Καραγιάννης: Να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα εμβολιασμού των 12 ετών και άνω

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Σε σχέση με τα κρούσματα, ανέφερε ότι «υπήρχε επιπεδοποίηση μετά την κορύφωση των 1150 που φτάσαμε. Τις τελευταίες δύο ημέρες βλέπουμε μια πτώση».

Για το ποσοστό θετικότητας ανέφερε ότι «γίνεται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός τεστ και αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, δηλαδή ο εντοπισμός όσων το δυνατό περισσότερων θετικών και η απομόνωσή τους, ούτως ώστε να σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Φαίνεται ότι αποδίδει αυτή η τακτική, παρόλο που το φόρτο εργασίας για τη μονάδα ιχνηλάτησης είναι τεράστιο. Φαίνεται ότι ο κόσμος φοβήθηκε λιγάκι, μαζεύτηκε, ακολουθεί τα μέτρα ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική κάλυψη σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες έχει ανέβει αισθητά. Προχωράμε αλλά υστερούμε ακόμα όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στις μικρότερες ηλικίες».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ερωτηθείς για τις εισηγήσεις που θα κάνει κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, απάντησε ότι «επήλθε ο χρόνος για να λάβουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα εμβολιασμό των 12 και άνω. Πολλοί γονείς προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να αποτρέψουν το κλείσιμο των σχολείων.

Τα πανεπιστήμια έχουν πλάνα να κάνουν τις διαλέξεις διά ζώσης για όλους τους εμβολιασμένους. Αυτό που έχει σημασία, επειδή βλέπουμε κρούσματα σε κλειστές δομές, είναι η ανάγκη να θωρακίσουμε αυτή την ομάδα περισσότερο, ίσως κάνοντας μια ενισχυτική δόση το φθινόπωρο, καθώς επίσης και στις ευάλωτες ομάδες και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Αυτά μέχρι να λάβει απόφαση ο ΕΜΑ να γίνει τρίτη δόση σε όλους».  

Support Local Business