8.9 C
Paphos
Sunday, February 25, 2024

Καρούσος: Προχωρούν οι εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος. Σε χαιρετισμό του την Παρασκευή στην εκδήλωση για την Μέρα Παραδοσιακών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης, που διοργάνωσε ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Καρούσος ανέφερε εξάλλου ότι η δεύτερη φάση αφορά στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, μήκους 15χλμ και για το τμήμα αυτό θα χρειαστεί επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη και προμελέτη, που θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.

Μιλώντας για πορεία έργων υποδομής στην Επαρχία, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στις εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Πάφου-Πόλης, ενώ σε σχέση με την επιδιόρθωση του δρόμου Γιόλου-Πόλεως Χρυσοχούς είπε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022.

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναλάβει να μετατρέψει τις υποσχέσεις σε έργα, δηλώνει «παρών» και βρίσκεται δίπλα από κάθε κοινότητα και Δήμο, αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και προχωρά σε υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων. Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έθεσε ως στόχο να φέρει εις πέρας την αποστολή της, δίνοντας σάρκα και οστά στα πολυαναμενόμενα  έργα της κάθε κοινότητας» είπε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Υπουργείο, είπε, προχωρά στην υλοποίηση ενός ακόμη πολυαναμενόμενου έργου, του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης, μήκους 31 χλμ περίπου, του οποίου η κατασκευή προωθείται σε δύο φάσεις.

Για την πρώτη φάση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, που αφορά στην Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβόλαιο υλοποίησης του έργου με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή, η οποία αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, διέρχεται δυτικά της Μαραθούντας και ανατολικά της Τσάδας και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο Πάφου – Πόλης μετά το Στρουμπί, κοντά στη συμβολή προς Θελέτρα.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών οι εργασίες ξεκίνησαν στις 27/05/2021 και η ημερομηνία λήξης είναι η 26/11/2024, έναντι ποσού συμβολαίου €86.845.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Θα είναι  μήκους 15,5χλμ, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Ακόμη στα προβλεπόμενα τεχνικά έργα περιλαμβάνονται οχετοί ομβρίων, ένας ανισόπεδος κόμβος για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ένας κυκλικός κόμβος στην Τσάδα και ένας στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί, δύο διατρητικές σήραγγες μήκους 730μ. και 290μ. έκαστη, πέντε κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 1.500μ., δύο υπέργειες διαβάσεις και εννέα υπόγειες διαβάσεις. Θα κατασκευαστούν, επίσης, πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου.

Όσον αφορά για την δεύτερη φάση του αυτοκινητόδρομου από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη, αυτή είπε αφορά στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς μήκους 15 χλμ. Για το τμήμα αυτό θα χρειαστεί επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη και προμελέτη, που θα γίνουν σε επόμενο στάδιο, με στόχο την προώθηση του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, είπε. Σχετική πρόνοια για την επικαιροποίηση των μελετών και  ετοιμασία των αναγκαίων εγγράφων προβλέφθηκε στους προϋπολογισμούς 2022-2024, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε επίσης πως το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεί έργο δημοσίου συμφέροντος και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν αρχίσει εντός Ιουλίου 2022 και προχωρούν με γοργό ρυθμό.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, γίνονται εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Πάφου – Πόλης που προωθείται τμηματικά σε δύο φάσεις. Έχουν ολοκληρωθεί, συνέχισε, οι Φάσεις Α΄ και Β1 που περιλαμβάνουν κατασκευή τοιχοποιίας, ερεισμάτων, μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, αποχετευτικών και διαμορφώσεις συμβολών έναντι δαπάνης €1εκ. περίπου.

Επεσήμανε ακόμη πως υπολείπεται η υλοποίηση της Β2 Φάσης που περιλαμβάνει την κατασκευή ανηφορικών λωρίδων και βελτιώσεις κάποιων συμβολών. Για το έργο αυτό, αναμένεται σύντομα η δημοσίευση γνωστοποίησης απαλλοτρίωσης και η προώθησή του τοποθετείται περί το τέλος του 2022 έναντι προκαταρκτικής δαπάνης €3 εκ. περίπου, με διάρκεια 12 μήνες, συμπλήρωσε.

Επίσης πρόσθεσε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε σε επιδιόρθωση του δρόμου Γιόλου – Πόλεως Χρυσοχούς. Το έργο, ανακοίνωσε, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισε στις 19/12/2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022 έναντι δαπάνης €832.617 συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ.

Όσον αφορά στην επιδιόρθωση του δρόμου Πόλεως Χρυσοχούς – Κάθηκα, είπε ότι ζητήθηκαν προσφορές από το Τμήμα Δημοσίων Έργων στις 05/05/2022, οι οποίες κατακυρώθηκαν έναντι δαπάνης €972.229 συμπεριλαμβανόμενου του Φ.Π.Α και αναμένεται υπογραφή του συμβολαίου περί το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου με διάρκεια 6,5 μήνες.

Για βελτίωση του οδικού δικτύου του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, παραχωρήθηκαν εντός Δεκεμβρίου 2021 από το Υπουργείο Μεταφορών στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς €40.000 για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και €50.000 για βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας Χόρτενης.

Επεσήμανε ακόμη πως το έργο επέκτασης του Λιμανιού στο Λατσί συνιστά «άλλο ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να αναλάβει δράσεις για την ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών». Σημείωσε ότι η απόφαση για επέκταση του λιμανιού πάρθηκε αφού λήφθηκε υπόψη η τάση και το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην Κύπρο για τον ναυτικό τουρισμό «και η σημασία του έργου για το κράτος αποτυπώνεται στο προσωπικό ενδιαφέρον που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την προώθησή του».

Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην Πόλη Χρυσοχούς ο κ. Καρούσος ανέφερε πως σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Τουρισμού και με τους διαχειριστές των αεροδρομίων, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την αεροπορική διασυνδεσιμότητα.

Ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Πάφου τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, προσθέτοντας πως αυτό λέει πολλά για τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών για την βελτίωση της συνδεσιμότητας. 

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή, μιλώντας κατά την εκδήλωση είπε ότι έχει καταστεί πλέον θεσμός για το Δήμο και διοργανώνεται για 19η χρονιά. Σκοπός της είναι να προβάλει με τα ζωηρότερα χρώματα στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες μας, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς μας, είπε.

Στο χώρο της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, όπως επίσης και τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα κυπριακά προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής τους, όπως ρέσι, χαλλούμι, παλουζέ, χαρουπόμελο, ζιβανία, καθώς και για τον τρόπο κατασκευής ειδών κυπριακής χειροτεχνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ