23.9 C
Paphos
Monday, May 13, 2024

«Κληρονομιά» που ΔΙΧΑΖΕΙ! [της Αφροδίτης Παρασκευά]

Με αφορμή τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του ταμείου συντάξεως δικηγόρων, θα ήθελα να απευθυνθώ δημόσια και να παραθέσω ερωτήματα, που θεωρώ, κλονίζουν όλους τους νέους επαγγελματίες δικηγόρους σήμερα, λόγω των τρεχόντων δεδομένων και γεγονότων.

Αρκετοί ήταν οι δικηγόροι που κατέθεσαν τις προτάσεις και τα ερωτήματα τους ενώπιον των παρευρισκόμενων.

Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν και απόψεις οι οποίες όχι μόνον θίγουν και προσβάλλουν εμάς τους νέους, αλλά δίδουν μια εικόνα, αν θέλετε, δικτατορίας αφού παλαιότεροι στο επάγγελμα δικηγόροι, που επ’ ουδενί και κατ’ ουδένα τρόπο δεν επιθυμούν ή επικροτούν τη διάλυση του ΤΣΔ, θεωρούν ότι δεν είμαστε ίσοι – νεαροί και παλαιότεροι δικηγόροι – αφ’ ης στιγμής δεν έχουμε καταβάλει και/ή προσφέρει το ίδιο χρηματικό ποσό στο Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων με βάση τα έτη (προσφοράς μας) στο επάγγελμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Άλλοι δε, μας «δακτυλοδείχνουν» και δε δίστασαν ακόμη να μας στήσουν στη γωνία αποκαλώντας μας εγωκεντρικούς και εαυτούληδες, αφού κατά τους ιδίους δεν σκεφτόμαστε τους συνάδελφους που τώρα και/ή λίαν συντόμως θα συνταξιοδοτηθούν (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δικηγόροι που πιθανόν να μας βοήθησαν να μπούμε στο επάγγελμα) και ότι το ΤΣΔ πρόκειται για κληρονομιά που λάβαμε από τους παλαιότερους στο επάγγελμα τους οποίους διακατείχε το πνεύμα της αλληλεγγύης, κάτι που εμείς προφανώς στερούμαστε.

Έχουμε όλοι μας, ανεξαιρέτως, κληθεί να ψηφίσουμε μια εκ των τριών επιλογών που μας προτάθηκαν, ήτοι: –

1. Διατήρηση του Ταμείου Συντάξεως με σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων των μελών του μεταξύ 2.000 – 2.800 ευρώ.

2. Μετάβαση σε υποχρεωτικό Ταμείο Προνοίας με απόδοση ωφελημάτων αναλόγως των εισφορών.

3. Διάλυση του Ταμείου με διατήρηση των υποχρεώσεων έναντι συνταξιούχων και σταδιακή επιστροφή αναλογίας περιουσιακών στοιχείων.

Από αυτά που ειπώθηκαν και που συζητούνται, οι παλαιότεροι δικηγόροι, επιθυμούν τη πρώτη επιλογή ενώ οι νεότεροι την τρίτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλογιστή, για να είναι βιώσιμο το ΤΣΔ, θα πρέπει οι δικηγόροι να καταβάλλουν στο ΤΣΔ το ποσό των €2,400.00 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι το ως άνω κριτήριο, αποτελεί προϋπόθεση ανανέωσης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος μας. Δεν είναι επιλογή μας. Εάν ένας δικηγόρος επιθυμεί να ανανεώσει την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του, θα πρέπει να εξοφλήσει την εισφορά του στο ΤΣΔ ειδάλλως, δε δύναται να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Και τολμώ να ρωτήσω. Πάτε καλά; Σε ποιο σύμπαν ζείτε;

€2,400.00 ετησίως, αναλογεί σε €200 μηνιαίως σε ένα επάγγελμα που νεαροί δικηγόροι αμείβονται €750.00 και €800.00 μηνιαίως.

Εάν δηλαδή ένας νεαρός δικηγόρος, που προσπαθεί να ξεκινήσει την καριέρα του με τον μισθό των €800.00 τον μήνα, έχει να καταβάλει ενοίκιο που – πλέον δε βρίσκεις λογικές τιμές σε κάτι τέτοιο (€500.00 στη καλύτερη δυνατή πιθανότητα) και €200.00 ΤΣΔ περισσεύουν €100.00.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Είναι μαθηματικά αδύνατο να ζήσει κάποιος με τέτοιες συνθήκες.

Ουσιαστικά, οι παλαιότεροι δικηγόροι (που έχουν άπλετο το πνεύμα αλληλεγγύης), ζητούν από τους νεαρούς δικηγόρους να ζήσουμε με €100.00 για να συνταξιοδοτηθούν οι παλαιότεροι ή να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορούν να ζήσουν, εκτός και εάν προτιμούν να ξεκινήσουμε όλοι να κλέβουμε για να έχουν δουλειά στα ποινικά.

Δεν μας δίδεται η δυνατότητα να διαλέξουμε εάν θέλουμε να είμαστε μέλη στο σύστημα συνταξιοδότησης που άλλοι δημιούργησαν και να καταβάλουμε τα εξωφρενικά ποσά που προτάθηκαν ή εάν προτιμούμε να ασφαλιστούμε για παράδειγμα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Εάν θέλει κάποιος να είναι δικηγόρος και δεν αποτελεί μέρος της «ιεραρχίας», θα πρέπει να ζει με ψίχουλα η όπως λέμε και στη κυπριακή «να ψουμοζιεί».

Το πνεύμα της αλληλεγγύης σας δε μας αφήνει άλλη επιλογή, στην παρούσα φάση, από το να αποσυρθούμε από το επάγγελμα που επιλέξαμε να ασκήσουμε και εδώ ίσως να προκύπτουν και παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων μας (ακουστά θα τα έχετε) ή να ψηφίσουμε την τρίτη επιλογή, διάλυσης αυτής της παροδίας.

Αυτά από μια «θρασύτατη, συμφεροντολόγα» νεαρή δικηγόρο – και δεν είμαι η μόνη στο είδος μου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ