Για τις εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί μια νέα έξαρση του της πανδημίας μίλησε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Αρχικά, ανέφερε ότι το ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται ανάμεσα στους μαθητές αυξήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα από το 25% στο 31% με τις αλυσίδες μετάδοσης να αυξάνονται. Πρόσθεσε ότι πλέον πολλά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση.
Εξήγησε ότι «τα μέτρα που προτάθηκαν δεν είναι τόσο αυστηρά όσο θα μπορούσαν να είναι. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός από την άποψη ότι σαν Κύπρος αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι σε πολύ καλά επίπεδα και εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες είναι να δώσουμε την ευκαιρία να εμβολιαστούν όλοι όσοι πρέπει να πάρουν την τρίτη δόση. Επίσης πρέπει να δουλέψουμε σε όσους ανεμβολίαστους που ακόμα έχουν κάποιους ενδοιασμούς, ούτως ώστε να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση».
Υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για την πανδημία θα παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα στους ειδικούς. Ο ίδιος ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε να δει ο πολίτης τα στοιχεία ως έχουν και ειδικότερα τους αριθμούς που αφορούν σε νοσηλείες και θανάτους εμβολιασμένων και σε ποια ομάδα παρατηρούνται.
Για το θέμα της τρίτης δόσης ανέφερε ότι εάν κάποιος θέλει μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς κανένα κίνδυνο ακόμα και εάν δεν πέρασαν οι έξι μήνες.
Για τα self test, εξήγησε ότι είναι άγνωστο εάν τα άτομα θα κάνουν σωστά τα τεστ για να βγαίνει έγκυρο το αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν ενδοιασμοί εάν θα κοινοποιείται τελικά το αποτέλεσμα στις Αρχές. «Θα χρησιμοποιηθεί ως πιλοτική μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.