Οι επιδημιολογικοί δείκτες στην Κύπρο είναι ακόμη υψηλοί, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό στο να αποφασιστούν χαλαρώσεις, πρέπει να δούμε τις νοσηλείες που ακόμη είναι αυξημένες, με το 1/3 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», η Πνευμονολόγος Δρ. Ελπίδα Φοιτίδου.
Όπως είπε, «μικρές χαλαρώσεις μπορούσαμε να κάνουμε και έχουν γίνει, αλλά για περαιτέρω χαλαρώσεις θα το δούμε σταδιακά».
Όσον αφορά τα Test to Stay, ανέφερε πως πρόκειται για ένα τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθηθεί η κοινωνία ώστε να συνεχίσει σε όσο πιο κανονικούς ρυθμούς γίνεται. «Με το να ελέγχουμε συχνά, μειώνουμε την πιθανότητα νόσησης», τόνισε.
Κληθείσα να σχολιάσει εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι και το τέλος της πανδημίας, η κα. Φοιτίδου απάντησε πως αυτό είναι δύσκολο να το πούμε.
«Νομίζω θα υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις που για να υπερισχύσουν της Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτικές. Υπάρχει μια τάση για κάθε επόμενο ιό να είναι λιγότερο επικίνδυνος, άρα ελπίζουμε ότι η επόμενη μετάλλαξη θα είναι πιο μεταδοτική και λιγότερο επικίνδυνη.
Κάθε φορά που γίνεται μια καινούρια μετάλλαξη, πάμε πιο κοντά προς το τέλος της πανδημίας», ανέφερε.
Την ίδια ώρα τόνισε πως εάν δεν εμβολιαστούμε όλοι, τότε δύσκολα θα βγούμε από την πανδημία. Σχετικά με τις χώρες που παρά τα αυξημένα κρούσματα προχωρούν σε άρση των μέτρων, ανέφερε πως η κάθε χώρα βλέπει τα δικά της δεδομένα.
«Είμαστε μια μικρή χώρα και εάν αυξηθούν οι νοσηλείες μπορεί να μην αντέξει το σύστημα, άρα πρέπει να πάμε πιο σταδιακά».
Τέλος απαντώντας στο εάν η Κύπρος πέρασε στην ενδημική φάση, είπε πως «είμαστε ακόμα στην πανδημία, δεν έχουμε βγει».