22.9 C
Paphos
Sunday, May 19, 2024

Καθιστική διαμαρτυρία πρωτοβουλίας πολιτών για την αποκοπή δέντρων στην Πάφο

Καθιστική διαμαρτυρία , μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, διοργάνωσε η Πρωτοβουλία πολιτών για φύτευση 100 χιλιάδων δέντρων στην Πάφο, ώστε «να σταλεί ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης προς την τοπική αρχή για τις πρακτικές που ακολουθεί αναφορικά με το αστικό πράσινο». Με πλακάτ στα χέρια οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα ότι “τα δέντρα είναι οξυγόνο και εσείς τα αφανίζετε χρόνο με το χρόνο” και “πάρκα και παραλίες δεν έχουνε τιμή το ξεπούλημα τους τεράστια ντροπή”, και “πράσινο και μπλε τα χρώματα της φύσης , μα η Πάφος γέμισε τσιμέντο και επενδύσεις “.

“Μετά το τελευταίο περιστατικό στη Λεωφόρο Ευρώπης, όπου ο Δήμος Πάφου, προχώρησε στην αποκοπή 118 δέντρων Λεύκης, καταστρέφοντας μια από τις ομορφότερες και πιο πράσινες διαδρομές της πόλης, η ανοχή μας έχει εξαντληθεί”, αναφέρει ο Ορέστης Μάτσας εκπρόσωπος της Πρωτοβουλία πολιτών για φύτευση 100 χιλιάδων δέντρων στην Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ.Μάτσας ανέφερε πως σκοπός της εκδήλωσης διαμαρτυρίας είναι για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την αλόγιστη αποκοπή ώριμων δέντρων στη Λεωφόρο Ευρώπης , προσθέτοντας πως ο Δήμος Πάφου χωρίς κανένα σχεδιασμό , χωρίς καμία λογική και συνοχή με όλα όσα κατά καιρούς διαμηνύει για την διαχείριση του αστικού πρασίνου απέκοψε 118 δέντρα.

Επεσήμανε δε, πως υπάρχει προηγούμενο σε ότι αφορά την κακή διαχείριση του πρασίνου στον Δήμο Πάφου, υπενθυμίζοντας το περιστατικό της καταστροφής του πάρκου Ήβης Μαλιώτη, την καταστροφή δεντροστοιχίας στην Κάτω Πάφο , το πάρκο Πεμπές και την καταστροφή της παραλίας του ΣΟΔΑΠ με την κατασκευή εκτρώματος και καταβάλοντας την ζώνη προστασίας της παραλίας,όπως είπε.

Ως πολίτες συνέχισε, δεν προτιθέμεθα να παρακολουθούμε απραγή όλα όσα κάνει ο Δήμος Πάφου ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που τύχαμε ότι όλα αυτά, όπως είπε έγιναν εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να ακολουθηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν.

Τις αυθέραιτες αποκοπές δέντρων που γίνονται στον Δ. Πάφου , χωρίς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, και οι οποίες πληγώνουν τον αστικό πράσιμο , καταδίκασε ο Γιάννης Κουλουντής δημοτικός σύμβουλος του Δημοκρατικού κόμματος στο Δ. Πάφου. Θα πρέπει είπε, να αναζητήσουμε πλαίσια μέσα στα οποία θα κινούμαστε ούτως ώστε να αποφεύγονται οι ακραίες πράξεις που στοιχίζουν στο πράσινο της πόλης.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ στο Δ. Πάφου δήλωσε ότι οι ενέργειες της αποκοπής δέντρων έγιναν χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς την ενημέρωση του, προσθέτοντας πως είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές εις βάρος του περιβάλλοντος. Υπενθύμισε δε, πως υπάρχει δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου ότι για την αποκοπή συγκεκριμένου αριθμού δέντρων πρέπει να ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο κάτι το οποίο δεν έγινε. Κάλεσε επίσης τον Δήμο και τον Δήμαρχο Πάφου να σταματήσουν αυτή την εκδικητική πρακτική προς το πράσινο. Κάλεσε δε, το Τμήμα Δασών αλλά και τα άλλα κυβερνητικά τμήματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Μιχάλης Χατζημιτσής δημοτικός σύμβολος της Κίνησης Σωτηρίας Πάφου, στον Δήμο Πάφου, έδωσε τα εύσημα στην οργανωτική επιτροπή, η οποία στα πλαίσια του Νόμου έχουν κάνει μια ειρηνικότατη εκδήλωση. Έστειλε επίσης το μήνυμα “τέρμα στις ετσιθελικές και αυταρχικές ενέργειες του Δημάρχου Πάφου”.Πρόσθεσε πως δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης ως δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως το “ διατάζω, αποφασίζω και εκτελών πρέπει να σταματήσει σ’ αυτή την πόλη”.Eξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε να εφαρμοστεί το “κόβουμε ένα δέντρο και αναπληρώνουμε δύο, εδώ στην Πάφο τα έχουμε ρημάξει όλα “.

Aπό την πλευρά του ο Βάσος Δημητρίου επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή η οποία έχει καταφέρει να σηκώσει κόσμο από τους καναπέδες και να έρθουν μπροστά στο δημοτικό μέγαρο για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη αποκοπή δέντρων χωρίς καν να ενημερώνουν και το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Δημητρίου υπερτόνισε επίσης ότι ο Δήμαρχος δυστυχώς με την υπηρεσία του προβαίνει σε τέτοιες καταστροφές του πρασίνου χωρίς να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο. Είπε ακόμη πως το ότι ο Δήμος φυτεύει εκατοντάδες άλλα δέντρα δεν είναι δικαιολογία, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να τυχνάνει ενημέρωσης το δημοτικό συμβούλιο αλλά και να εγκρίνει μια τέτοια ενέργεια.

Σημειώνεται πως η καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε , μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου και ήταν καθιστική, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, και είχε ι διάρκεια 1,5 ώρα . Οι συμμετέχοντες έφεραν προστατευτική μάσκα, όπως απαιτούν οι υγειονομικοί κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας. Στην εκδήλωση ακολούθησε μουσική παρέμβαση, νέοι καλλιτέχνες από την πόλη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ