Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου , είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Ο λόγος για την Μακρινίτσα, που χαρακτηρίζεται το “μπαλκόνι του Πηλίου” και για τους τόπακες αλλά και για τους επισκέπτες ευλογημένος τόπος… Οι περισσότεροι κάτοικοί της ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Στη Μακρινίτσα γυρίστηκε η δραματική πολεμική ταινία της Φίνος Φίλμ Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1968 -1969) με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
O Aδάμ Αθανάσιος γέννημα θρέμα της Μακρινίτσας διατηρεί κατάστημα παραδοσιακών προιόντων στο χωριό του. Ο κ. Αδάμ συμμετείχε στην ταινία της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη “Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά”και υποδύονταν τον μαθητή της Αλίκης ο οποίος λυπήθηκε όταν η δασκάλα του έφευγε από το χωριό. Τότε ο κ. Αδάμ ήταν μόλις 11 χρονών παιδάκι και η συμμετοχή του στην ταινία αποτέλεσε σταθμό στην ζωή του, όπως αναφέρει.. Τότε θυμάται πως το χωριό του είχε γεμίσει από κόσμο λόγω των γυρισμάτων . Εγώ είπε, είχα την τύχη να με έχει μαζί της η Αλίκη Βουγιουκλάκη και είχα και ρόλο. Είχαν συνέχισε πολλούς δικούς τους κομπάρσους αλλά και συγχωριανούς. Στην Μακρινίτσα συέχισε γυρίστηκαν και άλλες ταινίες μετά τη “ δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά” όπως η ταινία ¨Ψωμί για έναν δραπέτη¨ με τη Μαίρη Χρονοπούλου ιστορική ταινία που αναφέρονταν στην εποχή της εισβολής των Γερμανών,¨ ο Παπαφλέσσας΄ με την Κάτια Δανδουλάκη αλλά και εκατοντάδες ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο στα οποία επίσης συμμετέχει αφιλοκερδώς.
Όσον αφορά τη Μακρινίτσα είπε πως είναι ένα ευλογημένο μέρος , τουριστικό μέρος και θεωρείται παγκοσμίως από τα καλύτερα μέρη του κόσμου, Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό κτισμένο με πέτρα με μεγάλη ιστορία και κτίστηκε το 1.204.Πρόσθεσε ακόμη πως η πανδημία ήταν καταστροφή για τους ίδιους γιατί ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους αφού ο κόσμος δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει από νομό σε νομό αλλά ούτε και από τον Βόλο που απέχει 13 χιλιόμετρα. Από πέρσι η επισκεψιμότητα ξεκίνησε και εξέφρασε την ικανοποίηση του. Ευχήθηκε επίσης όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να τελειώσει.
Στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας “Οξεία Επίσκεψις” το οποίο φιλοξενεί κειμήλια από τον 13ο εώς και τον 20ο αιώνα. Είναι μοναδικό του είδους του για την ευρύτερη περιοχή, ενώ φιλοξενεί και εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στο αρχοντικό Τοπάλη, που οικοδομήθηκε το 1844 κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, στεγάζεται το Μουσείο Λαικής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.
Στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας υπάρχει το Καφενείο Θεόφιλος που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Σήμερα το κτήριο έχει χαρακτηριστεί “ιστορικό διατηρητέο μνημείο” και είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας. Η σύνθεση της τοιχογραφίας περιγράφει ένα γλέντι στο στρατόπεδο του Κατσαντώνη μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, με ένα ποταμάκι στο κάτω τμήμα της. Κυρίαρχη φιγούρα, ο Κατσαντώνης ξεχωρίζει από τους συντρόφους του, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του, ενώ έχει στα πόδια του το όπλο και παίζει ταμπουρά. Οι υπόλοιποι αγωνιστές σουβλίζουν αρνιά, παίζουν μουσική, γλεντούν και χορεύουν.
Ο μεγάλος αρχιτέκτονας Le Corbuisier γράφει για το Θεόφιλο σε ένα άρθρο του μεταξύ άλλων : “…Είναι ζωγράφος γεννημένος από το ελληνικό τοπίο. Μέσω του Θεόφιλου, ιδού το τοπίο και οι άνθρωποι της Ελλάδας: κοκκινόχωμα, πευκότοπος και ελαιώνας, θάλασσα και βουνά των θεών, άνθρωποι που λούονται σε μια τολμηρά επικίνδυνη ηρεμία…”.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται επίσης ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με επιγραφή το 1806. Ο ναός παρουσιάζει πλούσιο λιθανάγλυφο διάκοσμο, έργο του λιθοξόου Θεοδοσίου από τη Βράχα Αγράφων..
Εξάλλου ο Θανάσης Λεμπής αναφέρθηκε στην ιστορία των πλατάνων στην πλατεία της Μακρινίτσας. Ενδεικτικά ο κ.. Λεμπής Βολιώτης στην καταγωγή που εργάζεται στην Μακρινίτσα ανέφερε πως στην πλατεία της Μακρινίτσας ο ένας εκ των δύο πλατάνων είναι 800 ετών και ο άλλος 1000 ετών.Ωστόσο είπε πως οι ειδικοί αναφέρουν πως μόνο κόβοντας τους μπορεί ακριβώς να πληροφορηθείς για την ηλικία τους. Η πλατεία της Μακρινίτσας φιλοξενεί και το μνημείο των πεσόντων. Για την τουριστική κίνηση στην περιοχή του είπε , «δόξα το Θεό πάμε καλά , η Μακρινίτσα είναι ευλογημένος τόπος’.Την Μακρινίτσα επισκέπτονται αρκετά σχολεία για εκδρομικούς σκοπούς.
Τα σπίτια χαρακτηρίζονται επίσης από τις διακοσμημένες οροφές και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και παραθυρόφυλλα. Σημαντικό αρχοντικό της Μακρινίτσας είναι το αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844 και χρησιμοποιείται σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Το κτίριο είναι τριώροφη οχυρωμένη κατοικία, με πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο στην στέγη του.Η Μακρινίτσα φημίζεται για τα παραδοσιακά εδέσματα όπως τις χυλοπίτες ,το μέλι , τις υπέροχες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και υπέροχα αφεψήματα.Η επίσκεψη στην Μακρινίτσα αποτελεί ταξίδι ζωής για σκέψη, περισυλλογή, στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης από την καθημερινότητα. Όσο για το σούρουπο στην πλατεία της Μακρινίτσας αυτό είναι μοναδικό.
Νατάσα Περικλέους