24.9 C
Paphos
Saturday, May 18, 2024

ΚΙΣΑ: Τι αναφερει σε ανακοίνωση της για το θέμα της Χλώρακας;

Η κοινότητα των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη Χλώρακα και ιδιαίτερα στο κτιριακό συγκρότητα του Αγίου Νικολάου δέχεται αυτές τις μέρες μίαν αδιάκριτη και ανοίκεια επίθεση από την κυβέρνηση,  την αστυνομία, ακροδεξιούς τοπικούς παράγοντες και μια μερίδα ταραχοποιών στοιχείων από την ίδια την κοινότητα τους.

Η κυβέρνηση, αντί να επικεντρώσει την προσοχή της σε όσους ενεπλάκησαν στα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών και τους υποκινητές τους,  οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν διαμένουν καν στη Χλώρακα, επέλεξε να στοχοποιήσει το σύνολο των αιτητών ασύλου και προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή και να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς παράνομων ενεργειών που είχε εξαγγείλει πολύ πριν από τα πρόσφατα γεγονότα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις[1] τόσο του ακροδεξιού κοινοτάρχη της Χλώρακας όσο και του Υπουργού Εσωτερικών[2]:

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Οι πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν ρητορική μίσους  αφού στοχοποιούν αδιάκριτα μια κοινωνική ομάδα στη βάση των προστατευόμενων από το νόμο χαρακτηριστικών της. Οι δηλώσεις αυτές όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση υπαρκτών προβλημάτων αλλά υποθάλπουν και ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις και απόψεις που έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα στην περιοχή.

Η ίδια η κοινότητα των προσφύγων αναγνωρίζει ότι μια μικρή ομάδα νέων που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή έχουν φτάσει στην Κύπρο με πολύ τραυματικές εμπειρίες και χρειάζονται τη βοήθεια και καθοδήγηση τόσο των αρχών όσο και άλλων ειδικών και υπηρεσιών για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να ορθοποδήσουν και ενταχθούν ομαλά στη κοινωνία.

Αντί οι Αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο να μπουν σε ένα διάλογο με την κοινότητα και να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για  προγράμματα στήριξης  και ένταξης αυτών των νέων, προχωρούν με κατασταλτικά αστυνομικά μέτρα και παράνομα απαγορευτικά διατάγματα, τα οποία όχι μόνο δεν θα επιλύσουν αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Οι Αρχές είναι ενήμερες ότι έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες κατά των διοικητικών αυτών πράξεων (διάταγμα τερματισμού οικονομικής βοήθειας των ΥΚΕ και διάταγμα απαγόρευσης εγκατάστασης νέων αιτητών ασύλου στη Χλώρακα από ΥΠΕΣ). Αντί να σεβαστούν τις δικαστικές διαδικασίες, οι Αρχές προχωρούν με νέα κατασταλτικά μέτρα τα οποία στην ουσία συνιστούν ασέβεια προς την ίδια τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα υπεράσπισης του διοικούμενου από κατάχρηση εξουσίας.

  •  Το συγκρότημα «Αγ Νικόλαος» είναι, σύμφωνα με τον ακροδεξιό Κοινοτάρχη και τον Υπουργό Εσωτερικών, ακατάλληλο για διαβίωση και ως εκ τούτου τροχοδρομούν μέτρα για το κλείσιμο του.

Η ΚΙΣΑ γνωρίζει πολύ καλά τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των αιτητών ασύλου και προσφύγων σε ολόκληρη την Κύπρο. Το συγκρότημα «Αγ. Νικόλαος» παρέχει πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τη συντριπτική πλειοψηφία παρόμοιων ιδιωτικών υποστατικών και αποτελεί ξενοδοχείο 5 αστέρων αν τις συγκρίνουμε με τις συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους χώρους φιλοξενίας που διατηρεί και λειτουργεί το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών  όπως στην Πουρνάρα, την Κοφίνου και πρόσφατα τις Λίμνες.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι η παράνομη και αυθαίρετη διακοπή της υδροδότησης από τον ακροδεξιό κοινοτάρχη της  Χλώρακας, ο οποίος με αυτό το μέτρο και άλλες παράνομες ενέργειες, οι οποίες ενδεχομένως να συνιστούν αξιόποινες πράξεις, προσπαθεί να εξαναγκάσει με αυτό τον τρόπο τους πρόσφυγες να φύγουν από την κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των παράνομων αποφάσεων του κοινοτάρχη, όμως ο ίδιος εκμεταλλευόμενος τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες συνεχίζει να μην επανασυνδέει την παροχή νερού στο συγκρότημα, αγνοώντας ακόμη και σχετική απόφαση του Τμήματος Ιατρικών  Υπηρεσιών, ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της ποιότητας νερού για ανθρώπινη χρήση,  το οποίο τον καλεί από τον Ιούνιο του 2020 να επανασυνδέσει την παροχή νερού, χωρίς αυτός να συμμορφώνεται.  

Στις 17/11/2021, η Έπαρχος Πάφου, πιθανότατα μετά από οδηγίες του ΥΠΕΣ, εξέδωσε διάταγμα δυνάμει του άρθρου 15 του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, με το οποίο απαγορεύει τη χρήση του συγκροτήματος λόγω ανθυγιεινών συνθηκών, δηλαδή τη μη χρήση κατάλληλου πόσιμου νερού. Το διάταγμα αυτό εντούτοις δεν είναι άμεσα εκτελεστό αφού, σύμφωνα με το νόμο, αναστέλλεται η εκτέλεσή του μέχρι την  παρέλευση άσκησης της προθεσμίας προσφυγής και σε περίπτωση άσκησης τέτοιας προσφυγή μέχρι την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο. Η προθεσμία άσκησης προσφυγής λήγει στις 31/1/2021 και, όπως γνωρίζουμε, θα ασκηθεί προσφυγή μέχρι τότε.

Η πρόθεση επομένως που εξέφρασε τόσο ο ΥΠΕΣ όσο και ο διευθυντής του γραφείου του στα ΜΜΕ για λήψη μέτρων εφαρμογής του διατάγματος  πριν από την εκπνοή της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας θα είναι παράνομη με τις ανάλογες συνέπειες για όσους εμπλακούν σε αυτή την παράνομη ενέργεια. 

Αντί οι αρμόδιες Αρχές να χαράξουν και να εφαρμόσουν στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες προσπαθούν με απαγορευτικά μέτρα και τη στέρηση ακόμη και πόρων για τη διατροφή τους να τους  καταστήσουν άστεγους και βορά στην εκμετάλλευση ιδιοκτητών και διαχειριστών  ακατάλληλων στεγαστικών υποστατικών.

Η ΚΙΣΑ καλεί την κοινωνία να κωφεύσει στα κελεύσματα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και να σταθεί αλληλέγγυα με τους πρόσφυγες τόσο στη Χλώρακα όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Η ΚΙΣΑ καλεί τα ΜΜΕ και τις ανεξάρτητες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για σωστή ενημέρωση, τη θωράκιση του κράτους δικαίου και  προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων στην Κύπρο

Η ΚΙΣΑ απευθύνει επίσης έκκληση στην Αστυνομία να παρέμβει για να σταματήσει την αδιάκριτη βία και τρομοκρατία ενάντια στην κοινότητα των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη Χλώρακα. 

Διοικητικό Συμβούλιο


[1] https://www.youtube.com/watch?v=mKwAKNUbJiQ

[2] https://www.sigmalive.com/news/local/892747/yp-esoterikon-oi-apofaseis-pou-lifthikan-meta-tis-symplokes-sti-xloraka-vid

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ