15.9 C
Paphos
Saturday, April 6, 2024

Λένια Σοφοκλέους : Καλύτερος κόσμος δεν σημαίνει η πλειοψηφία του κόσμου να πεινά… και μερικοί να μαζεύουν τον πλούτο…

Η Λένια Σοφοκλέους δημοσιογράφος και ποιήτρια μιλάει για την ημέρα της ποίησης και για την δύναμη της αλλά και γενικότερα για την αξία της λογοτεχνίας. Προσπαθεί μέσα απ’ αυτή να πάρει θάρρος … δύναμη και γαλήνη για το σήμερα και το αύριο…Εκτιμά πως ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να ζεις ευτυχισμένος με τα λίγα αφού, όπως υποστηρίζει, όταν ο νους είναι ικανοποιημένος κάθε επιθυμία εκλείπει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Λένια Σοφοκλέους ανέφερε πως η ποίηση, η λογοτεχνία και γενικότερα η διανόηση είναι αυτή που πάντα πάει μπροστά…σημειώνοντας πως μετά έρχεται η “αλλαγή”.

Επεσήμανε ωστόσο πως η “αλλαγή” δεν είναι πάντα “ένοπλη” δεν είναι με τα όπλα , εκτιμώντας πως αυτή μπορεί να γίνει και να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα. Ωστόσο παρατήρησε πως σε όλες τις επαναστάσεις όπως στην Γαλλική Επανάσταση, στην Αμερικάνικη , στη Ρωσική ακόμη και στην Ελληνική Επανάσταση, προηγήθηκε το όραμα για μια αλλαγή και για κάτι καλύτερο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Επανάστασης που προηγήθηκαν τα γράμματα που έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης που μιλούσαν για ένα όραμα .

Η Λένια Σοφοκλέους είπε πως η ελπίδα της βασίζεται στους νέους . Οι νέοι άνθρωποι ανέφερε καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος είναι λάθος. Δυστυχώς σημείωσε, το κατεστημένο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιφέρει τις αυξήσεις των τιμών και άλλα.

Οι νέοι είπε, ελπίζω να μην το δεχτούν. Πρόσθεσε πως η λογοτεχνία βοηθά στο να διατηρεί το όραμα και να διατηρεί την ιδέα για έναν καλύτερο κόσμο. Ο καλύτερος κόσμος συνέχισε, δεν είναι η πλειοψηφία του κόσμου να πεινά και μερικοί να μαζεύουν τον πλούτο που στην ουσία δεν τον χρειάζονται.

Επιπρόσθετα η κ. Σοφοκλέους σημείωσε πως διαβάζοντας ένα ποίημα ή ακόμη και ένα μυθιστόρημα οτιδήποτε σε λογοτεχνία νιώθεις να ταυτίζεσαι , να λαμβάνεις θάρρος, και να παίρνεις ιδέες. Πρόσθεσε πως πολλές φορές της έτυχε να την σταματούν στον δρόμο και να της αναφέρουν πως “το τάδε ποίημα σου το έγραψες για μένα”.

Eίπε πως και στην ίδια έτυχε να διαβάζει Μπρέθ και να ταυτιστεί με αυτά που λέει ο ποιητής ή ακόμη και να την καθοδηγεί σε στιγμές μάλιστα της ζωής της που δεν γνώριζε ποια ήταν η σωστή επιλογή για να την ακολουθήσει. Είναι, όπως ανέφερε, να σου το λέει ο άλλος με τα λόγια, αυτό που εσύ το λές με το συναίσθημα , προσθέτοντας πως αυτή είναι και η αξία της λογοτεχνίας. Κάποιοι συμπλήρωσε μπορεί να μην καταλαίβουν την δύναμη της λογοτεχνίας ή της ποίησης αλλά υπάρχει…

Θυμήθηκε τους Γάλλους ποιητές αλλά και τους ποιητές στο Βυζάντιο που ανέβαιναν σε μια πέτρα και άρχιζαν να απαγγέλουν ή να στέλνουν μηνύματα . Αυτό σημείωσε, ακόμη διατηρείται στην Αγγλία όπου ποιητές δικαιούνται να μεταβούν στα πάρκα και να αρχίσουν να μιλούν…

Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι εγκλήματα οικονομικά. Δυστυχώς είπε στις μέρες μας υπάρχουν οικογένειες που πεινούν και που βάζουν δύο δάκτυλα γάλα στο ποτήρι και το υπόλοιπο νερό για να πιεί το μωρό τους . Υπάρχουν πρόσθεσε τέτοιες οικογένειες στην Πάφο. Δυστυχώς τόνισε, αυτά τα εγκλήματα τα διαπράττει μόνο ο άνθρωπος. Τα ζώα κυνηγούν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν και να φάνε. Δυστυχώς μόνο ο άνθρωπος το κάνει για τον πλούτο και για να μαζέψει. Είπε επίσης πως αυτή η ανασφάλεια του ανθρώπου είναι κάτι το τρομερό που δεν την έχουν τα “ζωντανά” .Διερωτήθηκε ωστόσο γιατί να πεινά το παιδί του καθενός επειδή ο άλλος έχει ανασφάλειες…

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε πως και αυτός γίνεται για τον πλούτο , προσθέτοντας πως η μάχη γίνεται για το ποιος θα πάρει το παραπάνω οι ολιγάρχες της Ουκρανίας ή οι ολιγάρχες της Ρωσίας .

Η Λένια Σοφοκλέους σπούδασε δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι ποιητικές της συλλογές, η νουβέλα της “Το μπλε παγκάκι”, διηγήματα και θεατρικά της κείμενα, βρίσκονται στις βιβλιοθήκες κοινοτήτων και πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η περίφημη γυάλινη βιβλιοθήκη “Γκαριμπάλντι” στην Ιταλία, το Ελληνόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Χάρβαρντ, στην Αγία Πετρούπολη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αλλού.

Η πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου, συγγραφέως και ποιήτριας, Λένιας Σοφοκλέους φέρει τον τίτλο “Ανά- Κατα ποιήματα». Πρόκειται για την έκτη ποιητική της συλλογή.

Την εικονογράφηση της έκδοσης ανέλαβε η κόρη της Φωτεινή Χριστοδούλου και την επιμέλεια της έκδοσης η δεύτερη κόρη της Δάφνη Χριστοδούλου, στις οποίες και αφιερώνει την έκδοση, όπως και στα εγγόνια της. Η Λένια Σοφοκλέους γράφει από την εφηβεία της, ωστόσο η πρώτη ποιητική της συλλογή εκδόθηκε το 2010.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ