22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Λαογραφικός Όμιλος “ Κτήμα” – Πετρίδειο Ίδρυμα : Σχέση ζωής

Ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα”  άρχισε τη συνεργασία του με το Πετρίδειο Ίδρυμα από το 2019 . Για να εγκαινιάζουν την συνεργασία τους , όπως ανέφερε ο πρόεδρος του  Λ.Ο. ΄΄ΚΤΗΜΑ΄Χριστάκης Παπανικολάου,  αποφάσισαν την διεξαγωγή εκδήλωσης αφιερωμένη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο με θέμα ΄΄η παιδεία – ήθη και έθιμα του Ριζοκαρπάσου΄΄. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για τον Απρίλιο του 2020 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω covid-19. Στην εκδήλωση αυτή, επιθυμία τους, όπως ανέφερε,  ήταν όπως λάβουν μέρος όλα τα παιδιά του κατεχόμενου Σχολείου τα οποία θα φιλοξενούσαν το βράδυ τις εκδήλωσης στην Πάφο. Όλα τα έξοδα οργάνωσης και διεξαγωγής θα εκαλύπτονταν από το Πετρίδειον Ίδρυμα.

Πρόσθεσε πως μετά την ακύρωση της  εκδήλωσης αυτής και στα πλαίσια της έναρξης συνεργασίας προτείναν στο Συμβούλιο του Πετριδείου την επιχορήγηση του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας την οποία και αποδέκτηκαν ομόφωνα όπως στηρίζουν με συγκεκριμένο ποσό . Η πρώτη στήριξη έγινε το 2021.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου ΚΤΗΜΑ, ανέφερε πως τόσο ο ίδιος αλλά και  όλα τα μέλη και φίλοι του Ομίλου έχουν τη δύναμη και υπομονή να συνεχίσουν  τις προσπάθειες τους  με σκοπό τη διάδοση και διατήρηση της παράδοσης μας αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επαφύετε στις προσπάθειες των Ομίλων ή ακόμα και ατόμων, όπως εκτίμησε. Απαιτείται συνέχισε, και η στήριξη των προσπαθειών αυτών και από το Κράτος.

Εκτίμησε, πως οφείλουμε όλοι μας να φροντίζουμε και να προβάλλουμε την Ιστορία και τη παράδοση μας γιατί λαοί που την ξεχνούν είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Δραστηριότητα του Λαογραφικού Ομίλου “Κτήμα”

O κ. Παπανικολάου σημείωσε πως η πορεία του Ομίλου τους από ιδρύσεως του το 2012 μέχρι σήμερα ήταν ανοδική και αυτό οφείλετε κυρίως στον σωστό προγραμματισμό την οργάνωση και διεξαγωγή ποιοτικών παραδοσιακών δράσεων με τη στήριξη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, Χοροδιδασκάλων, Παλαιμάχων χορευτών, Χορευτικού Συγκροτήματος, Μουσικού σχήματος και των απλών μελών και φίλων του Ομίλου.

Βασικά  τόνισε, η λειτουργία του Ομίλου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά και εκτίμησε , ότι αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στην όλη πορεία.

Ο Όμιλος στεγάζεται στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ στον 3ο όροφο από το 2013.

Στην οργάνωση του συμπεριλαμβάνονται: ένα αξιόλογο Χορευτικό Συγκρότημα το οποίο παρουσιάζει παραδοσιακούς Κυπριακούς και Ελληνικούς Λαικούς χορούς. Μουσικό Παραδοσιακό Σχήμα το οποίο τις περισσότερες φορές συμμετέχει αφιλοκερδώς.  Τμήμα Παλαιμάχων χορευτών και άλλα χορευτικά τμήματα (παιδικό και ενηλίκων εργαζομένων).

Με την πλούσια δράση και αξιοπιστία αλλά και τις ποιοτικές εμφανίσεις μας πρόσθεσε, “κερδίσαμε την εμπιστοσύνη οργανισμών, φορέων , χορηγών αλλά και του κόσμου”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως αυτό μπορεί  εύκολα κάποιος να το αντιληφθεί με τις αξιόλογες δράσεις που οργανώνουν με κυριότερες των οποίων είναι: το  Λαογραφικό 3ήμερο ΄΄ΚΤΗΜΑΤΟΣ-Πάφος 2017΄΄

Πραγματοποιήθηκε , όπως είπε για 5η συνεχή χρονιά από το 2015 μέχρι το 2019 τώρα προγραμματίστηκε για διεξαγωγή για 6η φορά το 2022.

Στο 3ήμερο αυτό λαμβάνουν χώρα πλούσιες παραδοσιακές δραστηριότητες, Μουσικοχορευτικές, έκθεση και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων καθώς και εδεσμάτων, ενώ η δράση αυτή αγκαλιάστηκε από ξένους και ντόπιους επισκέπτες με κολακευτικά σχόλια.

Δυστυχώς παρατήρησε δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας το 2020 και 2021 όπως και αυτές που αναφέρθηκε στη συνέχεια.

Είπε ακόμη πως το 3ήμερο του 2022 θα είναι αφιερωμένο στα στοιχεία τις Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

– Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός Λαογραφίας

Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνουμε συνέχισε ο κ. Παπανικολάου τον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας (σχολική χρονιά 2021-2022) στον οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία της Παροικίας του Λονδίνου .Το 2019 συμμετείχαν και παιδιά από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Από το 2021 στηρίζει οικονομικά το διαγωνισμό και το Πετρίδειον Ίδρυμα.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζετε από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου μας.

– Φεστιβάλ Πασχαλινών Παραδοσιακών Παιχνιδιών

Το 2018 διοργανώσαν ακόμη φεστιβάλ Πασχαλινών Παιχνιδιών στη Μηλιού στο οποίο συμμετείχαν και αρκετές Κοινότητες από τις οποίες συλλέξαν, όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου , πληροφορίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αίτηση τους το 2017 για εγγραφή των στον Εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 2019 διοργανώσαν το 1ο το Παμπάφιο Φεστιβάλ Πασχαλινών Παραδοσιακών Παιχνιδιών στο οποίο συμμετέχουν αρκετές Κοινότητες και Συλλόγοι της επαρχίας μας. Η κύρια δράση πραγματοποιήθηκε στον Πωμό.

Λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 και 2021.

Ακόμη ανακοίνωσε πως προετοιμάζονται για το 2ο Φεστιβάλ το 2022 κατά το οποίο θα προσκληθούν και αντιπροσωπείες από Ευρωπαικές χώρες που συνεργάζονται με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων.

Έθιμα 12ημέρου

Για δύο χρονιές 2018 και 2019 ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα” αναβιώνει  τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Πλατεία Κένεντυ στην Πάφο.

Στις 18 Δεκ. 2021 προγραμματίζαν και πάλι τη διεξαγωγή στο Χάνι. Η πρόταση τους  στάληκε στο Δημαρχείο το οποίο ενέκρινε τη διεξαγωγή και στήριξη πλην όμως δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των νέων μέτρων.

– Παραδοσιακές Κυπριακές Φωνές

Τον Αύγουστο του 2021 πραγματοποιήσαν περιοδεία σε 4 χωριά, (Κ. Πύργο Τυλληρίας, Νέο Χωρίο, Μηλιού και Λετύμπου) και στην Πάφο (Χάνι του Ιμπραήμ) κατά την οποία παρουσιάσαν με τις Κυπριακές Παραδοσιακές φωνές, τσιαττιστά του Παλιωμάτου και παραδοσιακούς χορούς

– Διαγωνισμός Τσιατιστών

Για 1η χρονιά το 2022 προγραμματίσαν  τη διεξαγωγή διαγωνισμού τσιατιστών στις 24 Φεβ. 2022 στην Πάφο ( Τσικνοπέπτη).

– Διάφορες άλλες δράσεις εξίσου πολύ σημαντικές

Έγινε έρευνα και καταγραφή στοιχείων τα οποία με εισήγηση του Ομίλου καταγράφηκαν στον Εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως: έθιμα του γάμου,το 2016, Πασχαλινά Παιχνίδια το 2017 και  Έθιμα του Πάσχα από Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Ανάσταση το 2018

Ευρωπαικός Οργανισμός

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου στις 24 Δεκ. 2019 εγγραφήκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EEJeST που ασχολείτε με τη διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων στον οποίο συμμετέχουν 72 χώρες και πέραν των 142 Οργανισμών και συλλόγων.Τον Αύγουστο του 2021 έγινε δημοσίευση της επιστημονικής καταγραφής των Παιχνιδιών σε περιοδικό Παγκόσμιας Κυκλοφορίας (Frontiers Media SA) η οποία συντάχθηκε από ομάδα του τμήματος Ψηχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης

Συμμετείχαν, όπως είπε,  με Βίντεο Κλιπ στην Παγκόσμια μέρα μητρικής γλώσσας που διοργάνωσε το Παροικιακό Σχολείο Bermigham στις 26 Φεβ. 2021

Συμμετείχαν ακόμη  για 4 χρονιές (2018, 2019, 2020 και 2021) στο Φεστιβάλ TOCATI στην Βερόνα της Ιταλίας το οποίο ασχολείται με τα παραδοσιακά παιχνίδια – αθλήματα. Το 2020 λόγω πανδημίας συμμετείχαμε Διαδικτυακά

Ταξίδια” 

Ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα” πραγματοποίησε τα εξής ταξίδια :Burgas 18-22 Αυγ 2014, Ισπανία Σαν Σεμπαστιάν Ιούλιο 2016, Βόλο Μάιο 2017, Πράγα 7-14 Ιουνίου 2018, – Βερόνα Σεπτέμβριο 2018, Βερόνα 13-16 Σεπ –2019, Bermigham 31 Ιαν – 3 Φεβ. 2020, Βερόνα 17-19 Σεπ. 2021.

Ακόμη συνολικά στα 10 χρόνια λειτουργίας τους , προσθέτει ο κ. Παπανικολάου, συμμετείχαν 128 δράσεις, 2012 – 8, 2013- 4 δράσεις, 2014 – 9, 2015 – 7, 2016 – 15, 2017- 20 δράσεις, 2018 – 24δράσεις, 2019 – 23 δράσεις και 2020 3 δράσεις (2 διαδικτυακές ). Ακόμη το 2021 15 (4 διαδικτυακές) είναι σε εξέλιξη άλλες 2, μια αφορά την δημοσίευση επιστημονικής μελέτης σε διεθνούς φήμης περιοδικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. 

Σε σχέση με τις συνεργασίες τις οποίες αναπτύξαν  με διάφορους φορείς και οργανισμούς σημείωσε πως αυτές είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι  Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το  Υφυπουργείο Τουρισμού, την  Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ, το  Πάφος 2017 ήταν μια πολύ καλή συνεργασία (2016-2017), τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αφροδίτη Πάφος, το  Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον Δήμο Πάφου, το Δίκτυο της Βερόνας  (NETWORK OF VERONA),  AEJeST (EuropeanOrganisation on Traditional Sports and Games), τη Πασυδύ,  αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, τον Οργανισμό Νεολαίας, Συνδέσμους και Ομίλους Κύπρου και Εξωτερικού, την Παροικία του Birmingham, το Κατεχόμενο σχολείο Ριζοκαρπάσου, την Τράπεζα Κύπρου, το  Πετρίδειον Ίδρυμα. Επίσης το Γραφείο Προσκυνηματικών περιηγήσεων στο οποίο συμμετέχουν η Επισκοπή Μεσαορίας η ΥΚΑΝ και το γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ. Επιπρόσθετα με  αρκετές εταιρείες της Πάφου που στηρίζουν τις προσπάθειες τους, το  ΡΙΚ, τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και την εφημερίδα Αδέσμευτος.

Επεσήμανε ακόμη πως όλες οι εκδηλώσεις περιέχουν τα στοιχεία της παράδοσης και των Εθίμων του τόπου μας και έχουν μοναδικό στόχο και σκοπό την διάδοση και διατήρηση ζωντανής της παράδοσης σε μια περίοδο μάλιστα που κινδυνεύουν τα πάντα λόγω παγκοσμιοποίησης.

Η στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ομίλου ήταν ανύπαρκτη εκτίμησε, σημειώνοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια λόγω και τις μεγάλης τους  προσπάθειας και θεσμοθέτησης αρκετών παραδοσιακών δράσεων άρχισε να φαίνετε και η στήριξη των.

Βασική μας στήριξη από την αρχή συνέχισε, “ ήταν ο Δήμος Πάφου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Στήριξη έχουμε και από τις παραπάνω συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει”. Kαταληκτικά ο κ. Παπανικολάου σημείωσε, πως οφείλουμε  ναφροντίζουμε και να προβάλλουμε την Ιστορία και τη παράδοση μας γιατί λαοί που την ξεχνούν είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό, κατέληξε.

Σημείωση : Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή βράβευσης των διακριθέντων μαθητών/τριών του 4ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2021 στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ