20.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

«Κάτι απ΄αυτούς » ένα ταξίδι ζωής μέσα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Χρήστου Χαλικιόπουλου

 

«Κάτι απ’ αυτούς». Ο δημοσιογράφος Χρήστος Χαλικιόπουλος αυτή τη φορά απευθύνεται στους αναγνώστες μέσω της λογοτεχνίας και συγκεκριμένα με τη συλλογή διηγημάτων «Κάτι απ’ αυτούς».

«Σε χωμάτινες αλάνες και μισές οθόνες, σε στιχάκια τραγουδιών και φωτιές του Αυγούστου πλάι στη θάλασσα, σε δαχτυλίδια από καπνό σε κάποιο μπαρ και σε άνεργες καλημέρες, με σωσίβια πολύχρωμα κι ανάλαφρα για να μην τους πάρει από κάτω. Σε σαμποτάζ της δήθεν ευτυχίας… Κάτι απ’ αυτούς…».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Κερκυραίου δημοσιογράφου και ζει στην Κύπρο, στο Café «Let them eat cake».

Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Άνθης ο οποίος ανέφερε πως η συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Χαλικιόπουλου μας ταξιδεύει σε βράδια στα μπαρ, επιχειρεί να συγκολλήσει σπαράγματα ανθρώπων και ιστοριών που είχαν ή που ήθελαν να πουν, στη σαλεμένη εφηβεία, στους άδοξους έρωτες, στα ανυποψίαστα παιδικά χρόνια, στην Κέρκυρα, στη Γαλλία, στην Πάφο. Ακολούθως αναφέρθηκε στην διαχρονική του σχέση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Χρίστο Χαλικιόπουλο από τα μαθητικά τους χρόνια, τα φοιτητικά τους χρόνια, το ερχομό τους στην Κύπρο ,στο μεγάλο μέρος της επαγγελματικής τους πορείας στην εφημερίδα Φωνή της Πάφου. Το βιβλίο είπε που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας , απλά ο Χρήστος Χαλικιόπουλος δημιούργησε, φαντάστηκε , αποτύπωσε στο χαρτί διάφορες ιστορίες που εμπνεύστηκε . Είναι, όπως είπε, βιώματα ζωής.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δρ Γιώργος Γιωργή Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και ο Ζήνων Σιερεπεκλής Αρχιτέκτονας.

Ο Ζήνων Σιερεπεκλής ανέφερε πως από την στιγμή που άρχισε να διαβάζει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου δεν χρειάστηκε να μεταβεί στις επόμενες για να καταλάβει πως μεταξύ της βραδινής εμπειρίας και του περιεχομένου υπήρχε μια κάποια αμυδρά ίσως όμως και μια στενότερη σχέση. Το βιβλίο είπε, αποτελεί μια ωδή στα μπαρ και στις μικρές παρέες που συναντά κανείς σ’ αυτούς τους χώρους. Με την λέξη μπαρ είπε, ρυθμίζεται η αναπνοή του όλου γονήματος. Το μπαρ συνέχισε περιέχει διόλου ευκαταφρόνητο ρόλο σε όλα τα κείμενα του συγγραφέα , 36 στο σύνολο τους. Ακολούθως αναφέρθηκε στο πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο συγγραφέας τον επιθετικό προσδιορισμό “ μπαρ απλά, μπαρ καθημερινά, αδιάφορα, απόμακρα, μπαρ ευτυχισμένα, μπαρ παιχνιδιάρικα, που υποκρίνονται, μπάρ που πλήττουν κάτω από τον γαλαξία, μπαρ απουσίας μοναξιάς, μπαρ συνάντησης, μπαρ που περιμένουν, μπαρ που παραπλανούν , μπαρ που ακροβατούν, που ελπίζουν, μπαρ μεθυσμένα, μπαρ αλκοολικά, ρημαγμένα, μπαρ για την κόλαση, μπαρ υπόγεια και τρελαμένα, ντουμαρισμένα, μπαρ σκοτάδια, μπαρ που λικνίζονται σαν ερωτευμένη γυναίκα πάνω στο τραπέζι, ή σαν ένα σύννεφο πυγολαμπίδες μια νύχτα του Μάη με λειψό φεγγάρι». Το βιβλίο δεν αποτελεί μια διατριβή στα μπαρ, αλλά στην ατμόσφαιρα στα μπαρ, και αυτή , την ενωτική χροιά η οποία συνέχει το όλο δόμημα , όπως είπε. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι φανερό ότι ο συγγραφέας όχι μόνο διαθέτει μια πλούσια βιωματική εμπειρία στον χώρο αυτό αλλά εμπνέεται απ’ αυτό. Έτσι είπε ο κ. Σιερεπεκλής όταν ο Χρήστος γράφει « στις θάλασσες του φεγγαριού τα μπαρ ταξιδεύουν» το κάνει για να μας προετοιμάσει ότι του αρέσουν οι λέξεις που μιλούν για ταξίδια, σημειώνοντας πως από μνήμες γεμάτες ερωτευμένους ήχους διαμορφώνεται το πόνημα του. Παράλληλα πρόσθεσε ο κ. Σιερεπεκλής, ο συγγραφέας φοβάται τους γυρισμούς, τους αποτολμά όμως και η χάρτινη μοναξιά δεν τον τρομάζει, τον τρομάζει όμως ο θάνατος για αυτό γράφει και κάποιον από τους φίλους του ότι ξεκινά μια παλαβή εξομολόγηση με γρίφους, στάσεις μετέωρες και με ιστορίες δίχως αρχή και τέλος, μπλεγμένες η μια μέσα στην άλλη.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Φιλονίλα Αμαλία Χριστοφόρου λέγοντας « η Τιτίκα περασμένη ώρα με το ποτήρι στο χέρι να λικνίζεται μόνη στην πίστα στο ρυθμό κάποιου νυσταγμένου σαξόφωνου.Η Τιτίκα με μοβ καρέ μαλλί και λαμέ φουστάνι …. η Τιτίκα να γελάει ένας αδέξιος μορφασμός ξεσκισμένη αφίσα από τα προσεχώς συνοικιακού κινηματογράφου μια μουτζούρα όπως τότε που είχε προσπαθήσει να βάψει τα χείλη της με το κραγιόν της μάνας της, τότε που η ζωή ήταν μικρό καράβι και που αλλιώς την ονειρευόταν και αλλιώς ήρθε ».

Ο Δρ Γιώργος Γιωργή Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις ανέφερε πως δέχτηκε να παρουσιάσει το βιβλίο του Χρήστου Χαλικιόπουλου μετά που του το ζήτησε η σύντροφος του συγγραφέα εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος Ελίζα Χριστοφόρου. Μετριούνται είπε στα δάχτυλα οι γυναίκες της Πάφου με το πάθος και την κουλτούρα της Ελίζας. Δεν μπορούσα είπε ο κ. Γεωργής να της πως όχι. Τώρα συνέχισε « της οφείλω ευγνωμοσύνη γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω ένα συγκλονιστικό βιβλίο» λέγοντας πως είχε καιρό να νιώσει την μεγάλη απόλαυση της ανάγνωσης. Το διάβασε είπε μονορούφι, χάνοντας κάποιες ώρες ύπνου για να το τελειώσει, το ξαναδιάβασε σε μια προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από την γοητεία της πρώτης ανάγνωσης και να μπορέσει να το παρουσιάσει νηφάλια σημειώνοντας πως δεν νομίζει ότι τα κατάφερε. Στην αφήγηση του ο Χρήστος , είπε ο Καθηγητής Γιωργής, μπλέκει στίχους από ποίηση , κομμάτια από τραγούδια, αποσπάσματα από πεζά, προσθέτοντας πως είναι ο τρόπος με τον οποίο σε εξοικειώνει με την περίτεχνη γραφή και την ιδιόρρυθμη θεματολογία. Επεσήμανε επίσης πως το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες αναφέροντας πως ο συγγραφέας χωρίς να το δηλώνει αποτυπώνει σε εφτά στιγμιότυπα την παρισινή του εμπειρία . Χωρίς συνέχισε, « να επιμένει σε μια χορογραφική προσέγγιση η δική του γεωγραφία είναι η γεωγραφία των μπαρ». Πρόσθεσε ακόμη πως τα προθέματα στα διηγήματα αλλά και τα ένθετα παραθέματα στην αφήγηση διατρυπά γιατί είναι γραμμένα με πλάγια γράμματα μοιάζου με παράλληλη εγκιβωτισμένη αφήγηση σαν συνομιλία του με έναν υποθετικό συζητητή. Νομίζω είπε πως στίχοι και κείμενα είναι δικά του ένα λογοτεχνικό παιχνίδι μια λογοτεχνική παρέμβαση μέσα στο δικό του λογοτεχνικό κείμενο, λές συνέχισε και μοιάζει να δοκιμάζει τις αφηγηματικές του δυνατότητες όταν τις οδηγεί σε ακραίες επιλογές που προβληματίζουν και ταυτόχρονα ελκύουν τον αναγνώστη. Ουσιαστικά είπε σε αναγκάζει να γίνεις εκούσιες συνομιλητής του στις περιπλανήσεις του σε υγρές και ζεστές νύχτες.

Όπως αναφέρθηκε την σχεδίαση του βιβλίου και τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Γιάννος Χριστοφόρου, την φωτογραφία του εξωφύλλου ο Κώστας Ανδριώτης, και την Επιμέλεια της έκδοσης ο Ανδρέας Γερμανός ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ο Χρήστος Χαλικιόπουλος που από μικρός έγραφε ποιήματα, σπούδασε στην Γαλλία ιστορία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος ανταποκριτής της εφημερίδας Πολίτη για σειρά ετών, εργάστηκε στο ράδιο Κόσμος, στο Πάφος TV και ήταν εκ των ιδρυτών της τοπικής εφημερίδας Φωνή της Πάφου.

Η εκδήλωση της παρουσίασης περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Ελευθερίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ