Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος μίλησε για τη διαφωνία στους κόλπους του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό θέμα έφερε στην επιφάνεια το SigmaLive την περασμένη Κυριακή.
Αρχικά ανέφερε ότι ετοίμασε μια έρευνα για όσα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την εφαρμογή και νομιμότητα των μέτρων. «Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η νομιμότητα και η συνταγματικότητα των μέτρων, ελέγχεται από τα δικαστήρια». Εξαίρεση αποτελεί η Τσεχία επειδή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα μέτρα.
«Όταν μιλάμε για αντισυνταγματικότητα των μέτρων, δεν το κάνουμε για σκοπούς αντιπολιτευτικούς, αλλά για να βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα είναι νόμιμα και για να μην ξεφύγουμε από τα επιτρεπτά όρια». Συμπλήρωσε ότι η πανδημία είναι μια μακρά περιπέτεια και «είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες αν αυτά που επιβάλλονται είναι νόμιμα».
Επεσήμανε ότι ο ίδιος ενήργησε σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Τόνισε ότι συντάχθηκε μια έκθεση από τον Αχιλλέα Δημητριάδη στην οποία γίνεται έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας, για να αναθεωρήσει την απόφαση του για την υποχρεωτική παρουσίαση rapid τεστ ή PCR τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η έκθεση ζητούσε επανεξέταση των διαταγμάτων και τροποποιήσεις στον εκκλησιασμό».
Διευκρίνισε ότι με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση συντάχθηκε και το σημείωμά του για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων.
Απαντώντας στις επικρίσεις ανέφερε ότι οι απόψεις του είναι τεκμηριωμένες και βασίζονται στα επιστημονικά ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου, αλλά και σε μελέτες του. «Είμαι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έχω άποψη». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο ίδιος εκφράζει την άποψη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου διέρρευσαν απόρρητη επικοινωνία μεταξύ μελών κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος. «Εγώ θα συνεχίσω να λέω τις απόψεις μου ευθαρσώς και να τις παρουσιάζω. Δεν μπορώ να ζητώ coronapass για να πηγαίνω ως δικηγόρος στο γραφείο μου. Είναι η κατάλυση της ελευθερίας του λειτουργού της δικαιοσύνης».
Εξήγησε ότι σε άλλες χώρες κρίθηκαν κάποια μέτρα αντισυνταγματικά, ενώ στην Κύπρο καθυστερούν. «Όλα θα κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Τέλος ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις που εκδίδουν είναι για να βοηθήσουν αυτούς που εκδίδουν τα διατάγματα. «Δεν έχω καμία ανησυχία για τη συνοχή του Δικηγορικού Συλλόγου. Οι διαφωνίες είναι καθημερινό φαινόμενο».