13.9 C
Paphos
Friday, December 8, 2023

Μαζική προσέλευση στην Πάφο για το rapid test

Μαζική  είναι η προσέλευση του κοινού στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, με την έναρξη της διενέργειας των δωρεάν τεστ για όλους τους κατοίκους της Πάφου, με την τήρηση μέτρων ασφαλείας, αποστάσεων και χρήσης μάσκας χωρίς να παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με το Διευθυντή της εταιρείας η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ζήνωνας Ζήνωνος Διευθυντής της εταιρείας Mediwell Home Healthcare Services  με την οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας για την δωρεάν δειγματοληψία, ανέφερε πως το Υπουργείο σήμερα εγκαινιάζει μια καμπάνια δωρεάν rapid test αντιγόνου, σημειώνοντας πως αποτελεί διαδικασία πολύ χρήσιμη για τον κόσμο της Πάφου λόγω και των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Επαρχία Πάφου. Σύμφωνα με τον κ. Ζήνωνος είναι μιας πρώτης γραμμής πράξη που θα αναχαιτίσει την μετάδοση του κορωνοϊού στην Πάφο για να επανέλθουν οι πολίτες  στην φυσιολογική ρουτίνα της πόλης.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως από το πρωί παρατηρείται μια αυξημένη ροή, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή η ροή είναι ελεγχόμενη με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των αποστάσεων. Υπάρχει συνέχισε, ικανοποιητική ροή δειγματοληψίας ώστε οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και για να μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους και στην φυσιολογική τους ζωή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφορικά με το rapit test o κ. Ζήνωνος ανέφερε πως αφορά test αντιγόνου, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει επίσης το test αντισωμάτων και το μοριακό που θεωρείται το πιο αξιόπιστο με ποσοστό που αγγίζει το 98%.

Πρόσθεσε πως το rapit test αντιγόνου που πραγματοποιούν σήμερα θεωρείται αξιόπιστο και αγγίζει το 92% με 98% . Εκτίμησε δε, πως φαίνεται πως στο μέλλον αυτό θα είναι το τεστ που θα επικρατήσει και ίσως να δίδονται και πιστοποιητικά . O ίδιος σημείωσε πως αυτή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συγκρίνουν τα αποτελέσματα, ούτως ώστε όσοι εντοπιστούν ως θετικοί στον ιό, θα υπόκεινται σε μοριακό έλεγχο και η ταυτοποίηση τους θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική ομάδα όπως και για το Υπουργείο Υγείας που λανσάρει αυτή την εκστρατεία σήμερα. 

Η εξέταση γίνεται σημείωσε, με λήψη ρινικού επιχρίσματος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα εντός 15 λεπτών. Πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ενημερωθεί από την εταιρεία εντός 24 ωρών με sms. Επεσήμανε επίσης πως παρόμοια test γίνονται και στην Π. Χρυσοχούς .

Ακολούθως ο κ. Ζήνωνος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος βοήθησε στην ομαλή λειτουργία δειγματοληψίας παρέχοντας προσωπικό ασφαλείας αλλά και εξοπλισμό και στην ορθή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Ευχαρίστησε επίσης και το Υπουργείο Υγείας για την όλη υποστήριξη αυτής της εκστρατείας η οποία , όπως είπε, στήριξη ήταν πολυεπίπεδη και πολύ σημαντική. 

Συνδρομή προσωπικού του Δ. Πάφου στη διαδικασία δειγματοληψίας για αποφυγή συνωστισμού 
—————-

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ   ανέφερε πως μετά την εικόνα που παρουσιάστηκε χτες στη Γεροσκήπου  με την δειγματοληψία των εργαζομένων που εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με τον μεγάλο συνωστισμό και με την μη τήρηση των μέτρων απόστασης από όσους μετέβαιναν για να κάνουν τα test, έγινε χτες Κυριακή συνεννόηση, έτσι ώστε ο Δήμος Πάφου να συνδράμει με τροχονόμους και προσωπικό του Δήμου στη σημερινή δειγματοληψία των πολιτών της Πάφου.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως  η επίβλεψη για την τήρηση των μέτρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα του Δήμου Πάφου να ανοιχθεί και η οικία Επάρχου έτσι ώστε να υπάρξει “Drive Through”, διαδικασία και κανένας να μην έρχεται επαφή με κανέναν.

Επεσήμανε, πως μόνο έτσι έχουν νόημα τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και τα test που γίνονται.

Το προσωπικό μας είπε ο κ. Φαίδωνος είναι πρόθυμο και εκπαιδευμένο καθότι και ως Δήμος Πάφου πριν από κάποιους μήνες διοργάνωσαν τέτοιες παρόμοιες διαδικασίες.

Aυξημένη χαρακτηρίζεται και η προσέλευση πολιτών του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς για την διενέργεια δωρεάν test με ειδική μονάδα που έχει στηθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Μεγάρου Πόλης Χρυσοχούς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαχριστοφή κάλεσε τους δημότες της Πόλης Χρυσοχούς αλλά και τους κατοίκους ευρύτερα του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς να αφιερώσουν 5 λεπτά από το χρόνο τους και να υποβληθούν στην σχετική δειγματοληψία.

Όπως ανέφερε , κατά την διαδικασία της δειγματοληψίας τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, γίνεται από όλους χρήση μάσκας και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα .

Επεσήμανε ακόμη πως έχουν διενεργήσει μέχρι στιγμής περίπου 100 δημότες το rapit test από το Mediwell Home Healthcare Services που έχει στήσει κινητή μονάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Πρόσθεσε πως στην ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς διαμένουν 4.000 περίπου κόσμος οι οποίοι αναμένεται όπως εκτίμησε οι περισσότεροι εξ αυτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού με rapid test αντιγόνου που θα διαρκέσει 10 ημέρες και θα διενεργούνται 500 τεστ ανά ημέρα ανά κινητή μονάδα.

Σημαντική χαρακτήρισε δε, την συνδρομή του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς με προσωπικό του Δήμου αλλά και την τροχονομία όσον αφορά την επιτήρηση για την επιβολή της τάξης. Επεσήμανε ωστόσο πως απαίτηση του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των δημοτών, είναι η διενέργεια της μοριακής εξέτασης (PCR test) για τους μετακινούμενους δημότες στις Επαρχίες Πάφου και Λεμεσού , ώστε να μην ταλαιπωρούνται με την μετάβαση τους στην Γεροσκήπου.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο rapid test αντιγόνου, το άτομο θα πρέπει να αυτοπεριορίζεται αμέσως και θα γίνεται νέα δειγματοληψία για επιβεβαίωση του αποτελέσματος με τη μέθοδο PCR. Το εν λόγω πρόγραμμα θα ανανεώνεται τακτικά, ώστε να γίνεται συχνός πληθυσμιακός έλεγχος και να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές εστίες έξαρσης του ιού και να περιορίζονται.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ