29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Ιωάννης Παπαζαχαρία: Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο PafosPress

Ο Ιωάννης Παπαζαχαρία, δικηγόρος στο επάγγελμα και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου είναι υποψήφιος βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα για την εκλογική περιφέρεια Πάφου. Για όσους τον ξέρουν γνωρίζουν αρκετά καλά πως πρόκειται για ένα πολύ οργανωμένο άνθρωπο, πολύ μεθοδικό και συγκροτημένο, ένα μάχιμο ενεργό πολίτη που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δίχως να υπολογίζει το πιθανό προεκλογικό κόστος.

Ο Ιωάννης Παπαζαχαρία είναι ένας πολίτης όπως όλους εμάς με κοινωνικές ευαισθησίες, δυναμισμό και σπάνια ευγένεια. Μια ευγένεια, μια αυθεντικότητα παλιά κοπής και ένα πράο χαρακτήρα που εμπνέουν εμπιστοσύνη και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία, τουναντίον είναι υπερόπλο στις μέρες μας αυτά τα χαρακτηριστικά, ειδικά για όσους επιδιώκουν να πολιτευτούν.

Ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ μίλησε στο PafosPress και μας είπε ομολογουμένως πολλά και ενδιαφέροντα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Γιατί κατέρχεστε ως υποψήφιος;
Προσωπικά, πιστεύω ότι η πολιτική είναι η ασπίδα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με αξίες που με αυτές πορεύομαι, πρεσβεύω και μεταδίδω στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στους συνεργάτες μου. Από μικρός ένιωθα την ανάγκη για προσφορά, η οποία απαιτεί σταθερή επανάληψη ηθικών πράξεων. Για να αρθρώσει κανείς μεστό και σοβαρό πολιτικό λόγο, για να τον λάβουν σοβαρά υπόψη, πρέπει να διάγει και να πράττει στην ζωή του ανάλογα, αποτελώντας ο ίδιος υπόδειγμα για τους συμπολίτες του.
‘Εχω την γνώση από το επάγγελμα μου, ως Νομικός, καθώς και την εμπειρία, λόγω των αξιωμάτων που κατείχα στο παρελθόν, ώστε να ασκήσω αποτελεσματικά το λειτούργημα του Βουλευτή. Ο Βουλευτής, ως εκλελεγμένος αντιπρόσωπος του πολίτη και της επαρχίας του, έχει ευθύνη αλλά και χρέος να θεραπεύει, να επισημαίνει, να μελετά και να προωθεί προς θέσπιση νόμους, που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Γιατί με το ΔΗΚΟ;
Είμαι άνθρωπος της δημοκρατίας, της μετριοπάθειας και της συλλογικότητας. Ήταν εύκολο να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος για να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο. Άλλωστε, είμαι ενεργό μέλος του ΔΗΚΟ από το 1987.
H ιδεολογία του Δημοκρατικού Κόμματος και ο προσανατολισμός του με εκφράζουν απόλυτα.

Ποια η θέση σας για τη σημερινή στάση των πολιτών απέναντι στα πολιτικά πεπραγμένα; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απαρέσκεια και δυσφορία των πολιτών για τα κόμματα, πως το σχολιάζετε, είναι δικαιολογημένοι;

Η απογοήτευση των πολιτών από τα πεπραγμένα ορισμένων πολιτικών προσώπων οδηγεί αναπόφευκτα στην αποστασιοποίηση και την απαξιωτική στάση απέναντι στην πολιτική. Εν τούτοις, η πολιτική ζωή δεν μπορεί παρά να προχωρεί και να βασίζεται σε διαρκώς ανανεωμένα πολιτικά σχήματα (κόμματα) που οφείλουν να αφουγκράζονται την φωνή των πολιτών, να λειτουργούν δημοκρατικά και να προσφέρουν ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής της χώρας. Για να αποτελούν πραγματικά το κύτταρο της Δημοκρατίας.

Το δικαίωμα της ψήφου έχει κερδηθεί με σκληρούς αγώνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα να επιλέγει κανείς ελεύθερα τους αντιπροσώπους του, να τους παραχωρεί εξουσία, αλλά και να τους την αφαιρεί όταν δυσαρεστείται από την δράση τους. Αντίθετα, η αποχή από την κάλπη δεν αποτελεί ορθή επιλογή.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται σήμερα η πολιτική ζωή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Έχουμε φτάσει σε μέρες όπου χάνονται τα όρια και οι ορισμοί. Είναι καιρός λοιπόν να αναλογιστούμε πάλι όσα μας παρέδωσε ο Αριστοτέλης στο έργο του, πως προϋπόθεση για την απόκτηση της ευδαιμονίας, που είναι το Ανώτατο Αγαθό του ανθρώπου, είναι η απόκτηση της Ηθικής Αρετής, που είναι, βεβαίως, η βάση για την Πολιτική Αρετή. Το Κράτος, από την άλλη, πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός σε καθορισμένα νομικά πλαίσια, να εξυπηρετεί και να σέβεται το δημόσιο συμφέρον.
Δεν ανήκω σε αυτούς που γενικεύουν και εξισώνουν όλα και όλους. Πιστεύω πως υπάρχει αντίδοτο, προκειμένου να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη. Και η εμπιστοσύνη κερδίζεται ό,που υπάρχει αλήθεια και ειλικρίνεια. Οι πολίτες διαθέτουν αντίληψη και ευαισθησία, έτσι διακρίνουν ποιος λέει αλήθειες, ποιος είναι συγκροτημένος, πόσο εννοεί όσα λέει και ποιος είναι ανακόλουθος.
Χρειάζεται διαφάνεια και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την διαφάνεια.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που θεωρείς ότι αντιμετωπίζει η κοινωνία στο σύνολό της (παγκύπρια, όχι τοπικά)

Στην παρούσα κατάσταση, το μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα που επιβάλλονται κατά τον τελευταίο ένα χρόνο. Η οικονομία στο ψυγείο, επιχειρήσεις κλειστές, πολλές ενδεχομένως δεν θα επαναλειτουργήσουν, νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες στην ανεργία, αναμένουν τα επιδόματα από πέρσι, ως να πρόκειται για ζήτημα ελεημοσύνης! Όπως αναφέρω συχνά, τα μέτρα μοιάζουν αντισυνταγματικά και συμφωνώ ότι η νέα Βουλή θα είναι επιφορτισμένη με την αποκατάσταση των ελευθεριών των πολιτών.

Πάντως, η επιδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την αφορμή να βγει στην επιφάνεια και να αναδειχθεί το πρόβλημα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως η δικαιοσύνη, η υγεία, η παιδεία. Επομένως, ο εκσυγχρονισμός, πρέπει στοχευμένα και, μετά από κατάλληλη μελέτη, να περιορίζει την γραφειοκρατία σε όλες τις δομές και βαθμίδες του κράτους.

Χρειάζεται, επίσης, σταθερός μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός στήριξης των επιχειρήσεων, ειδικά των νεοφυών, ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου προς τους επενδυτές και πλήρης συντονισμός με το προοδευτικό, ευρωπαϊκό σύστημα και ταυτόχρονα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Απαιτούνται λύσεις λοιπόν στα προβλήματα που αφορούν την εργασία και την οικογένεια, τα περιβαλλοντικά θέματα, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και του εκπαιδευτικού συστήματος, τα Ταμεία Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και του ιστορικού μας πλούτου.

Παραμένει, ως  μείζον ζήτημα η απελευθέρωση της πατρίδας μας, η δίκαιη λύση όμως του εθνικού μας προβλήματος.

Για την επίλυση απαιτείται όραμα, βούληση, σχέδιο, ομαδικότητα  και προγραμματισμός.

Μεγάλα σκάνδαλα απασχόλησαν τον τόπο μας, έπληξαν το κύρος της Κύπρου, ποια η δική σας θέση για τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, αδιαφάνειας;

Με ενοχλεί και με θλίβει, γιατί η δική μου «this is Cyprus» είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επιτρέψαμε να λοιδορούν οι ξένοι. Ο διορισμός Επιτρόπων Διερεύνησης και ανακριτών κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποιο σκάνδαλο, δεν αποδίδει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και σίγουρα οι αποφάσεις τους δεν στηρίζονται στην έξωθεν καλή μαρτυρία. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να τα συναντήσει κανείς σε όλα τα επίπεδα. Είτε συνειδητά και εγνωσμένα, είτε από ανάγκη, ο πολίτης καταφεύγει παλαιόθεν στον Πολιτικό για να εξυπηρετηθεί και, στις πλείστες των περιπτώσεων, για θέματα που, υπό κανονικές συνθήκες, είναι αυτονόητα και δεν απαιτείται «μεσολάβηση». Από την άλλη, το Κράτος οφείλει να βρίσκεται στην υπηρεσία του Πολίτη και απαιτείται να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν ήταν κακή απόφαση όταν λήφθηκε. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι έδωσε σημαντικό όφελος στην οικονομία και αποτέλεσε για περίπου μια δεκαετία την διέξοδο, αρχικά στην κρίση του 2007 – 2008 στον τομέα των ακινήτων και στην συνέχεια στην κατάρρευση της οικονομίας του 2013, μετά το σοκ στο τραπεζικό σύστημα και το κούρεμα των καταθέσεων.
Υπάρχει όμως επιτακτική ανάγκη κάθαρσης και εξυγίανσης του πάσχοντος συστήματος.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής μου εκστρατείας έχω προτείνει την δημιουργία ενός ενιαίου Φορέα Διαφάνειας, ο οποίος θα μπορεί να διεξάγει και αυτεπάγγελτα έρευνες και θα προσφέρει τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Η πρόταση αυτή είναι και η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ένας από τους στόχους είναι ο πολιτικός αξιωματούχος να έχει προσωπική ευθύνη για την αποκατάσταση του Κράτους/Οργανισμού από ενδεχόμενη ζημιά λόγω παραλείψεων ή δόλου. Καταλαβαίνουμε ότι συνεπάγεται με άρση ασυλίας.

Τι χρειάζεται η Πάφος για να κάνει το επόμενο βήμα προς τα εμπρός;

Η Πάφος είναι μοναδική. Είναι προικισμένη από την φύση και τιμημένη από την Ιστορία. Οι άπειροι χώροι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και οι εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί χώροι μας οδηγούν στην μακραίωνη ιστορική συνέχεια της Κύπρου. Όπου ταξιδέψει κανείς στην Πάφο έχει κάτι να δει και να θαυμάσει. Αυτή την τεράστια φυσική και αρχαιολογική κληρονομιά αρμόζει να την αξιοποιήσουμε και να την αναδείξουμε σωστά.

Η Πάφος έχει ακόμα ένα μεγάλου φάσματος καλλιτεχνικό δυναμικό, παλαιούς και νέους ζωγράφους, μουσικούς, ποιητές και άλλους. Πρέπει να αναδείξουμε την παρουσία και το έργο τους. Βεβαίως, σε αυτό βοηθά πλέον και η ύπαρξη του Πανεπιστημίου της Πάφου.

Χρειάζεται, παράλληλα, στρατηγικός σχεδιασμός και έμπρακτη εφαρμογή των θεματικών της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιωάννη Παπαζαχαρία για να ενημερωθείτε για τις απόψεις του, να διαβάσετε τα άρθρα του και να δείτε το βιογραφικό του https://ioannispapazacharia.com/

Ποια είναι η άποψή σας για τη μάστιγα των ναρκωτικών και πως αντιμετωπίζεται;

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), οι μεταβαλλόμενες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, έχουν συμβάλλει αρνητικά στην χρήση και αγορά των ναρκωτικών. Αυτό ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις υπηρεσίες καταπολέμησης ναρκωτικών και τις διωκτικές αρχές της Ευρώπης. Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν τα ναρκωτικά στην ασφάλεια και την υγεία, για την περίοδο 2021-2025 έχει ήδη υιοθετηθεί από την Κύπρο. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη στήριξης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και άλλων Οργανισμών Ψυχικής Υγείας.

Ο Ποινικός Κώδικας της Κύπρου είναι αυστηρός, αλλά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αποσκοπείται η θεραπεία αντί η φυλάκιση των εξαρτημένων ατόμων. Πάνω από όλα υπερέχει η εκπαίδευση της κοινωνίας για βοήθεια, η εκπόνηση εθελοντικών δραστηριοτήτων και η άμεση αναπτυξιακή βοήθεια στα θύματα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους εκλογείς ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης;

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι απαραίτητη. Η επιλογή μας και η στήριξη νέων ανθρώπων και πολιτικών δίνει ελπίδα για αλλαγή νοοτροπίας για να ανατείλουν μέρες ελπίδας στην ημικατεχόμενη και βαλλόμενη πατρίδα μας.
Ένα μήνυμα απευθύνω ιδιαίτερα στη σημερινή νεολαία μας: να μην απογοητεύονται και να μην απαξιώνουν.
Κλείνω την συνέντευξη παραθέτοντας την ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από την σφαίρα. Με την σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.»

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ