε   

Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Λευκωσία: 99201081 & 99201231

Λεμεσός: 99201258 & 99201503

Πάφος: 99201946 & 99202286

Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99202463 & 99203228

Παράλληλα με τα πιο πάνω οι κυνηγοί προτρέπονται όπως σε όλες τους τις εξορμήσεις τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα:

• Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό.

• Να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.

• Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων).

• Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

• Να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους.

• Να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν.

• Να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού. 

Επισημαίνεται ότι, το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους, απαγορεύεται αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέλος καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου (μέσω της εφαρμογής Artemis Cy και των σχετικών χαρτών)  και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

 Λευκωσία 99445697

 Λεμεσός  99445728

Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325

Πάφος 99445679

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ