Η πραγματική Ιστορία του Ακάμα από τους ίδιους τους Ακαμίτες (ΒΙΝΤΕΟ)

0
440

Τις τελευταίες ημέρες λέγονται και γράφονται πολλά για τον Ακάμα και το μέλλον του. Πολλοί είναι εκείνοι που ενίοτε διεκδικούν το αλάθητο της γνώμης τους με συχνές, προκλητικές και αφ΄υψηλού προσεγγίσεις οι οποίες συχνά αγγίζουν μέχρι και τα όρια της υπεροψίας. Αλαζονία και υπερφύαλες εκτιμήσεις από κάποιους έστω και αν ο μόνος Ακάμας που ενδεχομένως να γνώρισαν να είναι αυτός που επισκέφθηκαν με πλοιάριο στη περιοχή της Χαμηλής.

Το γνωστό Blue Lagoon για τους “άσχετους” (με ή χωρίς εισαγωγικά).  Για τους Ακαμίτες, τους Νεοχωρίτες, τους Ιννειάτες και όλους τους κατοίκους της Λαόνας η υπό αναφορά περιοχή θα είναι πάντα η περιοχή της Χαμηλής, εκείνης που ήξεραν μια ζωή και εκείνης που πάντα πήγαιναν να καθαρίσουν (ή να ξεβρωμίσουν αν θέλετε) μετά την παραζάλη του Καλοκαιριού και τα σκουπίδια που αφήνουν στο διάβα τους οι ορδές των δήθεν περιηγητών με συνείδηση και κουλτούρα που πολλάκοις φοράνε και το περίβλημα της Οικολογίας και του Περιβαλλοντισμού προκειμένουν να γίνουν πειστικοί.

Εμείς θελήσαμε να κάνουμε μια διαφορετική ενδοσκόπηση στην περιοχή. Να δώσουμε βήμα και λόγο στους ίδιους τους Ακαμίτες. Δίχως μονταρισμένα λόγια, δίχως ωραιοποίηση, δίχως εκπροσώπους και σίγουρα χωρίς φόβο και πάθος.

Περιοδεύσαμε στον Ακάμα, μιλήσαμε με τους κατοίκους, ακούσαμε τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους. Καταγράψαμε τους φόβους τους, το άγχος και τις ανασφάλειές τους για το αύριο. Το αβέβαιο μέλλον όπως διαμορφώθηκε στο παρελθόν πριν δεκαετίες και τις άοκνες προσπάθειες τους να το διαφοροποιήσουν εκ νέου όπως ονειρεύονται για να υπάρξει και πάλι ζωή και να μην ερημώσει οριστικά ο τόπος τους.

Μαζέψαμε σε ένα βίντεο τα θέλω τους και παρουσιάζουμε την ίδια την Ιστορία του Ακάμα από πρώτο χέρι. Μια ιστορία που έθρεψε γενιές και γενιές, που ανάγιωσε και μόρφωσε νέους και νέες και τους έκανε περήφανα τέκνα της κοινωνίας με προσφορά και ανιδιοτελή αγάπη.

Σε μια περιδιάβασή μας στην καρδιά του Ακάμα, στις κοινότητες της Λαόνας μάθαμε την πλούσια ιστορία των στιαθκιών, των σπιθκιών που λειτουργούσαν ως προσωρινά καταλύματα για όλη την οικογένεια την περίοδο του θέρους, του τρύγου και όταν “γεννούσαν τα κτηνά στις μάντρες”.