17.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Κλαίρη Κισσονέργη: Η ψυχή της Φιλοπτώχου Αδερφότης στην Πάφο

Λίγα χρόνια μετά την έναρξη της αγγλικής κατοχής της Κύπρου (1878) άρχισαν να ιδρύονται από γυναίκες διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, με την ενθάρρυνση και της Εκκλησίας, κυρίως με σκοπό την παροχή οικονομικής και άλλης βοήθειας σε δυσπραγούντες.  Έτσι, το 1883 ιδρύθηκε η πρώτη Φιλόπτωχος Αδελφότης στη Λευκωσία. Κατά τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα δημιουργήθηκαν οι Φιλόπτωχοι Αδελφότητες «Αλεξάνδρα» (στη μνήμη της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, μεγάλης δούκισσας της Ρωσίας), το 1899 στη Λεμεσό και το 1900 στη Λάρνακα. Το 1906 ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο ο Φιλόπτωχος Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Βαρωσίων. Ακολούθησαν Φιλόπτωχοι Αδελφότητες και σε άλλες πόλεις, ενώ φιλανθρωπικά σωματεία γυναικών ιδρύθηκαν και υπό άλλες ονομασίες. Στην Πάφο η Φιλόπτωχος Αδερφότητα Ελληνίδων Πάφου ιδρύθηκε το 1916, πρώτα από κυρίες της Πάφου , σύμφωνα με την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Πάφου Κλαίρη Κισσονέργη.

Σε δηλώσεις της η κ. Κισσονέργη  ανέφερε πως η Φιλόπτωχος Αδερφότητα Πάφου διοργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια,  εράνους, μουσικοφιλολογικές συγκεντρώσεις, άλλες εκδηλώσεις και επιδίδονταν σε άλλες δραστηριότητες ευποιίας, για την ανακούφιση των πτωχών στρωμάτων του πληθυσμού ιδιαίτερα σε περιόδους κατά τις οποίες η Κύπρος περνούσε μεγάλη ένδεια και στερήσεις. Ενδεικτικά η κ. Κισσονέργη αναφέρθηκε και στα πλεχτά που δημιουργούσαν οι γυναίκες της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον πόλεμο. Την σκυτάλη συνέχισε την παρέλαβε από την κ. Αίγλη Γαλατοπούλου και μέχρι σήμερα συνεχίζει να προσφέρει εδώ και μια εικοσαετία.

Η Κλαίρη Κισσονέργη σημείωσε πως πάντα εργάζονται αθόρυβα και η συνεισφορά τους προς τους συμπολίτες μας γίνεται διακριτικά. Ενδεικτικά είπε,  πως κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα προσφέρουν 3.500 περίπου ευρώ σε κουπόνια και παλαιότερα σε χρήματα στηρίζοντας γύρω στις 50 οικογένειες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργανώνουν κατά διαστήματα όπως αυτή που διοργάνωσαν με τον μεγάλο Παφίτη μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη και την χορωδία Ηχώ προς ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου .

Σημαντική είναι και η παρουσία της Φιλοπτώχου Αδερφότης στην Πάφο την ημέρα της Γιορτής της μητέρας αλλά και τα Χριστούγεννα με την συμμετοχή σε παζαράκια με Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, και χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά  αλλά και με  τόμπολα. Ακολούθως αναφέρθηκε στην συνεργασία τους  με το Γραφείο Ευημερίας αλλά και στην μηνιαία στήριξη οικογενειών στα δίδακτρα των παιδιών τους , σε τρόφιμα αλλά και στην αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος. Είπε ακόμη πως αυτή την στιγμή καταβάλουν τα δίδακτρα για την λογοθεραπεία ενός παιδιού σε μηναία βάση  που αδυνατούσε η οικογένεια, ενώ αυτό γίνεται σε τακτική βάση.

Επίσης πρόσφεραν , όπως είπε, υποτροφίες σε δύο φοιτητές για τις σπουδές τους  στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου,  αλλά και φαγητό σε κάποιες οικογένειες κυρίως ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Όσον αφορά τα έσοδα τους η κ. Κισσονέργη   ανέφερε πως αυτά προέρχονται  από την ενοικίαση κάποιων ιδιόκτητων studio που έχουν αλλά και από διάφορες εισφορές που λαμβάνουν  από τον Δήμο Πάφου αλλά και το Πετρίδειο Ίδρυμα.

Κάνοντας μια σύγκριση την προηγούμενη εποχή με το σήμερα σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, η κ. Κισσονέργη ανέφερε πως οι ανάγκες όλο και μεγαλώνουν και σημειώνεται αύξηση χρόνο με το χρόνο,  όπως είπε χαρακτηριστικά. Το 2013 τόνισε λειτουργούσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εξυπηρετούσε πιο πολύ κόσμο που είχε ανάγκη. Βοηθούμε είπε, “αθόρυβα και διακριτικά, χωρίς κοινοποιήσεις”.

Η κ. Κισσονέργη έστειλε το μήνυμα  της ικανοποίησης της προσφοράς που αποτελεί ένα πλούσιο συναίσθημα. Πάντοτε είπε “μου άρεσε να προσφέρω στον τόπο μου και στον συνάνθρωπο μου” .

Ακολούθως  εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Πετρίδειο Ίδρυμα  για την συνεισφορά του στην κοινωνία της Πάφου  αλλά και για την ετήσια χορηγία προς την Φιλόπτωχο Αδερφότης.   Η συμβολή  του Πετριδείου Ιδρύματος από τους  μακαριστούς Χριστόδουλο και Μαρία Πετρίδη αλλά και η συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου πρέπει να τύχουν συγχαρητηρίων .  Πρόσθεσε επίσης πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. 

Η Κλαίρη Κισσονέργη διακρίνεται για τον χαρακτήρα , το ήθος της και την προσφορά της στον συνάνθρωπο. Συμμετέχει στην ΣΕΑΔ , παλαιότερα διορίστηκε στην Σχολική Εφορεία, είναι στη ΓΟΔΗΚ, και  στον Ερυθρό Σταυρό , στην ΕΣΣΕΠ και στην Φιλόπτωχο Αδερφότης.  

Γραφείο Τύπου Πετριδείου Ιδρύματος

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ