19.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Και επίσημα πλέον “ Περιφερειακό Δικτύο Πανεπιστημίων και Πόλεων’’ (pics)

Για πρώτη φορά στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μία Τοπική Αρχή, ο Δήμος Πάφου, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της σύστασης και λειτουργίας ενός Δικτύου Πανεπιστημίων και Τοπικών Αρχών, που θα ενώνει κάτω από το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη νέα γενιά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η Ιδρυτική Συνέλευση του νεοσύστατου Δικτύου, με την επωνυμία “ Περιφερειακό Δίκτυο Πανεπιστημίων και Πόλεων’’ (Regional Network of Universities and Cities), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Pafos Innovation Center στην Πάφο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος προήδευσε της Ιδρυτικής Συνέλευσης.

Στην πρώτη συνάντηση στο Pafos Innovation Center,  συμμετείχαν  ως ιδρυτικά μέλη, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, το Πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμμετείχε  με το καθεστώς του συνεργαζόμενου εταίρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην ιδρυτική συνέλευση του νεοσύστατου δικτύου από πλευράς πόλεων παρέστησαν  ο Δήμαρχος του Αμμάν, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, ο Κυβερνήτης της Βηρυτού και ο Αντιδήμαρχος της Βηθλεέμ.

Ο κ. Φαίδωνος σε δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα πως  αυτό το το δίκτυο δεν θα είναι ένα δίκτυο εξαγγελιών αλλά εφαρμογής συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων.

Ο κ. Φαίδωνος είπε , « είναι ένας σταθμός μιας πορείας που έχει ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια» προσθέτοντας πως σήμερα ακριβώς « γίνετια πραγματικότητα ένα δίκτυο μεταξύ πόλεων και  Πανεπιστημίων». Ενδεκτικά σημείωσε  πως έξι πόλεις που αριθμούς 11,5 εκατ. πληθυσμού και έξι Πανεπιστήμια με συνολικό αρθμό φοιτητών τις 350 χιλιάδες φοιτητές σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους έτσι ώστε οι τοπικές αρχές να στηρίξουν και να προωθήσουν, όπως είπε, τα Πανεπιστήμια με μια πιο στενή συνεργασία με ένα και μοναδικό σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της προσφερόμενης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και συνεργειών οι οποίες μέσα απ’ αυτή την συνεργασία μπορεί να φανούν επωφελείς τόσο για τις κοινωνίες και τις πόλεις αλλά και τις χώρες που προέρχονται οι έξι πόλεις και τα έξι Πανεπιστήμια.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φαίδωνος απήντησε πως πρακτικά σ’ αυτή την περιοχή που ζούμε υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις. Ενδεικτικά ως παράδειγμα ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε στην έλλειψη νερού και πόρων, στην κλιματιική αλλαγή και στο περιβάλλον αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την φυγή των νέων με καλές σπουδές . Αυτά τα θέματα συνέχισε « θα μας απασχολήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα χωρίς μεγάλα λόγια , χωρίς πολλές εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμέναβήματα».  Για παράδειγμα ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων , μεταξύ των Πανεπιστημίων αλλά πάντα με την στήριξη των πόλεων.

Ο κ. Φαίδωνος είπε ακόμη πως μιαπρόκληση της εποχής μας είναι η καινοτομία και η τεχνολογία κάτι με το οποίο θα καταπιαστούν προκειμένου να εξετάσουν, όπως είπε, πως μπορούν συνεργαζόμενοι να εγκαταστήσουν στην περιοχή κάποια Περιφερειακά Κέντρα Καινοτομίας , και πώς μπορούν να προσελκύσουν τις μεγάλες εταιρείες που δαπανούν μεγάλα ποσά για θέματα καινοτομίας και έρευνας.  Να έρθουν στην περιοχή μας τόνισε « και να γίνει η αιτία κάποια καλά μυαλά με καλές  σπουδές πιυ εργάζονται στο εξωτερικό αλλά έχουν την καταγωγή τους απ’ αυτές τις χώρες να τους επαναπατρίσουν». Ανέφερε τέλος ,  ότι ο απώτερος και φιλόδοξος στόχος του δικτύου είναι «η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε πως η εξαιρετική δουλειάπου γίνειται από τον Δήμο Πάφου και τον Δήμαρχο Πάφου στο κομμάτι της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σήμερα εξελίσσεται στην δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ σημαντικών πόλεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόσθεσε πως έξι σημαντικές πόλεις και έξι σημαντικά Πανεπιστήμια μεταξύ αυτώνκαι η Θεσαλλονίκη η οποία είναι μια Πανεπιστημιούπολη και η οποία ευεργετείται από την παρουσία των φοιτητών από την παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας, σήμερα ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία έτσι ώστε να ενώσουν δυνάμεις. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι στις μέρες μας κανένας μόνος του δεν μπορεί να πορευτεί.   Ο Δήμαρχος Θεσαλλονίκης χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία αυτών των δικτύων,  η ανταλλαγή καλών πρακτικών,  η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, και οιγνώσεις που έχει ο καθένας έτσι ώστε οι προσπάθειες όλων κυρίως των ανθρώπων της ΤΑ να μεταφέρουν αυτές τις πολιτικές στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη , και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του. 

Το Περιφερειακό Δίκτυο Πανεπιστημίων και Πόλεων θα έχει τη μόνιμη έδρα του στην Πάφο, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της πόλης ως κέντρο γνώσης, καινοτομίας και πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.Όπως αναφέρθηκε το Δίκτυο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενεργό σύνδεση και συνεργασία των πανεπιστημίων και των αντίστοιχων πόλεων που τα φιλοξενούν για την προώθηση της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Κοινή πεποίθηση όλων των ιδρυτικών μελών αποτελεί το γεγονός ότι η Εκπαίδευση και η Παιδεία συνιστούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του πολιτισμού, της προόδου και της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι η διάδοση και ανάπτυξη υψηλής ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης, η προώθηση συνεργειών και στοχευμένων δράσεων για τη διάχυση γνώσης και εμπειρίας, καθώς και η δημιουργία νέων ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο. Επιπλέον, το Δίκτυο θα παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες για την αναστροφή της εκροής των αρίστων πτυχιούχων στο εξωτερικό και τον επαναπατρισμό των επιστημόνων που κατάγονται από τις χώρες μας και σήμερα διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, τα μέλη του Δικτύου προσβλέπουν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, αειφόρου ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ