19.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Μαρίνα Πάφου με προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, αποφάσισε το Υπουργικό, το 2024 οι ενδείξεις για επενδυτές

Την ανάπτυξη μαρίνας με οικιστικούς και εμπορικούς χώρους, καθώς και με ξενοδοχείο και προβλήτα για κρουαζιερόπλοια πολυτελείας, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μετά τη συνεδρίαση. Ο κ. Περδίος έκανε λόγο για «ένα ζήτημα που κοιμάται εδώ και 30 χρόνια και το Υφυπουργείο προσπάθησε να βάλει εδώ και τέσσερα χρόνια σε πορεία υλοποίησης», κάτι που επιτυγχάνεται με τη σημερινή απόφαση, όπως είπε.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού πήρε δύο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι, πέρα από τη μαρίνα Πάφου, προχωρά και ένα σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης για Αναβάθμιση Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων στα ορεινά, στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όσον αφορά τη μαρίνα Πάφου, ο κ. Περδίος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ότι είναι ένα «μεγάλο και σημαντικό έργο, όχι μόνο για την Πάφο, αλλά και για τον τουρισμό της Κύπρου». Εξήγησε ότι η απόφαση για συνδυαστική ανάπτυξη, με οικιστικούς και εμπορικούς χώρους, προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείο, προέκυψε κατόπιν μελέτης από εμπειρογνώμονες, η οποία κατέδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει αυτό το είδος ανάπτυξης.

«Η μελέτη κατέδειξε ότι όντως από τεχνικής πλευράς μπορεί να γίνει συνδυαστική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι η προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, θα είναι για σκάφη μέχρι 220 μέτρα μόνο, επομένως κρουαζιερόπλοια πολυτελείας και όχι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, για παράδειγμα στη Λεμεσό», εξήγησε ο κ. Περδίος. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνάδει και με τους στόχους του Υφυπουργείου να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Σημείωσε, βέβαια, ότι το τι θα περιλαμβάνεται τελικά στο έργο, θα το αποφασίσει ο επενδυτής, «για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλαίσιο που θα δημιουργήσει ενδιαφέρον», όπως είπε. «Εκείνο που έχει σημασία για εμάς ως κράτος και ιδίως για το Υφυπουργείο Τουρισμού, είναι ότι στα βαθμολογικά κριτήρια, θα δοθεί οπωσδήποτε μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνδυαστική ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία, αλλά και για διάφορα χωριά της περιοχής της Πάφου και του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι μετά από τη διαβούλευση με τους φορείς της Πάφου, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, αποφάσισε προκαταρκτικά να τοποθετηθεί θετικά, διευκρινίζοντας «ότι ο επενδυτής, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να υποβάλει τις περιβαλλοντικές μελέτες και τα masterplan που πρέπει».

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού, ο κ. Περδίος είπε ότι σε πρώτο στάδιο το Υφυπουργείο θα προχωρήσει στους όρους για εξεύρεση μελετητή, ο οποίος θα βοηθήσει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για εξεύρεση του επενδυτή. «Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του 2023 για το Υφυπουργείο και πιστεύω ότι αν είμαστε συνεπείς, θα έχουμε τελικές ενδείξεις για τους επενδυτές και προς τα πού κινούνται, μέσα στο 2024», κατέληξε.

Όσον αφορά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης από το πρόγραμμα «Κύπρος, το Αύριο» για Αναβάθμιση Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων στα ορεινά, στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Περδίος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που το κράτος παρουσιάζει ένα σχέδιο που να αφορά εξ ολοκλήρου αυτές τις περιοχές. Όπως εξήγησε, η χορηγία θα είναι στο 75% για ορεινά και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στο 65% θα είναι για περιοχές της υπαίθρου και 50% για περιοχές που υστερούν τουριστικά, όπως για παράδειγμα η Πόλη Χρυσοχούς.

Αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα των τομέων παρέμβασης, είπε ότι το σχέδιο μπορεί να αφορά ψηφιακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων (ιστοσελίδα, σύστημα κρατήσεων κ.λπ.), κοινόχρηστους χώρους και χώρους εστίασης, δωμάτια, βοηθητικούς χώρος (όπως χώρους προσωπικού, κουζίνες, αποθήκες), κήπους, κολυμβητικές δεξαμενές, καθώς και νέες υποδομές, όπως κέντρα ευεξίας, ποδηλατικές υποδομές, υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες, γυμναστήρια, συνεδριακούς χώρους κ.λπ.

Υπέρ δημιουργίας μαρίνας Πάφου, αλλά εκπλήσσεται για την πρόταση προς Υπουργικό προεκλογικά, ο Σύνδεσμος Μαρίνων 

Υπέρ της δημιουργίας της μαρίνας Πάφου τάσσεται ο Σύνδεσμος Μαρίνων Κύπρου, ζητά ωστόσο ενημέρωση «έστω και την υστάτη» από τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, ενώ εκφράζει έκπληξη για το ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο έγκρισης δημιουργίας της Μαρίνας Πάφου, «εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη νέας κυβέρνησης». 

Σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Μαρίνων Κύπρου αναφέρει πως το «παράξενο είναι το γεγονός ότι μερικές μέρες πριν την αλλαγή κυβέρνησης τρέχουν να λύσουν ένα ζήτημα που εκκρεμεί χρόνια, ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού και Υφυπουργείο Ναυτιλίας, που είναι τα αρμόδια για ανάπτυξη και λειτουργία μαρίνων στην Κύπρο, δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα ουσιώδη προβλήματα λειτουργίας των υφιστάμενων μαρίνων, παρά τις συνεχείς μας έγγραφες εκκλήσεις». 

Ο Σύνδεσμος Μαρίνων καλεί τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο να ενημερώσει τον Σύνδεσμο έστω και την υστάτη, όπως αναφέρει, για την πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο «ώστε να προβλεφθούν πρόνοιες που επιλύουν τα ουσιώδη προβλήματα ανάπτυξης και λειτουργίας Μαρίνων». 

«Ως Σύνδεσμος Μαρίνων τασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις υπέρ της δημιουργίας της Μαρίνας Πάφου, γιατί μόνο με πολλές επιλογές σε όλη την ακτογραμμή της Ελεύθερης Κύπρου θα προσελκυστούν σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό καθιστώντας την Κύπρο ελκυστικό Ναυτικό προορισμό», προσθέτει. 

Ταυτόχρονα, εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι προ μερικών εβδομάδων με επιστολή, απάντησαν επίσημα προς τον Σύνδεσμο «σχετικά με τα χρονίζοντα αιτήματα και προβλήματα, υπογραμμένη από δύο Υφυπουργούς αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ΄τα αιτήματα σας απαιτούν ενδελεχή και ολιστική προσέγγιση και επειδή σε λίγους μήνες εκπνέει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης σας καλούμε να τα υποβάλετε εκ νέου στην νέα κυβέρνηση΄». 

Ο Σύνδεσμος κάνει αναφορά σε «ατυχή και αντιδεοντολογική επίσημη απάντηση» των δύο Υφυπουργών. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ