20.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Κύπρος/Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Τι επιτρέπεται να κάνουμε και σε ποιους χώρους

Λίγες μέρες μας έχουν απομείνει για την εκπνοή του χρόνου. Και φέτος οι γιορτές θα διεξαχθούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω των περιορισμών που μας επιβάλλει η πανδημία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, απαγορεύεται η διεξαγωγή σχολικών εορταστικών εκδηλώσεων και από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, την αναστολή όλων των χριστουγεννιάτικων ή άλλων εκδηλώσεων εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων.

Οι δραστηριότητες που δεν χρειάζονται έγκριση

Η ταχύτητα σκοτώνει

Διευκρινίζεται ότι οι συγκεντρώσεις σε χώρους εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων δεν χρειάζονται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, εφόσον τηρούνται οι διατάξεις των κανονισμών 9, 31, 32 του ισχύοντος Διατάγματος και τα σχετικά πρωτόκολλα.

Παρομοίως, δεν απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για εκδηλώσεις που διεξάγονται σε αδειοδοτημένα θέατρα, αμφιθέατρα, αίθουσες προβολών και άλλους χώρους οι οποίοι με βάση τα εν ισχύι περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματα επιτρέπεται να λειτουργούν και για τους οποίους έχει ετοιμασθεί ή εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες για λειτουργία με μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Νοείται, ότι αυτό είναι υπό την προϋπόθεση ότι στους χώρους αυτούς δεν θα γίνονται οποιεσδήποτε δραστηριότητες οι οποίες δεν επιτρέπονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και που δεν σχετίζονται με την κανονική καθημερινή λειτουργία του χώρου και που εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο εξάπλωσης της COVID-19 (π.χ. θεατές να ανεβαίνουν στη σκηνή κατά τη διάρκεια παράστασης σε θέατρο, θεατές να καλούνται να τραγουδήσουν ή να χορέψουν μαζί με τους επί της σκηνής καλλιτέχνες, θεατές να αφήνουν τη θέση τους για να είναι πιο κοντά στη σκηνή της παράστασης, κ.ο.κ.).

Οι εξαιρέσεις

Το Υπουργείο τονίζει ωστόσο ότι οποιεσδήποτε εορταστικές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την κανονική καθημερινή λειτουργία του εστιατορίου/καφετέριας/ξενοδοχείου και εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο εξάπλωσης της COVID-19, όπως karaoke, χορός, τόμπολα, διασκέδαση παιδιών με Άη Βασίλη, θεωρούνται εκδηλώσεις, για τις οποίες το Υπουργείο Υγείας δεν δίδει σε καμία περίπτωση έγκριση, με σκοπό την αναχαίτιση της ανοδικής τάσης των θετικών κρουσμάτων COVID-19 και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Εκδηλώσεις που θα χρησιμοποιηθούν μόνο εξωτερικοί χώροι

Οι ευρισκόμενοι ανά πάσα στιγμή εντός του χώρου της εκδήλωσης, δεν θα υπερβαίνουν στον αριθμό τα 350 άτομα, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι επισκέπτες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, έμποροι, καλλιτέχνες και προσωπικό, νοουμένου ότι αυτοί δεν κινούνται στους ίδιους χώρους με τους επισκέπτες και περιορίζονται σε συγκεκριμένους χώρους χωρίς πρόσβαση στο κοινό, όπως πίσω από πάγκο πώλησης αγαθών, κ.τ.λ.

Ο μέγιστος αριθμός των επισκεπτών μπορεί να αυξηθεί στα 500 τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης που καθορίζονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην περίπτωση όπου όλα τα πρόσωπα επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια COVID-19, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, τηρουμένων των προβλεπόμενων στην υποπαράγραφο (β) (ii) του κανονισμού 9 του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 43) του 2021, ως αυτή εκάστοτε τροποποιείται.

Την γενική ευθύνη για συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Διατάγματος και των Κατευθυντήριων Οδηγιών, φέρει ο διοργανωτής. Συστήνεται όπως ο διοργανωτής ορίζει προσωπικό στις εκδηλώσεις προκειμένου να διασφαλίζονται όλα τα προβλεπόμενα από το παρών έγγραφο πρωτόκολλο. Το προσωπικό αυτό θα παρακολουθεί διακριτικά τους επισκέπτες και σε τυχόν παράβαση κανόνων αποστασιοποίησης και υγιεινής, με ευγένεια να παρεμβαίνουν και να υπενθυμίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες της Κυβερνήσεως και τα περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματα, και την αναγκαιότητα της τήρησής τους, ή όπου είναι αναγκαίο να προβαίνουν σε πιο δραστικά μέτρα.

Τι γίνεται με τα σπίτια

Με βάση το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπεται η συνολική παρουσία μέχρι 20 προσώπων σε οικία, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων και περιλαμβανομένων των μόνιμα σε αυτή διαμενόντων προσώπων: Νοείται ότι, εξαιρούνται του περιορισμού των 20 προσώπων εκδηλώσεις, που επιτρέπονται υπό τους όρους του Κανονισμού 9 και τηρουμένου του Κανονισμού 82.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ