21.9 C
Paphos
Tuesday, May 28, 2024

Κέντρο Τεχνών Κίμωνος- Χ. Μαργαρίτης: “Η δημιουργία ταινιών αποτελεί ένα προνόμιο που δίνει χαρά”

Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο, παρουσιάζουν Πέμπτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «The Animattikon Project» που θα διεξαχθεί από τις 26 μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2022, στη Λεμεσό.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει περισσότερες από 50 ταινίες animation, σημαντικών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες υποβολές και καλύπτουν περισσότερες από 20 χώρες. Στο διαγωνιστικό μέρος, οι ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία «Χρυσά Καπέλα», που απονέμονται από την κριτική επιτροπή για εφτά διαφορετικές κατηγορίες.

Ύστερα από τέσσερις συναρπαστικές διοργανώσεις, το Φεστιβάλ εμπλουτίζει φέτος ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά του, πλαισιώνοντας τις κινηματογραφικές προβολές με ποικίλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις από εκλεκτούς καλεσμένους που έχουν καταξιωθεί παγκοσμίως στον χώρο του animation. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Βρετανίδα σκηνοθέτρια animation Joanna Quinn, τρεις φορές υποψήφια για το Βραβείο Όσκαρ, ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος Les Mills, η διεθνούς φήμης ιστορικός και κριτικός του animation Nancy Denney-Phelps και ο συνθέτης μουσικής για animation Nik Phelps.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπλέον, το Φεστιβάλ έχει τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάσει τη συνεργασία του με τη Γερμανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο της εβδομάδας γερμανικής γλώσσας, και να υποδεχτεί την Christa Pfafferott, καθηγήτρια στη Σχολή Κινηματογράφου και Animation της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές σχολές animation, με την οποία το φεστιβάλ συνεργάζεται από την ίδρυσή του το 2017. Το έργο και την ιστορία της σχολής θα παρουσιάσει η κυρία Pfafferott στο κυπριακό κοινό.

Φέτος, για πρώτη φορά μετά την τετραετή παρουσία του, το «The Animattikon Project» μεταφέρει την έδρα του στη Λεμεσό, αλλά δεν ξεχνά τις καταβολές του από την Πάφο, όπου επίσης θα διεξαχθούν εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν προβολές στην αίθουσα Αττικόν και θα οργανωθούν τα δημοφιλή εργαστήρια animation για παιδιά στον χώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Στην Πάφο θα διεξαχθεί και η εκδήλωση που θα κλείσει τη φετινή έκδοση του Φεστιβάλ, με μια ξεχωριστή προβολή της κλασικής ταινίας τρόμου, Νοσφεράτου, του μεγάλου F.W. Murnau, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας κατά τις ηρωικές εποχές του βωβού σινεμά. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, στο μπαράκι Craft, τακτικό συνεργάτη του The Animattikon Project, και θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική σε μια πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Μπίζιου.

Ο Διευθυντής  του Φεστιβάλ πρόεδρος του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος  Χαράλαμπος Μαργαρίτης σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στην πορεία του φεστιβάλ animation στέλνοντας το μήνυμα ότι η  δημιουργία ταινιών αποτελεί ένα προνόμιο που δίνει χαρά.

Πες μας κατ’ αρχάς λίγα λόγια για την ιστορία του διεθνούς φεστιβάλ animation «TheAnimattikonProject».

Είναι μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά εδώ θα είμαι σύντομος. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2017στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που για εκείνη τη χρονιά ήταν η Πάφος, όμως εξαρχής θέλαμε να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, όπως και έγινε τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια παραγωγή του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος, σε συνεργασία και με άλλους φορείς και ιδρύματα. Φέτος φτάνουμε αισίως στην πέμπτη έκδοση του Φεστιβάλ, πουμπορώ να πω ότι αναβαθμίζεται κι άλλο, εφόσον για την παραγωγή του συνεργαζόμαστε με το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και με το Θέατρο Ριάλτο.

Και ποιοι είναι οι κεντρικοί στόχοι του Φεστιβάλ;

Το AnimattikonProject είναι μια πλατφόρμα που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, με κεντρικό στόχο την προώθηση και ανάδειξη του animation στην Κύπρο. Στο επαγγελματικό σκέλος, δίνουμε ένα βήμα στους δημιουργούς,να προβάλουν τη δουλειά τους και να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο που θα τους επιτρέψει να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, είτε πρόκειται για δημιουργία animation είτε για την εν γένει οπτικοακουστική παραγωγή. Ειδικά οι νέοι επαγγελματίες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους, να ενημερωθούν για τις διεθνείς εξελίξεις και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στον χώρο του animation. Στο σκέλος του κοινού, καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσειεκλεκτές ταινίες,που δεν θα τις έβρισκε εύκολα υπό άλλες συνθήκες, ενώ διοργανώνουμε ποικίλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά κ.ά.), ώστε το κοινό να μυηθεί βαθύτεραστην τέχνη του animation και να ανακαλύψει εδώ μια πηγή μεγάλης χαράς. Μας ενδιαφέρει δηλαδή να αναπτύξουμε μια κουλτούρα γύρω από το animationκαι να διαμορφώσουμε μια κοινότητα με τους φίλους αυτής της συναρπαστικής τέχνης.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα προβολών;

Φέτος προτείνουμε περισσότερες από 50 ταινίες (που προέρχονται από 20 και πλέον χώρες) οι οποίες χωρίζονται σε εφτά κατηγορίες, ως εξής:1) Επαγγελματικές ταινίες animation μικρού μήκους που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 2) Ταινίες φοιτητών από το εξωτερικό και την Κύπρο, 3)Μουσικάanimation, 4) Ντοκιμαντέρ animation, 5)Ταινίες που δημιουργήθηκαν κατόπιν ειδικής ανάθεσης, 6)Ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και 7)Το ειδικό αφιέρωμα στοanimation τρόμου, που συμπίπτει και με τη γιορτή του Halloween.

Πέρα από τις προβολές, έχω δει ότι το Φεστιβάλ εμπλουτίζει φέτος ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά του και θα ήθελα να μας δώσεις τις σχετικές πληροφορίες.

Πράγματι, προσπαθούμεκάθε φορά να εμπλουτίζουμετο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε, κάτι που οφείλεται στους πολύτιμους συνεργάτες μας. Με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει σταθερές συνεργασίες, όπως με την παγκοσμίου φήμης ιστορικό animation,NancyDenney–Phelps και τον σύζυγό της, μουσικοσυνθέτη γιαanimation,NikPhelps, οι οποίοι θα παρουσιάσουν φέτος μια διάλεξη για την ιστορία του animation.Άλλοι σταθεροί συνεργάτεςείναι οι animatorsΠαναγιώτα Μιχαήλ και Μάριος Ματθαίου, που διοργανώνουν τα δημοφιλή εργαστήριαγια παιδιά στην Παλιά Ηλεκτρική της Πάφου.Αλλά ο εμπλουτισμός του προγράμματος οφείλεταικαι στους καλεσμένους του Φεστιβάλ.

Ειδικά φέτος έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε τη Βρετανίδα σκηνοθέτη JoannaQuinn (τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ)και τον σύζυγό της και σεναριογράφο των ταινιών της, LesMills, που θαπαρουσιάσουν τη διαδικασία συγγραφής και παραγωγής των ταινιών τους. Επίσης, με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμετη συνεργασία μας με τη Γερμανική Πρεσβεία, με την επίσκεψη τηςChristaPfafferott, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, αλλά και καθηγήτριας στη σχολή Filmakademie της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η κυρία Pfafferott θα παρουσιάσει την ιστορία και το έργο της Filmakademie, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σχολές animationστην Ευρώπη. Μια αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςαπότη δόκτορα Ελένη Μούρη, καθηγήτρια και σημαντική θεωρητικό και σκηνοθέτηanimation.

Το τρίπτυχο των ακαδημαϊκών παρουσιάσεων θα συμπληρώσει ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Νίκος Σύννος, ο οποίος θα μιλήσει για το εργαστήριο Lab for Animation Research.

Περαιτέρω, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Επαγγελματιών του Animation (CAA–CyprusAnimationAssociation) θα γίνουν δύο παρουσιάσεις που αφορούν τους επαγγελματίες του χώρου, μία για τη χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος CreativeEuropeκαι μία για το πρόγραμμα FilminCyprus, για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Κύπρο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με τους δύο οργανισμούς, καθότιτέτοιες διοργανώσεις είναι κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε στις επόμενες εκδόσεις του Φεστιβάλ.

Ακόμη, σε συνεννόηση με την ASIFA Κύπρου, το Animattikonσυμμετέχειστον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Animation με την προβολή ταινιών από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου! Και για το φινάλε, το Φεστιβάλ προτείνει μια σπέσιαλ προβολή της κλασικής ταινίας Nosferatu του F.W. Murnau, συνοδεία μια ζωντανής μουσικής παράστασης που έχει συντεθεί ειδικά για την ταινία από τον Γιώργο Μπίζιο, ο οποίος θα πλαισιώνεται από την RonjaBurve και τον Όμηρο Μιλτιάδους. Έτσιθα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία αυτού του θρυλικού αριστουργήματος του βωβού σινεμά.

Πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά! Πόσο καιρό, αλήθεια, σας πήρε για να προετοιμαστείτε;

Κοιτάξτε, για εμάς το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ημέρες των προβολών και των συναφών εκδηλώσεων, αλλά μια καθημερινή περιπέτεια. Μόλις τελειώνει μία έκδοση, αρχίζουμε να δουλεύουμε για την επόμενη. Η επίσημη διοργάνωση που βλέπετε το φθινόπωρο είναι απλώς η κορύφωση μιας προσπάθειας που διαρκεί όλο τον χρόνο. Προετοιμαζόμαστε μια ζωή.

Για να κλείσουμε, θα ήθελα να μας πεις ποια μηνύματα στέλνει το Φεστιβάλ.

Το πιο ισχυρό μήνυμα νομίζω ότι το δίνει η ίδια η λέξη «φεστιβάλ», που σημαίνει γιορτή. Τα περιεχόμενα της τα ανέφερα ήδη, αλλά για να τα κωδικοποιήσω υπό μορφήν μηνύματος, θα παραθέσω μια φράση του Ελία Καζάν: «Θεωρώ τη δημιουργία ταινιών ένα προνόμιο που δίνει χαρά». Κι επειδή το ίδιο ισχύει και για την προβολή και τη θέαση ταινιών, το μήνυμα του Φεστιβάλ ίσως να είναι το ακόλουθο: ελάτε να πάρουμε λίγη χαρά.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ