22.9 C
Paphos
Sunday, June 16, 2024

Κινητήρια δύναμη ανάπτυξης οι κρουαζιέρες [του Nawaf Abdulla]

Καθώς η Κύπρος εισέρχεται στην τουριστική περίοδο, στην DP World Limassol παραμένουμε αισιόδοξοι για τη βιώσιμη και σταθερή ανάκαμψη του θαλάσσιου τουρισμού του νησιού, η οποία ξεκίνησε από πέρσι.

Η DP World Limassol προβλέπει ότι θα φιλοξενήσει 150 και πλέον κρουαζιερόπλοια φέτος, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως αφετηρία, για στάση η και διέλευση. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όταν το λιμάνι Λεμεσού φιλοξένησε 90 περίπου κρουαζιερόπλοια. Επομένως, το 2022 αποδεικνύεται καλύτερο για τον τουρισμό κρουαζιέρας, ενώ παρόμοια αυξητική τάση αναμένουμε να δούμε και το 2023.

Παρόλο που το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του 2021, η εταιρεία κατάφερε να διευρύνει τις συνεργασίες της με κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς άγγιξαν αυτές του 2019, όταν περίπου 107 κρουαζιερόπλοια προσέγγισαν το λιμάνι Λεμεσού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιστροφή στο homeporting

Η Royal Caribbean ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου προγράμματός της από το λιμάνι Λεμεσού το 2021, φέτος, το κρουαζιερόπλοιό της Rhapsody of the Seas, με δυνατότητα μεταφοράς 2.400 επιβατών, θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επταήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022.

Επιπλέον, το κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean, Jewel of the Seas, μετέφερε πέραν των 43.000 επιβατών κατά την περσινή τουριστική σεζόν, εκτελώντας 17 δρομολόγια από το λιμάνι Λεμεσού, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του τουριστικού τομέα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Πάντως, το γεγονός ότι κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας όπως η Royal Caribbean έχουν επιλέξει το λιμάνι Λεμεσού ως βάση τους, αποτελεί την μεγαλύτερη αναγνώριση των προσπαθειών της DP World Limassol και της κυβέρνησης να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, να επεκτείνουν τις συνεργασίες τους με τις διάφορες εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς και να εμπλουτίσουν την επιλογή των προορισμών που προσφέρονται, καθιστώντας τη Λεμεσό σημαντικό λιμάνι βάσης (homeport) και κέντρο κρουαζιέρων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Επιβατικό Τερματικό της DP World Limassol αντανακλά τη σημαντική βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών του λιμένα, προσφέροντας μια εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες και τις εταιρείες, συνεισφέροντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Ευοίωνες προοπτικές

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση των κυπριακών αεροδρομίων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022, καταδεικνύουν ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό γενικότερα, σε σύγκριση με το 2021.

Επιπρόσθετα, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) προβλέπει ότι ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2023, ξεπερνώντας τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 12% μέχρι το τέλος του 2026. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η επιβατική κίνηση αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 ένα χρόνο νωρίτερα, μέχρι το τέλος του 2022.

Στην DP World Limassol, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και συνεχίζουμε να διατηρούμε στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας, καθώς και τον Δήμο Λεμεσού, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αναπτύσσοντας περαιτέρω τον κυπριακό τουρισμό.

Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, ενώ είμαστε πεπεισμένοι πως μέσα από στοχευμένες δράσεις και με συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε το λιμάνι Λεμεσού σε κορυφαίο κόμβο κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

*Διευθύνων Σύμβουλος, DP World Limassol

 

 

 

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ