Το PafosPress δημοσιεύει σήμερα μια ενυπόγραφη ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Κωστάκης Σιελουβάρης από την Πάφο και αφορά το παράπονό του για χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν, από τον προσωπικό γιατρό του γιου του Λούκα, Δρ Παναγιώτη Παπάκυριακου αμέσως μετά τον πρόσφατο θάνατο του, το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2023.
Η ιστοσελίδα μας ως Μέσο Ενημέρωσης δίνει δίχως ενδοιασμούς, περιορισμούς ή φίμωση τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του ονομαστικά και ενυπόγραφα να το πράξει. Την ίδια στιγμή επειδή στην επιστολή που πιο κάτω αυτούσια δημοσιεύουμε ενδέχεται να περιέχονται αναφορές που μπορεί εν τέλει να θίξουν ή να βλάψουν ή να θεωρηθούν προσβλητικές κρίνουμε αυτονόητο ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιο άτομο, στο όνομα του οποίου γίνεται αναφορά, να παραθέσει τα γεγονότα από τη δική του πλευρά, πράγμα που και πράξαμε.
Διευκρινίζουμε ότι ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τα γραφόμενα και τα λεχθέντα, ένθεν και ένθεν και ξεκαθαρίζουμε πως επί της παρούσης λειτουργούμε αποκλειστικά ως Μέσο Ενημέρωσης που απλώς δημοσιεύει μια ενυπόγραφη δήλωση και μια απάντησή.
Ακολουθεί αυτούσια η ανοικτή επιστολή του κ. Κωστάκη Σιελουβάρη
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, κηδεύσαμε τον αγαπημένο μας Λούκα Σιελουβάρη. Τον πρωτότοκο γιο μου που σε ηλικία μόλις 48 ετών, ‘έφυγε’ για το μεγάλο ταξίδι. Η απέραντη θλίψη και οδύνη που καρφώθηκαν σαν μαχαιριά στο στήθος όλων όσοι τον αγάπησαν, είναι απλά απερίγραπτη. Κανένας λόγος και κανένας χρόνος δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να γιατρέψει, ούτε να επουλώσει, ούτε να απαλύνει το συντριπτικό κάταγμα που δέχθηκε η ψυχή και η καρδιά μου. Μόνη μου παρηγοριά είναι η βεβαιότητα που νιώθω, ότι το ταξίδι του Λούκα με προορισμό τη γειτονιά των αγγέλων, θα έχει αίσιο τέλος.
Όταν βρεθεί μπροστά στον Θεό για να αξιολογηθεί ο επίγειος βίος και πολιτεία του, είμαι σίγουρος ότι ο Τριαδικός Ύψιστος θα τον κατατάξει κάπου που να νιώθει και να βιώνει την ατελεύτητη χαρά και γαλήνη της αιώνιας ζωής. Δεν πρόκειται ούτε να αξιολογήσω, ούτε να επαινέσω, ούτε και να αγιοποιήσω τον αγαπημένο μου γιο. Η σύντομη διαδρομή του στον μάταιο τούτο κόσμο, άφησε αρκετά δείγματα γραφής για να μπορεί να μετρηθεί και να κριθεί από όλους όσοι τον γνώρισαν. Ο διακαής πόθος του και ο βαθύς καημός του, ήταν να αποχωρήσει όρθιος και στιβαρός. Η απαίτησή του, ήταν να μην κλάψει κανένας, διότι όπως ο ίδιος έλεγε χαμογελώντας «έζησα πέντε ζωές», τόσο γεμάτος και ευλογημένος ένιωθε. «Αν ποτέ κάποιος θελήσει να με βρει, να ψάξει μες στην πνοή των αγαπημένων μου και μες στις λίμνες των ματιών τους», συνήθιζε να λέει.
Νιώθω την τρομακτική ανάγκη, προσωπικά και εκ μέρους της οικογένειας μου, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι τίμησαν τη μνήμη του Λούκα, τόσο αυτούς που παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμο ακολουθία όσο και αυτούς που για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν και συλλυπήθηκαν τους τεθλιμμένους με άλλους τρόπους. Θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές που περπάτησαν δίπλα στον Λούκα σε αυτή την ανυπόφορη και απαίσια τρίμηνη διαδρομή μέχρι τη μοιραία βραδιά της 20ης Φεβρουαρίου.
Η όλη στάση και συμπεριφορά τους -σε ανθρώπινο και επιστημονικό επίπεδο- ήταν απλά συγκινητική. Δυστυχώς για όλους μας, η Θεία προοπτική του αγαπημένου μου γιου είχε άλλα σχέδια.
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνα Γιαννάκη μέχρι τον τελευταίο φίλο ή γνωστό του αποβιώσαντα, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και απέραντη ικανοποίηση για τον γλυκύτατο τρόπο που συμπαραστάθηκαν τόσο στον Λούκα όσο και στην οικογένειά μου. Όλοι ανεξαιρέτως, είτε με την ιδιότητά τους, είτε με την άδολη προθυμία τους, δήλωσαν το παρόν τους συμμεριζόμενοι την τραγικότητα των στιγμών.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ -και το καταθέτω με πόνο ψυχής- βρέθηκε κάποιος που με την στάση και τη συμπεριφορά του φρόντισε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη μαύρη ησυχία του θανάτου. Φρόντισε να ενισχύσει το σπαρακτικό κλάμα και τον αβάσταχτο καημό που νιώθει ένας γονιός την ώρα που το παιδί του εγκαταλείπει τον κόσμο και τα όνειρά του.
Πρόκειται για τον κ. Παπακυριακού που -δυστυχώς- ήταν ο προσωπικός γιατρός του Λούκα μου.
Την 20η Φεβρουαρίου, ο γιος μου άφησε την τελευταία του πνοή στις 21:43, περιτριγυρισμένος από 30 περίπου άτομα, φίλους, συγγενείς, αδελφούς και γονείς. Γύρω στις 22:40 ο κ. Παπακυριακού κλήθηκε από παρόντα άτομο να πιστοποιήσει τον θάνατο, έτσι ώστε να παραληφθεί η σορός από το Γραφείο Κηδειών που είχε αναλάβει τη διαδικασία της ταφής. Ο συγκεκριμένος κύριος όχι μόνο αρνήθηκε αλλά θεώρησε ως απαράδεκτο να τον ενοχλούν τέτοια ώρα. Εκστόμισε μάλιστα το απαράδεκτο (υπάρχουν μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν) «ΕΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΤΕ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ;» Με λίγα λόγια έκλεισε το τηλέφωνο και αρνήθηκε ωρυόμενος να παρευρεθεί. Εμβρόντητοι οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε λυγμούς και αναφιλητά ψιθυρίζοντας «Ήμαρτον» και κάνοντας επανειλημμένα τον σταυρό τους ζητώντας συγχώρεση. Την πιστοποίηση θανάτου έκανε τελικά η Δρ Θέλμα Σιαηλή, την οποία και ευχαριστώ δημόσια.
Αμετανόητος ο κ. Παπακυριακού δε δίστασε τις επόμενες μέρες να αραδιάσει ένα σωρό ψέματα, αρλούμπες και ασυναρτησίες διαψεύδοντας δεκάδες μάρτυρες. Η αήθης και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του ορκισμένου στον Ιπποκράτη θεραπευτή, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο και τη συνείδησή του. Είμαι -αδιαπραγμάτευτα- σίγουρος, ότι τις ίδιες δικαιολογίες θα προβάλει εκ νέου αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.
Είμαι ο Κωστάκης Σιελουβάρης και θα ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου με τον ανίκητο θρήνο της απώλειας. Είσαι ο Παπακυριακού και θα πορευτείς με τα θλιβερά επιτεύγματά σου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι δε σε βαραίνουν ποινικές ευθύνες. Αυτό όμως δε σε απαλλάσσει, από την ηθική διάσταση της ασύλληπτης, από τον ανθρώπινο νου, συμπεριφοράς σου. Ακόμη και «Ο Δράκος του παραμυθιού» σέβεται την ιερή στιγμή του θανάτου. Αναγνωρίζει ότι η ανείπωτη τραγωδία του αποχωρισμού, διέπεται από άγραφους νόμους. Την ώρα που έσβηνε ένας περήφανος θαλασσαιμικός, εσύ επέλεξες τον εύκολο δρόμο της πνευματικής αποσύνθεσης. Ένα είναι σίγουρο, το φως θα αστράψει στα μάτια όλων μας. Και αν τύχει και νιώθεις θιγμένος και όχι όπως θα έπρεπε θλιμμένος και ένοχος, καλό θα ήταν να κινηθείς νομικά εναντίον μου. Πού ξέρεις; Μπορεί σε αυτή τη ζωή να δικαιωθείς…
Εκ μέρους της οικογένειας,
Κωστάκης Σιελουβάρης
ΥΓ: Καλό Παράδεισο Λούκα μας
Το PafosPress στα πλαίσια του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας επικοινώνησε με τον Δρ Παναγιώτη Παπάκυριακού ενώπιον του οποίου έθεσε το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σιελουβάρη ζητώντας του να τοποθετηθεί επί των όσων του καταλογίζονται και κυρίως να παρουσιάσει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.
Ο Δρ Παναγιώτης Παπακυριακού ανέφερε τα εξής:
Τα γεγονότα έχουν ώς εξής. Με κάλεσαν η ώρα 11 παρά πέντε το βράδυ, δεν θυμάμαι την ημερομηνία, εγώ κοιμόμουνα. Απαντώ πάντα το τηλέφωνό μου, είναι πάντα ανοικτό και τηρώ πάντα τη δεοντολογία και είμαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσω τον οποιοδήποτε ασθενή έχει την ανάγκη μου, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο.
Με πήρε τηλέφωνο κάποιος κύριος Κωνσταντινίδης, αν θυμάμαι καλά, μου είπε το όνομά του και έχω και το κινητό του τηλέφωνο στις κλήσεις του τηλεφώνου μου και μου είπε ότι πέθανε ένας ασθενής μου, ο κ. Σιελουβάρης και ότι θέλουν να τους εκδώσω πιστοποιητικό θανάτου.
Εγώ στενοχωρήθηκα βέβαια για την απώλεια του ασθενούς μου και τους είπα ότι 12 η ώρα τα μεσάνυκτα ποτέ δεν εκδίδουν οι γιατροί πιστοποιητικά θανάτου, μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα αλλά η πιστοποίηση του θανάτου πρέπει να γίνει στο Νοσοκομείο έτσι είθισται να γίνει, ποτέ δεν γίνεται από τον γιατρό στο σπίτι των θανόντων η πιστοποίηση του θανάτου και το πιστοποιητικό θανάτου καλό είναι να εκδοθεί από τους γιατρούς οι οποίοι περιέθαλπταν τον ασθενή τις προηγούμενες ημέρες γιατί εγώ δεν τον έχω δει ποτέ τον ασθενή, με τα πολλά προβλήματα υγείας που είχε, απλά ενημερωτικά κάποια τηλεφωνήματα και κάποια παραπεμπτικά που ζητούσαν να τους εξυπηρετήσω είχα γνώση περίπου για τα προβλήματά του αλλά θεώρησα σωστό ότι δεν ήμουν σε θέση να εκδώσω πιστοποιητικό για έναν ασθενή που δεν ήξερα καν από τι πέθανε. Έπρεπε να εκδοθεί από τους γιατρούς που τον νοσήλευαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες και οι γιατροί αυτοί, απ’ ότι είχα πληροφορηθεί, ήταν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Πάφου, αυτό τους είπα.
Αυτή η συζήτηση διαμείφθηκε μεταξύ εμού και του κυρίου Κωνσταντινίδη που μου είπε ότι ήταν από γραφείο τελετών. Δεν μίλησα με κανένα συγγενή, ούτε με τον πατέρα, ούτε με τα αδέλφια ούτε με κανέναν από τους συγγενείς του, αυτή είναι η όλη ιστορία.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, προσωπικά δεν μίλησα με κανένα συγγενή του Λούκα, μίλησα μόνο με τον κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος μου είπε είναι από το γραφείο τελετών.