18.9 C
Paphos
Saturday, April 13, 2024

Η ζωή στον Ακάμα παραμένει στάσιμη εδώ και 30 χρόνια [του Γιάγκου Τσίβικου]

Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας

Μια ανάσα πριν από την ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό μελέτη Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, όπως υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι με έντονη απογοήτευσή μας που διαπιστώσαμε ότι η ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη της την αδήριτη ανάγκη των κοινοτήτων του Ακάμα και της ευρύτερης περιοχής για οικονομική αναζωογόνηση, καθώς απορρίπτει αρκετές από τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των κοινοτήτων της περιοχής. Ειδικότερα, τις χαρακτηρίζει περιβαλλοντικά επιζήμιες, χωρίς ωστόσο οι μελετητές να τεκμηριώνουν την άποψή τους ή να προτείνονται εναλλακτικές λύσεις.

Ενδεικτικά, η απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου για Πολιτική Προσέλκυσης Σύγχρονων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και για Πολιτική Δημιουργίας Σχολών και Σχολείων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πραγματική αναζωογόνηση των κοινοτήτων, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ωστόσο, η ΣΜΠΕ αντιτίθεται στις εισηγήσεις των κοινοτήτων για τη δημιουργία εξειδικευμένων αναπτύξεων στην περιοχή, όπως εκπαιδευτικά κέντρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, αθλητικά ιατρικά κέντρα και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, θεωρώντας ότι αποτελούν εν δυνάμει περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η ΣΜΠΕ αποκλείει, παράλληλα, την ανάπτυξη των ιδιωτικών κτημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων της περιοχής του δικτύου Natura 2000, χωρίς προηγουμένως να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το ίδιο το δίκτυο.
Επιπρόσθετα, η αναφορά στα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής του Σχεδίου που γίνεται στη ΣΜΠΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα πληθυσμιακά δεδομένα που καταγράφονται περιλαμβάνουν τους απόλυτους αριθμούς ατόμων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατόμων από την ΕΕ και τρίτες χώρες. Τα δεδομένα, ωστόσο, της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις απογραφές 1960, 1976, 2001 και 2011 καταδεικνύουν ότι οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Κύπρου αυξήθηκαν από 442.521 σε 667.398, ήτοι αύξηση της τάξεως του 51%, ενώ σημειώθηκε αύξηση και στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα της τάξης του 33% (από 43.939 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 58.470). Αντίθετα, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα μειώθηκαν από 3.106 σε 1.498, δηλαδή κατά 52%.

Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν το πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Ακάμα εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, ο νεαρός πληθυσμός της περιοχής αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα και να μετοικίσει, ενώ ο εναπομείναντας πληθυσμός γερνά και αργοπεθαίνει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι μελετητές προσπαθούν να αποκλείσουν κάθε δυνατότητα εξειδικευμένης ανάπτυξης στην περιοχή του Τοπικού Σχεδίου, που θα μπορούσε να δώσει ανάσα ζωής στις κοινότητες του Ακάμα. Εδώ και 30 τόσα χρόνια, παρακολουθούμε κάθε πρότασή μας για ανάπτυξη να αντιμετωπίζεται αρνητικά και την περιοχή μας να οδηγείται σε μαρασμό.

Η ζωή στον Ακάμα έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και 30 χρόνια και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι κοινότητές μας έχουν εγκαταλειφθεί, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό, είναι ότι δεν νοείται προστασία της φύσης του Ακάμα εάν οι κάτοικοι του Ακάμα τον εγκαταλείψουν. Εμείς προστατεύσαμε τον Ακάμα τόσα χρόνια και θα εξακολουθήσουμε να τον προστατεύουμε.

Δεν θέλουμε να τσιμεντώσουμε τον Ακάμα, ούτε να τον μετατρέψουμε σε Λεμεσό ή Αγία Νάπα. Αυτό που ζητούμε είναι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσει και ο άνθρωπος. Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων μας, είναι η συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προνοιών και η λήψη ουσιαστικών μέτρων ώστε οι κοινότητές μας να εξέλθουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που θέλουν να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, αλλά αντ’ αυτού αναγκάζονται να τον εγκαταλείψουν.

*Κοινοτάρχη Ίνειας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ