22.9 C
Paphos
Tuesday, May 28, 2024

Λίζα Σολομωνίδου: Η επί 34 χρόνια ξεναγός , μεταφέρει την ερμηνεία της ιστορίας του τόπου μας … στους περιηγητές

Oι παράνομες ξεναγήσεις που μαστίζουν τον κλάδο των ξεναγών, αλλά και η μη συμπερίληψη τους στα νέα μέτρα στήριξης… είναι τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, σύμφωνα με την Λίζα Σολομωνίδου επί 34 χρόνια Ξεναγό με έδρα της, την Πάφο.
Η κ. Σολομωνίδου που μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά αναφέθηκε στους ξεναγούς που αποτελεί, όπως είπε, μια επαγγελματική ομάδα που είναι σημαντική και απαραίτητη για τον τουρισμό της Κύπρου. Έχει ξεναγήσει επίσημες αποστολές και οι ξεναγήσεις της συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε ιστορικά μνημεία, αλλά και σε περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για τον περιηγητή, συχνά εισάγοντας τον ξεναγούμενο σε έθιμα του τόπου.

Η πολύχρονη εμπειρία της Λίζας Σολομωνίδου την έχουν καταστήσει μια από τις καλύτερες ξεναγούς στην Κύπρο τόσο με τις αναφορές της στις παραδόσεις, και εξηνώντας τα ήθη και έθιμα των ντόπιων κατοίκων αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες των επισκεπτών. Διακρίνεται για την ευγένεια και την προθυμία της, την αμεσότητα στην επικοινωνία, ενώ διαθέτει χιούμορ, βαθιά γνώση για την ιστορία, τη γεωγραφία, αλλά και την σύγχρονη ζωή του τόπου μας . Επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως να αναλαμβάνει ρόλο εμψυχωτή για την ψυχαγωγία ομάδων τουριστών που παρακολουθούν πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας…

Σήμερα 21η Φεβρουαρίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού…

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ναι η 21η Φεβρουαρίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού. Αν και πρόκειται για την ημερομηνία ίδρυσης, το 1985, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, η καθιέρωσή της σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο: – Ο ετήσιος θεσμός του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου «Γνωρίστε την Κύπρο» που πραγματοποιείτο από το 1978, αποτέλεσε έμπνευση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εικόνα του ξεναγού παγκοσμίως και να βοηθήσει το επάγγελμα.
Επιπλέον, η Ημέρα Ξεναγού καθιερώθηκε το 1990, λίγους μήνες μετά το 3ο διεθνές συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το οποίο φιλοξένησε η Κύπρος. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε, ούτως ώστε, να δοθεί η δέουσα σημασία και έμφαση στις δεξιότητες των επαγγελματιών ξεναγών.
Οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται, αποσκοπούν , στην ενημέρωση του κοινού αλλά και των τοπικών αρχών για τον ρόλο του ξεναγού στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας. Πρέπει να αναφέρουμε πως οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Κύπρου έχοντας άριστη κατάρτιση, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, ενισχύουν το τουριστικό προϊόν προσφέροντας μια ευχάριστη γνωσιολογική δραστηριότητα. Οι ξεναγήσεις από επαγγελματίες ξεναγούς συνδυάζουν ολοκληρωμένη και ποιοτική πληροφόρηση για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου προσδίδοντας την αξία και τον απαραίτητο σεβασμό που τους αξίζει.

Λειτουργούν ως προστάτες της φύσης εφόσον εφιστούν την προσοχή στους επισκέπτες για τον τρόπο συμπεριφοράς σε μονοπάτια φύσης ή τοποθεσίες φυσικού κάλλους. Πρέπει ακόμη να επισημάνω πως το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται από άτομα που είναι κοινωνικά, μιλούν ξένες γλώσσες, αγαπούν την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον. Εκτός των γνώσεων τις οποίες διαθέτει, ένας ξεναγός διακρίνεται από την σαφήνεια στον προφορικό λόγο και είναι φιλικός, ευγενικός, πρόσχαρος και υπομονετικός. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω πως η άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού στην Κύπρο, επιτρέπεται µόνο στους απόφοιτους της Σχολής Ξεναγών του Υφυπουργείου Τουρισμού και κατόπιν έκδοσης της σχετικής επαγγελματικής άδειας.

Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου ;
Oι παράνομες ξεναγήσεις μαστίζουν τον κλάδο των ξεναγών ελλοχεύοντας πολλαπλούς κινδύνους για το μέλλον του κλάδου και του ποιοτικού τουρισμού. H άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού στην Κύπρο επιτρέπεται μόνο στους απόφοιτους της Σχολής Ξεναγών του Υφυπουργείου Τουρισμού και κατόπιν έκδοσης της σχετικής επαγγελματικής άδειας.

Πόσο σας επηρέασε ως κλάδος Ξεναγών η πανδημία;

Οι τελευταίες δύο χρονιές ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους ξεναγούς στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-1. Eκτιμώ ότι η στήριξη αυτής της επαγγελματικής ομάδας είναι απαραίτητη και ουσιώδης, ιδιαίτερα για τον τουριστικό τομέα της Κύπρου.

Ο ξεναγός είναι ο πρεσβευτής της χώρας μας, αφού μεταφέρει στον επισκέπτη μια αντικειμενική ερμηνεία της ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας και στον ξεναγό έγκειται να δημιουργήσει εμπειρίες στον επισκέπτη ώστε όχι μόνο να επιστρέψει στην χώρα του ικανοποιημένος, αλλά και να τον οδηγήσουν ξανά στον τόπο μας.

Έχετε κατά καιρούς εκφράσετε δυσαρέσκεια ως Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου για τη μη συμπερίληψη σας στα νέα μέτρα στήριξης…

Ναι πράγματι εκφράζουμε μεγάλη δυσαρέσκεια ως Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου για την μη συμπερίληψή μας στα νέα σχέδια στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και με εφ’ άπαξ επιδόματα. Ήδη ο μεγάλος κρίκος στην αλυσίδα του Τουρισμού, η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, επωφελείται του συμφωνημένου σχεδίου προσωρινών αναστολών, καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο από την 1η Νοεμβρίου. Επίσης, άλλες ομάδες πληγέντων αυτοεργοδοτούμενων, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση να λάβουν εφ’ άπαξ οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και εμπειρικά όπως βιώσαμε την κατάσταση το 2021, εμείς ως ξεναγοί, έχουμε υποστεί καίριο επαγγελματικό πλήγμα. Ενδεικτικά να αναφέρω πως μεγάλος αριθμός ξεναγών δεν έχει δουλέψει για πολλούς μήνες ή δούλεψαν περιστασιακά, με έναν τουρισμό που ήταν σε ένα ποσοστό 40% του 2019. Δεδομένων των τουριστικών τάσεων που επικρατούν, όπως της εποχικότητας, σε συνδυασμό με τις εξάρσεις του κορωνοϊού, διάγουμε επίσης έναν δύσκολο χειμώνα επαγγελματικά.

Εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα διαβίωσης αυτό το διάστημα και βρισκόμαστε σε απόγνωση και οικονομική δυσχέρεια. Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου θεωρεί ότι αδικούνται τα μέλη του που εν ολίγοις είναι η προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ