Περισσότεροι από 2.500 Ισραηλινοί έχουν βρει καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο όπου βρίσκουν τη συμπαράσταση της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχιραβίνος του νησιού, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για περισσότερους χώρους φιλοξενίας.
Λιγότερο από 40 λεπτά με το αεροπλάνο από το Ισραήλ, η πόλη της Λάρνακας υποδέχεται Ισραηλίτες από το Σάββατο, όταν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς πέρασαν τον φράχτη που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας και πραγματοποίησαν πρωτοφανή, αιματηρή εισβολή στο νότιο Ισραήλ
Από το βράδυ της Τετάρτης δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στη Λάρνακα
Η Λάρνακα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός για Ισραηλινούς που ζουν στο εξωτερικό και προσπαθούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένων έφεδρων στρατιωτών.
Η πόλη υποδέχεται επίσης Ισραηλινούς που έχασαν τα σπίτια τους στις επιθέσεις, δήλωσε στο Reuters ο αρχιραβίνος Αριέ Ζέεβ Ράσκιν.
«Όλοι άνοιξαν τις πόρτες τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών, πολλών Κυπρίων».
Συνεχείς αφίξεις
Περίπου 2.500 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους τρομαγμένα παιδιά, βρίσκονταν την Πέμπτη στη Λάρνακα, είπε ο Ράσκιν, ο οποίος ζει στην Κύπρο εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Η βαρβαρότητα των μαχητών της Χαμάς «είναι κάτι που ξεπερνά τη λογική […] Μας πηγαίνει πίσω στο Άουσβιτς, το Ολοκαύτωμα, εικόνες που ελπίζαμε να μην ξαναδούμε».
«Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι μας επισκέφτηκαν φέτος [στην Κύπρο]. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι μέρος στο οποίο είμαστε ευπρόσδεκτοι» πρόσθεσε ο ραβίνος.
Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για δύο διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Λάρνακα με Άραβες που πανηγύριζαν για τα πρόσφατα γεγονότα.
Οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν χώρους διαμονής για τους Ισραηλινούς, είπε ο ραβίνος, όμως από το βράδυ της Τετάρτης δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στη Λάρνακα.
«Αναζητούμε επειγόντως περισσότερους χώρους διαμονής από οποιονδήποτε μπορεί να προσφέρει ένα υπνοδωμάτιο […] Δεν έχουμε πού να τους βάλουμε να κοιμηθούν» είπε.
«Μόλις τώρα μιλούσα στο τηλέφωνο και έμαθα ότι ακόμα 150 άτομα βρίσκονται καθ’ οδόν, χωρίς κανένα σχέδιο για το πού θα μείνουν, τι θα τρώνε και για πόσο καιρό. Τίποτα».
Η ισραηλινή κοινότητα της Κύπρου αναζητά πάντως χώρους φιλοξενίας και σε άλλες πόλεις της Κύπρου.
«Ως κοινότητα πρέπει να έχουμε ανοιχτή αγκαλιά, να τους αγκαλιάσουμε όλους και να τους υποδεχτούμε με ασφάλεια».
Πηγή; In.gr