20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Κωστρίκης: Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα-Η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει 82%

Θα πρέπει να φτάσουμε στο 82% της εμβολιαστικής κάλυψης ανέφερε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας για τα νέα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για να φτάσουμε σε καλύτερα δεδομένα.

«Θα χρειαστούμε μέτρα για να σταματήσουμε αυτή την επιδείνωση και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο 82% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Όσο αυξάνεται ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού τόσο πρέπει να αυξάνεται και το ποσοστό των εμβολιασμένων για να σταματήσει η επιδημία», ανέφερε ο δρ Κωστρίκης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξήγησε ότι από το στέλεχος Α ως το στέλεχος Δ υπάρχει μια αύξηση 7% στη μεταδοτικότητα άρα από το 75% της εμβολιαστικής κάλυψης θα πρέπει τώρα να φτάσει στο 82%.

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως όσο εμφανίζονται πιο μεταδοτικά στελέχη τόσο αυξάνεται και το περιθώριο για εμβολιαστική κάλυψη.

Μετέπειτα, εξέφρασε την άποψη του ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σήμερα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πως πλέον η νέα φιλοσοφική ροή των πραγμάτων δεν είναι ένα πιθανό lockdown αλλά να υπάρχει ένας διαχωρισμός μέτρων μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων που βασικά είναι το SafePass.

«Δίνει ουσιαστικά στα άτομα που εμβολιάστηκαν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν αλλά τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κάθε 72 ώρες.  Δεν το θεωρώ τιμωρητικό μέτρο, θα το θεωρούσα αν υπήρχε διαχωρισμός και αν δεν επιτρεπόταν στους μη εμβολιασμένους να πηγαίνουν σε ορισμένα μέρη» είπε ο δρ Κωστρίκης.

Τόνισε ότι το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που υπάρχει στην κοινωνία είναι ικανό να διατηρήσει την συνέχισή της επιδημίας.

Για το ενδεχόμενο ένα εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί είπε  πως «ένα άτομο που είναι εμβολιασμένο είναι μεν επιρρεπής στο να μολυνθεί από τον ιό αλλά σε πολύ λιγότερη συχνότητα».

Αναφερόμενος στα εμβόλια διευκρίνισε ότι τα εμβόλια mRNA φαίνεται να προστατεύουν περισσότερο ιδίως από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη του ότι ένας εμβολιασμένος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα θα ήταν καλό να κάνει τεστ.

Κλείνοντας είπε ότι αυτοί που έχουν τη λοίμωξη  στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή, είναι νεαροί σε ηλικία και γι’ αυτό δεν υπάρχουν τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Σε κάποια φάση θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμη και από τους νεαρούς και θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με την έλλειψη κρεβατιών» ανέφερε ο δρ Κωστρίκης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ